FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za srijedu, 24. studenoga

Autor: mbuj
ZAGREB, 24. studenoga 2010. (Hina) - Objavljujemo Najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska, za srijedu, 24. studenoga:

ZAGREB - Nastavak 20. sjednice Hrvatskog sabora, a zasjedanje će početi raspravom o izvješću o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, kao i o utrošku sredstava za tu svrhu iz državnog proračuna za 2009. godinu. U izvješću se navodi kako je za provodenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u 2009. izdvojeno nešto više od 157 milijuna, što je više za oko milijun kuna nego u 2008. čime se pokazuje napredak u ostvarivanju prava pripadnika nacionalnih manjina. Napredak je najviše vidljiv u obrazovanju nacionalni manjina, te ostvarivanju kulturne autonomije radom udruga i ustanova nacionalnih manjina. Temeljna ocjena Savjeta za nacionalne manjine je da je u 2009., bez obzira na krizu i probleme s kojima se susreće hrvatsko društvo, postignut daljnji napredak u provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, stoji u izvješću. (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Suđenje bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću i njegovu pomoćniku Ivi Bačiću u "aferi kamioni" bit će nastavljeno svjedočenjem stručnjaka s Prometnog fakulteta koji je izradio novo vještačenje o nabavi vojnih kamiona 2004. Rončevića i Bačića USKOK tereti da su državni proračun oštetili za 10,2 milijuna kuna jer su izravnom pogodbom kupili vojne kamione tvrtke Iveco koji su na natječaju bili skuplji od MAN-a. U novom vještačenju stoji da uvjetima Ministarstva obrane nisu udovoljavala ni skuplja Ivecova vozila, zbog čije su nabave na optuženičkoj klupi završili Rončević i Bačić (9 sati, Županijski sud, Trg Nikole Šubića Zrinskog 5).

ZAGREB - Regionalna Konferencija o zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti. Sudionicima će se, između ostalog, predstaviti investicijski potencijal te modeli financiranja razvojnih projekata iz područja zaštite okoliša i energetske učinkovitosti. Tijekom konferencije ugledni će gosti iz regije predstaviti svoja iskustva i znanja te upoznati s iskustvima i strategijama svojih zemalja. Konferenciji koju organizira Infoarena grupa, nazočiti će, između ostalih, kako najavljuju, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Nikola Ružinski, ministar uređenja prostora i zaštite životne sredine Crne Gore Branimir Gvozdenović, federalni ministar okoliša i turizma BiH Nevenko Herceg, ministar zaštite okoliša i prostornog uređenja Makedonije Nexhati Jakupi, ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Marija Tufekčić te brojni drugi predstavnici energetskog sektora (9 sati, hotel Regent Esplanade, Antuna Mihanovića 1).

ZAGREB - Svečanost u povodu 60. obljetnice Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju. Poliklinika je započela s radom 1950. kao Dispanzer za bolesti srca. Tijekom godine je mijenjala nazive, ali je zadržana temeljna koncepcija rada na prevenciji kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciji srčanih bolesnika. Svečanost će se održati pod pokroviteljstvom gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, koji će i pozdraviti nazočne (12 sati, Preporodna dvorana HAZU, Opatička 18).

ZAGREB - Svečana dodjela Nagrade hrvatskog glumišta za 2010. godinu, održat će se pod pokroviteljstvom ministra kulture Bože Biškupića u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu (20 sati, Hrvatsko narodno kazalište, Trg maršala Tita 15).

ZAGREB - Svečana dodjela Nagrade Tito Strozzi. Kazališni odbor Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu na sjednici održanoj 15. studenoga ove godine donio je jednoglasnu odluku kojom se Nagrada Tito Strozzi za 2010. dodjeljuje Krešimiru Dolenčiću za režiju drame Građanin plemić J. B. P. Molierea- J. B. Lullyja, premijerno izvedene 20. studenoga 2009. (12 sati, foyer HNK, Trg maršala Tita 15).

ZAGREB - Predstavljanje knjige/kataloga stalnog postava Atelijera Meštrović u Zagrebu "100 djela Ivana Meštrovića". Autorica je Ljiljana Čerina, muzejska savjetnica Atelijera Meštrović, a koncept i dizajn potpisuje Boris Ljubičić. Knjigu-katalog predstaviti će akademik Tonko Maroević i dr. Feđa Vukić. Publikacija je objavljena u povodu 50. godišnjice (1959.-2009.) djelovanja Atelijera Meštrović (12 sati, Muzej Mimara, Rooseveltov trg 5).

PULA - Na konferenciji za novinare u Puli bit će predstavljen 16. Sa(n)jam knjige u Istri. Udruga Sa(n)jam knjige u Istri detaljno će izložiti program ovogodišnjeg sajma. Konferenciji će među ostalima nazočiti direktorica Sajma Magdalena Vodopija i član programskog odbora Sajma Miodrag Kalčić (11 sati, knjižara Castropola, Zagrebačka 14).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Neven Leskovar

popodne - Srebrenka Parlov

navečer - Jasna Nahtigal Lazarić

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xbma ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙