FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 6. prosinca 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati

JAJCE - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović založio se u ponedjeljak u Jajcu za nastavak potpore Hrvatima koji su zainteresirani za povratak u Bosnu i Hercegovinu te je istaknuo kako Hrvatska općenito treba nastaviti pomagati gospodarski oporavak i stabiliziranje stanja u toj zemlji. Josipović, koji boravi u neslužbenom posjetu BiH, u Jajcu je razgovarao s predstavnicima političkog, gospodarskog i kulturnog života u toj općini, a u izjavi novinarima je istaknuo kako je ovom prigodom bilo riječi o problemima koji tište sve njezine stanovnike, bez obzira na nacionalnu pripadnost. "Istaknuli smo potrebu da se nastavi pomoć koju vlada Hrvatske pruža izgradnji porušenih objekata i time pomaže povratak Hrvata", kazao je Josipović dodajući kako je u razgovoru naišao na snažnu potporu povratku i održanju multietničnosti. Hrvatski je predsjednik tijekom boravka u Jajcu posjetio i dječji vrtić "Bare", čiji je obnovu djelomice financirala hrvatska vlada. Tom prigodom djeci je uručio prigodne darove u povodu blagdana sv. Nikole.

ŽENEVA - Šest svjetskih sila počele su u ponedjeljak u Ženevi prve razgovore s Iranom nakon više od godine dana, nadajući se da će taj sastanak dovesti do novih, ozbiljnih pregovora o iranskom nuklearnom programu. Šest zemalja, Britanija, Kina, Francuska, Njemačka, Rusija i Sjedinjene Države, umanjile su očekivanja od sastanaka u Ženevi 6. i 7. prosinca. Diplomati kažu da će znak napretka biti i dogovor da se ponovo sastanu na sadržajnijim razgovorima, početkom 2011. godine. "Razgovori su upravo počeli", rekao je Reutersu jedan zapadni diplomat, netom pošto su glavni iranski nuklearni pregovarač Said Džalili i visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, koja vodi razgovore uime šest zemalja, ušli u konferencijski centar u Ženevi. Zapadne zemlje žele da Iran prestane sa svojim aktivnostima obogaćivanja uranija, koji se uz dodatnu obradu onda može koristiti kao gorivo za nuklearne reaktore ili za izradu bomba.

VARŠAVA - Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, koji u ponedjeljak dolazi u državni posjet Poljskoj, ocijenio je da poljsko-ruski odnosi ne bi smjeli više robovati prošlosti, u intervjuu za poljski tisak. "U našoj povijesti bilo je svijetlih, ali i teških i mračnih trenutaka. A u životu je važno pokušati odvojiti povijest, kakva god bila, od sadašnjosti", izjavio je predsjednik poljskom tjedniku Wprost. "U protivnom ćemo uvijek biti robovi prošlosti", dodao je on. Posjet Medvedeva u ponedjeljak i utorak Poljskoj prvi je državni posjet ruskog predsjednika Poljskoj u gotovo devet godina, teškom razdoblju za odnose dvije zemlje. Predviđa se da će Medvedev s poljskim kolegom Bronislawom Komorowskim među ostalim razgovarati i o masakru u Katinu.

KABUL - Snage NATO-a nastavit će praviti pritisak na afganistanske talibane cijelu zimu po cijeloj zemlji, posebice u njihovim uporištima na jugu i istoku, izjavio je u ponedjeljak vojni glasnogovornik NATO-a. "Talibani će biti pod pritiskom cijelu zimu", izjavio je general Joseph Blotz na konferenciji za tisak u Kabulu. "Napredujemo na terenu, ali taj se napredak mora konsolidirati", dodao je. "Posvuda ćemo napraviti pritisak", posebice "u Kandaharu, Helmandu i na istoku", uporištima pobune smještenima duž pakistanske granice, kazao je on, dodajući: "Gonimo ih posvuda gdje ih možemo naći". Oštra afganistanska zima obično predstavlja pauzu ili barem smanjenje sukoba zbog hladnoće i obilnog snijega, te kretanja pobunjenika prema susjednom Pakistanu.

BEIT OREN - Kiša pada u ponedjeljak na sjeveru Izraela nakon iznimne suše, posebice u nacionalnom parku opustošenom najgorim požarom u povijesti zemlje u kojem je smrtno stradala 41 osoba. Vatrogasci su nastavili provoditi ophodnje kako bi bili sigurni da se vatra neće obnoviti. Izrael je doživio najgoru sušu unazad nekoliko desetljeća. Mjesec studeni bio je najsuši unazad gotovo pola stoljeća. Prema vladinim dužnosnicima, šteta izazvana požarom mogla bi se popeti na dvije milijarde šekela (400 milijuna eura). Šef izraelskih vatrogasaca Shimon Romah izjavio je u nedjelju popodne da je požar savladan nakon 76 sati borbe. U gašenju požara pomogla je i Hrvatska slanjem jednog Canadaira CL 415 i dvije posade iz Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO.

RIM - Balon dvojice američkih letača, koji su nestali nad Jadranom 29. rujna i za kojima su u potragu bile uključene i hrvatske službe, pronađen je u ponedjeljak ujutro u moru na jugu Italije s dva tijela, a vjerojatno je riječ o nestalim sudionicima utrke balonom, objavile su lokalne vlasti. Američki državljani Richard Abruzzo i Carol Rymer-Davis sudjelovali su u utrci balonom Gordon Bennettt International Gas Ballon Race 2010. koja je počela u Bristolu u Velikoj Britaniji, a pobjednik je natjecatelj koji doleti najdalje od mjesta polaska. Talijanska ribarica pronašla je balon u moru pokraj luke Vieste, u regiji Puglia na jugu Italije, a dva tijela bila su pričvršćena za košaru, priopćila je lučka kapetanija iz Manfredonije. U odjeći jednog poginulog pronađena je identifikacijska isprava na ime Carol Rymer-Davis.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙