FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 3. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Izmjenama Zakona o pravu na pristup informacijama, o kojem jutros raspravljaju saborski zastupnici, pojam tijela javne vlasti dopunjava se pravnim osobama čiji se programi ili djelovanje utvrđeni kao javni interes, a financiraju se djelomično ili u potpunosti iz državnog proračuna ili proračuna jedinica lokalne samouprave. Izmjenama se predlaže i da Agencija za zaštitu osobnih podataka kao neovisno tijelo obavlja nadzor nad provedbom zakona te odlučuje u drugostupanjskom postupku o svim žalbama korisnika. Time se, kazao je državni tajnik u Ministarstvu prave Edmond Miletić, želi postići svrsishodnija kontrola provedbe zakona. Zakon se usklađuje s lipanjskim ustavnim promjenama u kojima je, dodao je, naglašen značaj ustavnog prava na pristup informacijama koje posjeduju tijela javne vlasti, a ovaj je zakon, ističe, i jedno od mjerila za zatvaranje Poglavlja 23 (Pravosuđe i temeljna prava) u pregovorima s EU. "Cilj je zakona omogućiti i osigurati ostvarivanje prava na pristup informacijama svim fizičkim i pravnim osobama putem otvorenosti i javnosti djelovanja tijela javne vlasti", kazao je Miletić i dodao da se izmjenama propisuje i novčana kazna za odgovornu osobu u tijelu javne vlasti koja u propisanom roku i sadržaju ne dostavi godišnje izvješće o provedbi zakona. U izradi zakona, dodao je, sudjelovali su predstavnici civilnog društva, a u suradnji s GONG-om provedene su i dvije javne rasprave. O izmjenama Zakona raspravljaju saborski klubovi.

ZAGREB - Saborska oporba usprotivila se danas donošenju predloženih izmjena Zakona o pravu na pristup informacijama, ocijenivši da ne osiguravaju provedbu Zakona, već omogućavaju daljnju "šutnju administracije". "Zakon nećemo podržati ne zato što on ne donosi apsolutno nikakve novine i poboljšanja, već zato što ono što donosi nije dovoljno i ne znači da će otkloniti probleme u provedbi", poručio je Goran Beus Richembergh u ime Kluba HNS/HSU-a. Predložene izmjene nazvao je "dijelom kozmetičkim, a dijelom formalnim", jer, smatra, ne jamče da će se promijeniti praksa po kojoj tek 10 posto tijela javne vlasti ispunjava zakonsku obvezu da nadležnom središnjem državnom tijelu dostavljaju izvješća o ostvarivanju prava na pristup informacijama. Osim toga, dodao je Richembergh, i ona tijela koja se pridržavaju zakonskih obveza to čine neujednačeno "i sve ovisi o tome shvaća li nadležna osoba za informacije svoj posao doslovno ili ne". Ako vlast uistinu ima volju provoditi zakon, naglasio je, onda mora propisati kazne za ona tijela koja se ne pridržavaju zakona, jer do sada, upozorio je, još nije izrečena ni jedna kazna. Da predložene zakonske izmjene neće osigurati provedbu zakona smatra i Romana Jerković (SDP). "Nakon sedam godina koliko je zakon na snazi, zar nismo mogli i trebali bolje i više", upitala je, a zanima ju i gdje je nestao povjerenik za informacije, neovisni institut koji je prvotno predlagala i vlada, ali kasnije od toga odustala.

ZAGREB - U Kominu je poplavljeno 160 zgrada, među kojima polovica stambenih, a zbog teškoga zdravstvenog stanja, dvije su starice tijekom jutra gumenim čamcima, uz pomoć Hrvatske gorske službe spašavanja, prevezene u bolnicu, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Osobito je teško na desnoj obali Neretve u Metkoviću, u Zagrebačkoj ulici i Ulici neretvanskih gusara, a na velikom dijelu tog područja promet nije moguć. Time je ugrožena opskrba stanovništva, koja se rješava uz pomoć pripadnika HGSS-a. Na području Opuzena voda je podzemno ušla u desetak kuća, kojima pomažu lokalne komunalne službe. Na preporuku Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije građani vodu trebaju uzimati isključivo iz javnih vodovoda, a zbog preventivnih razloga, trebali bi je prokuhavati. Stanovništvo zasad ima struju, ali s obzirom na to da su obje trafostanice na desnoj obali Neretve, zbog opasnosti za stanovništvo, možda će biti isključene. Manji dio stanovništva na lijevoj obali rijeke nema struje. Zatvorena je državna cesta D9, granični prijelazi Doljani i Gabela Polje te cesta D62, dionica 3: Mali Prolog - Kula Norinska. Stanje u sljevnom području Cetine je pod nadzorom. U dogovoru s HEP-om iz akumulacije Peruče ispuštaju se određene količine vode, ali nijedno područje u tom sljevu, osim onih u kojima se redovito događaju poplave, nije poplavljeno. Na sljevnom području Vrljike jučer je porasla razina vode u akumulaciji Ričicama, a na izvoru Vrljike povećani su dotoci pa se voda izlila na novim mjestima. Imotsko polje, pogotovo u dijelu Zmijavaca i Runovića, sve više plavi, ali nema posebno ugroženih stambenih i gospodarskih zgrada. Zbog velikoga plimnog vala, rano jutros iz Seget Vranjica, u blizini Trogira, dojavljeno je da voda ulazi u kuće blizu mora te se organizira ispumpavanje vode i izrada zečjih brana.

ZAGREB - Od 8 sati, ukinuti su zimski uvjeti na dionici autoceste A 6 Rijeka-Zagreb, između Kikovice i Bosiljeva, izvijestio je HAK. Snijeg otežava promet u Gorskom kotaru, te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a slab pada u Lici. U ostatku zemlje kolnici su uglavnom mokri i skliski od kiše, a ponegdje ima i raskvašenog snijega. Jak vjetar puše na dionici autoceste A 1 Prgomet-Ravča. Za teretna vozila zabrana je ulaska u Republiku Sloveniju na svim graničnim prijelazima. Za sav promet zatvoreni su granični prijelazi: Metković i Gabela Polje. U prekidu su katamaranske linije Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Vis, Split-Hvar-Korčula, Split-Bol-Jelsa, te trajektna Sumartin-Makarska.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙