FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 4. prosinca 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

ZAGREB

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zahvalio je hrvatskoj premijerki Jadranki Kosor na slanju hrvatskog kanadera s posadom u Izrael, gdje od četvrtka bjesni šumski požar u kojem je poginula najmanje 41 osoba, priopćeno je u subotu iz hrvatske vlade. "Predsjednik izraelske vlade Benjamin Netanyahu nazvao je predsjednicu hrvatske vlade Jadranku Kosor i zahvalio na prijateljskoj gesti i odluci hrvatske vlade o upućivanju zrakoplova kanadera i sudjelovanju pripadnika oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara", navodi se u vladinu priopćenju. I ovom prigodom premijerka Kosor izrazila je suosjećanje zbog požara u Izraelu te je istaknula kako je hrvatska vlada učinila sve što je bilo u njezinoj mogućnosti u ovim trenucima, dodaje se u priopćenju.

HAIFA

Nekoliko je kuća izgorjelo u trima izraelskim gradićima u subotu ujutro, u golemom šumskom požaru koji od četvrtka bjesni na sjeveru Izraela, dok desetak kanadera poslanih iz inozemstva nastavlja borbu s vatrenom stihijom, priopćila je policija. Vatra je progutala više kuća u Ein Hodu, Nir Hetzionu i Yemin Hodu, čiji su stanovnici evakuirani, navodi policija. Najveći šumski požar u izraelskoj povijesti odnio je u četvrtak 41 život, među kojima 36 zatvorskih čuvara koji su bili u autobusu što ga je zahvatila vatra. Sve ceste u blizini gore Karmela, odakle se vatra počela širiti, policija je zatvorila, želeći spriječiti dolazak radoznalaca.

BAGDAD

Najmanje je 14 osoba poginulo, a stotinjak je ranjeno u subotu ujutro u novim bombaškim napadima u Bagdadu, među kojima je i niz napada na iranske hodočasnike, izvijestili su čelnici sigurnosne službe. U četvrti Kazimiji, gdje je mauzolej imama Muse, jedno od glavnih svetišta šijitizma, u dvije gotovo istodobne eksplozije poginulo je pet osoba, među kojima četvero iranskih hodočasnika, a 18 je ranjeno, među kojima 11 Iranaca, rekao je čelnik ministarstva unutarnjih poslova koji nije htio otkriti identitet. Prva se eksplozija dogodila u napuštenoj kući punoj eksploziva, a druga u automobilu s eksplozivom koji je aktiviran nedaleko odatle, pokraj hotela u kojemu odsjedaju iranski hodočasnici. U četvrti Šuali, bombaš za upravljačem automobila krcatog eksploziva zaletio se u autobus s iranskim hodočasnicima i aktivirao punjenje, dodao je. Poginula su dvojica Iranaca, a 28 osoba, među kojima 19 hodočasnika je ranjeno. U četvrti Bahiji u eksploziji autobombe poginulo je šestero ljudi, a 42 je ranjeno, a u Karadi je u eksploziji bombe jedna osoba smrtno stradala, a 8 je ranjeno, navode čelnici ministarstava unutarnjih poslova i obrane.

MANAMA

Šef iranske diplomacije Manušer Motaki u subotu je ponovio da Iran nikada neće upotrijebiti silu protiv svojih muslimanskih susjeda te ponovo opovrgao da njegova zemlja želi doći u posjed nuklearnog oružja, prenosi AFP njegove riječi s regionalnog foruma o sigurnosti u Bahreinu. Motaki je, kako se čini, ovim odgovorio na izjave američke državne tajnice Hillary Clinton koja je dan ranije kazala da zabrinutost SAD-a glede iranskog nuklearnog programa dijele i svi susjedi Irana. "Iran nikada neće upotrijebiti silu protiv svojih susjeda jer su njegovi susjedi muslimani...Vaša sila u regiji je i naša, a naša sila je i vaša", kazao je Motaki obraćajući se čelnicima arapskih monarhija u Perzijskom zaljevu. Objavom dokumenata na WikiLeaksu na vidjelo je došla i zabrinutost arapskih kraljevskih kuća zbog iranskog nuklearnog programa.

PODGORICA

Crnogorsko ministarstvo obrane zatražilo je pomoć NATO-a i EU-a zbog nezapamćenih poplava na području skoro čitave države, javila je u subotu crnogorska televizija. "Mi smo mlad sustav, i nemamo dovoljno sredstava za sve ono što nam je potrebno u ovakvim katastrofama. Hitno su nam potrebni čamci, terenska i sanitarna vozila, pokretni mostovi, pumpe za vodu, generatori, kišna odijela, gumene čizme, šatori i cerade", kazao je načelnik glavnog stožera Vojske Crne Gore Dragan Samardžić. Crnogorski ministar obrane Boro Vučinić, na susretu u petak s vojnim atašeima akreditiranima u Podgorici, zatražio je pomoć od zemalja Europske unije i NATO-a.

BAGDAD

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle doputovao je u subotu ujutro u Bagdad u nenajavljen jednodnevni posjet tijekom kojega će se sastati s iračkim čelnicima, doznaje se od više izvora u Bagdadu i u Berlinu. Westerwelle se treba sastati s iračkim predsjednikom Džalalom Talabanijem, premijerom Nurijem al-Malikijem, predsjednikom parlamenta Osamom al-Nudžaifijem, kolegom Hošjarom Zebarijem i predstavnicima Katoličke crkve, po priopćenju njemačkog ministarstva vanjskih poslova. "Želimo uputiti znak potpore stabilizaciji Iraka i nastavku demokratskog procesa", rekao je Westerwelle na početku posjeta, po priopćenju.

ŽENEVA

Internetska stranica WikiLeaks, koja od nedjelje objavljuje tajnu prepisku američke diplomacije, u subotu je nakon kraćeg prekida dostupna na serveru u Švicarskoj, objavila je Švicarska piratska stranka koja se zauzima za potpunu slobodu kolanja informacija na internetu. Pošto je američki internetski provider EveryDNS.net u petak zatvorio stranicu wikileaks.org, stranica za objavu povjerljivih dokumenata našla je tijekom jutra sklonište u Švicarskoj, na adresi wikileaks.ch. Vlasnik domene "wikileaks.ch" je Švicarska piratska stranka, koja kaže da se zauzima za legalizaciju razmjene datoteka na internetu i za zaštitu privatnosti korisnika interneta. Piratska stranka, utemeljena 2009. po uzoru na Švedsku piratsku stranku, na svojoj je stranici (http://www.pirateparty.ch/wikileaks_ch_blocked) objavila popis s imenima 21 internetske stranice na kojima se mogu učitati datoteke WikiLeaksa. Velik broj tih stranica je u Europi, primjerice wikileaks.nl, wikileaks.de i wikileaks.fi.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙