FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 4. prosinca 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

ABIDJAN

Dosadašnji predsjednik Obale Bjelokosti Laurent Gbagbo trebao bi u subotu prisegnuti za novi mandat nakon sporne pobjede na predsjedničkim izborima koju odbacuju svjetski čelnici, ali ju priznaje vojska, što potiče strah od moguće žestoke borbe za vlast, prenose agencije. Neovisno izborno povjerenstvo proglasilo je oporbenog vođu Alassanea Ouattaru pobjednikom drugog kruga predsjedničkih izbora održanog 28. studenoga, sa 54,1 posto glasova, ali je Ustavno vijeće, najviše pravosudno tijelo, poništilo te rezultate zbog navodnog zastrašivanja birača i namještanja glasova, te proglasilo Gbagbovu pobjedu. Svjetski čelnici, među kojima američki predsjednik Barack Obama, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i predsjednik gospodarske zajednice zapadnoafričkih zemalja (ECOWAS) ne priznaju Gbagbovu pobjedu i kažu da je Ouattara pobjednik izbora koji su trebali ukloniti višedesetljetnu podjelu zemlje, javlja agencija dpa. Ouattarina stranka je upozorila da bi nepriznavanje njegove pobjede moglo ponovno gurnuti zemlju u nasilje te da je ona dobila potporu bivših pobunjenika koji još kontroliraju sjever zemlje.

MADRID

Španjolska vlada zaprijetila je u subotu da će proglasiti izvanredno stanje i uhititi kontrolore leta koji su u petak iznenada počeli štrajkati, javljaju agencije. Zračni promet zatvoren je u petak navečer u cijeloj Španjolskoj pošto kontrolori leta masovno nisu došli na posao zbog navodnih bolesti, prosvjedujući zbog najavljene djelomične privatizacije zračnih luka. Španjolski ministar unutarnjih poslova Alfredo Perez Rubelcaba rekao je da će vlada proglasiti izvanredno stanje ako se normalne operacije u zračnom prometu ne uspostave u subotu, te zaprijetio uhićenjima kontrolora leta koji su u štrajku, prenosi agencija dpa. Premijer Jose Luis Zapatero potpisao je uredbu kojom se odgovornost za nadzor nad zračnim prostorom prebacuje španjolskoj vojsci. Tom uredbom vlada želi natjerati kontrolore leta da se vrate na posao kako bi izbjegli optužbu i progon prema vojnom zakonodavstvu. Kontrolori koji se odbiju vratiti na posao suočavaju se s mogućnošću kazne do deset godina zatvora.

WASHINGTON

SAD i Južna Koreja postigle su u petak dugoočekivani sporazum o slobodnoj trgovini, najznačajniji trgovinski sporazum za američko gospodarstvo u zadnjih 15 godina, koji je uspjeh za Obaminu administraciju jer bi trebao pridonijeti povećanju izvoza i zapošljavanju. Nakon tjedan dana pregovora u Washingtonu, predstavnici dviju zemalja u petak su riješili pitanja vezana za automobilsku industriju, oko kojih je postojao zastoj u pregovorima, izvijestio je MSNBC News. Riječ je o najvećem američkom trgovinskom sporazumu od 1994., kada je sklopljen Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA), s Kanadom i Meksikom, danas vodećim trgovinskim partnerima SAD-a. Sporazum će ojačati američke gospodarske veze s Južnom Korejom - 15. svjetskim gospodarstvom, koja je trenutačno sedmi najveći trgovinski partner SAD-a s razmjenom od 65 milijardi dolara do rujna ove godine.

WASHINGTON

Američki predsjednik Barack Obama pozdravio je sporazum o trgovini između SAD-a i Južne Koreje koji su, nakon maratonskih pregovora, u petak u Washingtonu postigli ministri trgovine dviju zemalja, ističući da će on ojačati američki izvoz i zapošljavanje. "Očekuje se da će taj značajan trgovinski sporazum povećati godišnji izvoz američkih proizvoda do 11 milijardi dolara i podržati najmanje 70,000 američkih radnih mjesta", rekao je Obama u priopćenju Bijele kuće. Južna Koreja je sedmi trgovinski partner SAD-a, s ukupnom razmjenom od 66,7 milijardi dolara u 2009., uz američki deficit od 11,7 milijardi dolara. Od sporazuma bi najviše trebali profitirati američki autoproizvođaći koji su 2009. u Južnoj Koreji prodali samo 6,100 vozila, dok je u SAD uvezeno 449,403 Hyundaija, Kia i drugih vozila iz te zemlje.

BANGALORE

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy doputovao je u subotu ujutro u četverodnevni radni posjet Indiji, gdje bi, kako se očekuje, trebao potpisati sporazume u jačanju suradnje na polju civilne nuklearne energije, obrane i svemirske tehnologije. Francuski predsjednik je u pratnji supruge Carle Bruni-Sarkozy, najmanje sedmero ministara i izaslanstva sa sedamdesetak poslovnih ljudi, stigao u Bangalore, metropolu južne Indije koja se smatra informatičkim i tehnološkim središtem zemlje. Iz zračne luke odmah će poći u Indijski svemirski institut gdje će mu biti predstavljen francusko-indijski satelit za proučavanje klime i gdje će održati prvi od četiri govora tijekom svog boravka u toj zemlji.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙