FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen album Lada s božićnim pjesmama

Autor: Ana Todoric
ZAGREB, 2. prosinca 2010. (Hina) - Najnoviji CD ansambla Lado s božićnim pjesmama po nazivom "Božićni koncert-uživo iz studija Bajsić HRT" predstavljen je danas u foajeu zagrebačkog HNK.

Predstavili su ga ravnateljica Lada Ivana Lušić, dirigenti Joško Ćaleta i Dražen Kurilovčan te glazbeni producent Boris Ciglenečki.

Album je rezultat dugogodišnje suradnje Ansambla narodnih pjesama i plesova Lado i Glazbenog programa Hrvatskoga radija, a na njemu je snimljen prošlogodišnji koncert održan 18. prosinca u studiju Bajsić HRT, istaknuto je na predstavljanju.

Album obuhvaća tridesetak božićnih pjesama jubilarnog 20. božićnog koncerta, te je izbor iz božićnih djela brojnih autora koji su surađivali s Ladom.

Prošlogodišnjim koncertom dirigirali su Joško Ćaleta i Dražen Kurilovčan, a sadržava božićne pjesme iz svih hrvatskih krajeva, rečeno je na predstavljanju.

Prvi božićni koncert u povijesti Lada održan je 18. prosinca 1990. u Križevcima. Iste godine 21. prosinca održan je zagrebački božićni koncert u Katedrali, gdje se izvodio 16 godina. Osim u Zagrebu, Lado je božićne koncerte održavao u dvoranama i crkvama diljem Hrvatske, ali i izvan nje i dosad je snimljeno pet nosača zvuka s božićnim pjesmama.

U posljednjih desetak godina izvanredno plodnu suradnju ostvarili su Dražen Kurilovčan i Joško Ćaleta , koji se uz druge obrađivače, autorski i dirigentski izmjenjuju na božićnim koncertima ansambla.

Dražen Kurilovčan, isprva plesač-pjevač u ansamblu razvio se u vrhunskog vokalnog solistu, vrsnog orguljaša i trubača, zapisivača i obrađivača narodnih napjeva sjeverozapadne i ravničarske Hrvatske.

Etnomuzikolog Joško Ćaleta iz Instituta za etnologiju i folkloristiku istraživač i obrađivač hrvatske glazbene baštine dugogodišnji je suradnik ansambla. Osim obrada velikog dijela pučkih napjeva korizmenog ciklusa pripremio je za Lado desetak različitih glazbenih djela božićnog ciklusa južnih hrvatskih krajeva.

(Hina) xta yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙