FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 24. studenog 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

WASHINGTON/TOKIO - Američki predsjednik Barack Obama i njegov južnokorejski kolega Lee Myung-bak dogovorili su održavanje novih zajedničkih vojnih vježbi kao odgovor na topnički napad Sjeverne Koreje na južnokorejski otok Yoenpyeong. Obama je u telefonskom razgovoru sa južnokorejskim predsjednikom izjavio da SAD ostaju u potpunosti posvećene obrani svog saveznika, Južne Koreje, te da zajedničke vojne vježbe u predstojećim danima imaju za cilj osnažiti usku suradnju dviju zemalja kad je u pitanju sigurnost, kaže se u priopćenju Bijele kuće objavljenom u utorak navečer po američkom vremenu. U prilog ovom dogovoru ide i vijest da je američki nosač aviona George Washington, koji se nalazi u sastavu Sedme flote, isplovio iz svoje matične baze u japanskoj Yokosuki u srijedu ujutro po lokalnom vremenu.

SEUL - Tijela dvojice civila otkrivena su u srijedu na južnokorejskom otoku Yoenpyeongu koji je prethodnog dana granatirala sjevernokorejska vojska, čime se broj mrtvih u jučerašnjem napadu popeo na četiri osobe, objavila je južnokorejska obalna straža. Dva tijela otkrili su pripadnici obalne straže koji su pretraživali ruševine kuća razorenih u požarima prouzročenim granatama ispaljenim iz Sjeverne Koreje. Prethodni podaci govorili su o dva mrtva vojnika i 18 ranjenih, od kojih 15 vojnika i 3 civila. Sjeverna Koreja ispalila je u utorak 80 granata na južnokorejski otok izazvavši povratnu paljbu južnokorejskih snaga i zabrinutost međunarodne zajednice.

GREYMOUTH - Svih 29 rudara koji su pet dana bili zarobljeni u rudniku ugljena na Novom Zelandu vjerojatno su mrtvi nakon što je odjeknula druga eksplozija u rudniku Pike River, objavila je u srijedu policija. "Naše je uvjerenje da nitko nije preživio. To je jedna od najtragičnijih situacija u kojoj sam se našao kao policajac", izjavio je novinarima policijski inspektor Gary Knowles. Nakon eksplozije metana u rudniku ugljena Pike River proteklog petka 29 rudara se našlo zarobljeno u 2,3 km dugom glavnom tunelu. Zbog straha od otrovnih plinova i novih eksplozija spasioci nisu mogli ući u rudnik, a pomoću robota i kamera pokušalo se utvrditi da li je itko preživio prvotnu eksploziju.

WELLINGTON - Nacija je u žalosti, izjavio je u srijedu novozelandski premijer John Key, jer nema više nade da je preživjelo 29 rudara nestalih prije pet dana u rudniku Pike River, nakon druge eksplozije do koje je došlo u srijedu. "To je nacionalna tragedija", izjavio je premijer na konferenciji za tisak. "Mi smo nacija u žalosti", dodao je Key. Obitelji su u suzama napustile sastanak s dužnosnicima koji su im objavili novost. Nestali, u dobi od 17 do 62 godine, su 24 Novozelanđana, dva Australca, dva Britanca i jedan Južnoafrikanac. Nakon eksplozije, dva rudara, lakše ozlijeđena, uspjela su se vratiti na površinu.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙