FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šprem: osigurati novac za rad udruga osoba s invaliditetom

Autor: mbuj
ZAGREB, 2. prosinca 2010. (Hina) - Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Boris Šprem danas je na tradicionalnom susretu s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom u povodu 3. prosinca, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, obećao pomoći da se u gradskom proračunu za iduću godinu osigura potreban novac za njihov rad.

Za rad udruga osoba s invaliditetom u Zagrebu predviđeno je znatno manje novca, kažu neki do 50 posto, rekao je Šprem. Istaknuo je da su na prvom čitanju prijedloga proračuna u Gradskoj skupštini upozorili na taj problem, a danas je sa suradnicima prihvatio prijedloge udruga osoba s invaliditetom.

"Nije bilo razloga da se njihovi prijedlozi ne prihvate i ne obeća da ćemo zatražiti da im se osigura oko 2,5 milijuna kuna i da to bude jedan od prioriteta, kao što smo tražili da i dječji vrtići ne poskupljuju i da se ne destimuliraju roditelji za buduću novorođenčad", rekao je Šprem. Dodao je kako traže i da se rad udruga osoba s invaliditetom stavi u prioritet za osiguravanje novca u gradskom proračunu za iduću godinu. Rekao je kako vjeruje da će zagrebački gradonačelnik Milan Bandić to učiniti jer su predstavnici udruga iznijeli presnažne argumente.

Iako je Bandić bio pozvan na današnji prijam, nije se odazvao.

Marica Mirić iz Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) rekla je kako je prošle godine grad Zagreb svakoj udruzi osoba s invaliditetom dodijelio 60 tisuća kuna za osnovnu djelatnost kako bi mogla financirati jednu osobu koja je stalno u udruzi, koja pomaže, te za elementarne troškove. "Taj novac ove godine nismo dobili, a osim toga, od onih sredstava koja smo dobili oduzeto nam je na kraju godine 25 posto tako da smo mi i neke udruge dobile manje 50 posto novca, a neke i daleko više, koje imaju manje prihode i manje članova", rekla je Mirić. "U prijedlogu gradskog proračuna za iduću godinu tražimo tih 60.000 kuna i da nam se vrati tih 25 posto, tako da nam proračun bude na razini prošle godine, dakle da bude 2,5 do tri milijuna kuna u gradskom proračunu osigurano za financiranje djelovanja udruga osoba s invaliditetom", rekla je.

Predstavnici udruga požalili su se i da za prostorije koje su dobili od grada moraju plaćati visoke račune, primjerice za plin. Rečeno je i kako su gluhe osobe diskriminirane u ostvarivanju svojih prava u odnosu prema drugim osobama s invaliditetom.

O zahtjevu osoba s invaliditetom da im se omogući otkup gradskih stanova koje su dobili u najam, Šprem je rekao kako smatra da bi svima njima koji bi mogli otkupiti stan to trebalo omogućiti.

Šprem je također podupro zahtjev da se počne graditi kompleks URIHO. "S izgradnjom kompleksa URIHO se jako kasni već godinama, postoji dobra volja gradskih struktura da se to riješi, ali nije bilo dovoljno aktivnosti. Vjerujemo da će se te aktivnosti ubrzati i da će se i taj problem u skoro vrijeme riješiti - izgraditi centar URIHO za potrebe osoba s invaliditetom, koji bi bio uzor za ovaj dio Europe", istaknuo je Šprem.

Za omogućavanje otkupa gradskih stanova te za izgradnju kompleksa URIHO zauzela se i saborska zastupnica HDZ-a Ljubica Lukačić. Iznijela je i problem što se u novom naselju Sopnica-Jelkovec nijedan stan nije prilagodio potrebama osoba s invaliditetom.

(Hina) xbma yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙