FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 20. studenog 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

WELLINGTON

Dvadesetdevet rudara i dalje se u subotu vode kao nestali nakon eksplozije u rudniku ugljena u petak u izoliranoj regiji Novog Zelanda gdje operacije spašavanja još nisu nisu pokrenute zbog straha od novih eksplozija, prenose agencije. Dva rudara su preživjela i hospitalizirani su zbog lakših ozljeda, dok se 29 i dalje vode kao nestali, rekao je Peter Whittall, generalni direktor rudarske tvrtke Pike River Coal, prenosi AFP. Whittall je novinarima rekao da je eksploziju u rudniku Pike River, koji se nalazi na zapadnoj obali novozelandskog Južnog otoka, najvjerojatnije izazvao plin metan. Spasilačke službe zasad nisu uspjele stupiti u kontakt s rudarima, a ispred rudnika okupili su se članovi njihovih obitelji i prijatelji koji sa strahom prate razvoj događaja. U subotu je regionalni zapovjednik policije Gary Knowles rekao novinarima da operacije spašavanja neće biti pokrenute sve dok se ne dobiju nalazi uzoraka zraka iz rudnika.

ISLAMABAD

Naoružani napadači, za koje se pretpostavlja da su Talibani, zapalili su u subotu na sjeverozapadu Pakistana 10 cisterni koje su prevozile gorivo za snage NATO-a u Afganistanu, izvijestila je lokalna policija. Napad se dogodio u u Blizini Peshawara, glavnoga grada pakistanske pokranije Khyber-Pakhtunkhwe, koja je često izložena napadima naoružanih skupina. "Nepoznati broj napadača upao je u krug radionice u kojemu je bilo parkirano više desetaka cisterni. Nakon što su svladali čuvare, zapalili su vozila. Deset vozila potpuno je uništeno", izjavio je Ijaz Khan, viši policijski dužnosnik. Riječ je o posljednjem u nizu napada Talibana na opskrbne kanale NATO-a.

WASHINGTON

Američki Senat u petak je jednoglasno odobrio dvije nagodbe vrijedne 4,5 milijardi dolara, prema kojima će se isplatiti dugogodišnja potraživanja Indijanaca i crnačkih farmera protiv savezne vlade, zbog diskriminacije i lošeg upravljanja. Glasovanjem se zaključuju ta dva slučaja u kojima je parničenje trajalo dulje od desetljeća. Oko 300,000 Indijanaca tužilo je vladu zbog lošeg upravljanja fondom u koji su uplaćivane naknade za eksploataciju rude na plemenskim zemljištima. Nagodbom će im biti isplaćene odštete u visini od 3,4 milijarde dolara.

Za nekoliko desetaka tisuća crnačkih farmera, koji su tužili ministarstvo poljoprivrede za diskriminaciju jer su im godinama nepravedno odbijani zahtjevi za kredite, odobren je odštetni fond od 1,15 milijardi dolara. "Crnački poljoprivrednici i američki domorodci morali su dugo čekati na pravdu, ali sada su je konačno dobili", izjavio je čelnik senatske većine Harry Reid, nakon glasovanja.

WASHINGTON

Nakon višetjednog pritiska iz sindikata pilota zbog kontroverznih novih mjera skeniranja cijelog tijela i pomnih fizičkih pretraga u zračnim lukama u SAD-u, Uprava za sigurnost prijevoza (TSA) u petak je izuzela pilote od tih mjera. Piloti koji lete za američke prijevoznike i putuju u odori prolazit će ubrzani pregled nakon provjere njihovih identifikacijskih dokumenata u bazi podataka, rekao je ravnatelj TSA John Pistola u priopćenju. Piloti su se žalili kada ih je TSA odbila izuzeti iz pomnih fizičkih pretraga, koje se smatraju previše nametljivima i indiskretnima, i od skeniranja cijelog tijela, za koje su sindikati upozorili da ih izlaže pretjeranom zračenju. "Dopuštanje uniformiranim pilotima, čiji je identitet potvrđen, da prođu ubrzani pregled je pametna mjera sigurnosti i učinkovita uporaba naših resursa", rekao je Pistola. Promjene ne utječu na pravila za skeniranje stjuardesa ili putnika.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙