FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 1. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30 sati:

ASTANA - Američka državna tajnica Hillary Clinton u srijedu se pridružila pozivima da se obnovi konkretna suradnja 56 zemalja članica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), na summitu u glavnome kazahstanskom gradu Astani, na kojem sudjeluje i hrvatski predsjednik Ivo Josipović koji će se skupu obratiti u četvrtak. Na dnevnom redu summita su nestabilnost u Kirgistanu i Afganistanu te krize u bivšim zemljama Sovjetskoga Saveza, npr. separatizam u Moldaviji, azerbajdžansko-armenski sukob oko Nagorno-Karabaha, te problem u Gruziji. Hillary Clinton, koja predvodi američko izaslanstvo na prvom summitu OESS-a u 11 godina, kaže kako OESS mora biti odlučniji ne bi li ostao relevantan. Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev drži kako je "ova organizacija počela gubiti potencijal. Moramo je vratiti na pravi put". "Dodao je kako "trebamo jasniji pravni okvir i univerzalan pravila za upotrebu resursa organizacije". I njemačka kancelarka Angela Merkel poziva na poštovanje ljudskih prava u svakoj zemlji članici OESS-a, a francuski premijer Francois Fillon rekao je da se OESS mora reformirati "kako bi postao učinkovitiji" i "sposoban brže djelovati".

ZAGREB - Snježne padaline poremetile su u srijedu promet u zapadnoj Europi zbog čega su zatvorene londonska zračna luka Gatwick te zračne luke u Edinburghu i Ženevi, poremećen je željeznički i cestovni promet i javni prijevoz, a Venecija je pod vodom zbog pojave poznate kao "acqua alta", prenose agencije. Snijeg je prizemljio sav zračni promet u Gatwicku južno od Londona, a najgore nevrijeme u gotovo dva deseteljeća koje je zahvatilo Veliku Britaniju izazvalo je velika kašnjenja u cestovnom i željezničkom prometu. U Francuskoj je snježno nevrijeme najteže pogodilo dolinu Rone. Kamionski promet bio je zabranjen u pokrajinama Auvergne i Rhone-Alpes (srednjoistočni dio), a obustavljen je i školski prijevoz. Snijeg je zahvatio i sjever Italije gdje je usporio promet u gradovima i na autocestama. Osim Lombardije i njegova glavnoga grada Milana, snijeg je zabijelio sjeverozapad zemlje, regije Pijemont i Emiliju Romagnu.

LJUBLJANA - Zbog novih snježnih padalina koje se, po zadnjim informacijama, smiruju ili prelaze u kišu, promet u Sloveniji odvija se u srijedu u otežanim uvjetima. U cestovnom i željezničkom prometu dolazi do kašnjenja od pola do jednog i pol sata. Policija i prometne službe upozoravaju vozače na oprez i prilagođavanje vožnje uvjetima na cesti. Prometne i vremenske neprilike izraženije su u središnjim i zapadnim dijelovima zemlje. Novi jači snijeg slovenski prognostičari najavljuju u noći s četvrtka na petak.

LJUBLJANA - Indicije da je slovenski premijer Borut Pahor nudio prednost tvrtki iz SAD-a u planiranoj gradnji drugog bloka nuklearke Krško možda je najšokantnija pojedinost iz njegova razgovora s američkim otpravnikom poslova, čiji sadržaj je objavio WikiLeaks, ocjenjuju u srijedu neki slovenski politički komentatori. "To je šokantno jer se u pregovorima nikad ne smije dati prednost jednoj strani. Tada se cijena digne za deset do petnaest posto", rekao je u razgovoru za Slovensku televiziju politički komentator, novinar "Dela" Aleksander Žerdin, dodajući da bi takav Pahorov gaf Sloveniju mogao koštati i do 400 milijuna eura, s obzirom na veličinu planirane investicije. Drugi blok nuklearke Krško planira se postaviti jer sadašnjoj nuklearki 2043. godine istječe životni vijek, a riječ je o investiciji od tri do četiri milijarde eura. Već je već počelo lobiranje investitora iz SAD-a, Japana, Italije i Francuske oko uvjeta za obnovu nuklearke koja Sloveniji osigurava trećinu električne energije. S druge strane slovenski mediji u srijedu upozoravaju da je sadašnja Pahorova vlada obvezala da konačnu odluku o novoj nuklearki u Krškom neće donijeti bez referenduma na kojemu bi se o tome izjasnili birači.

MOSKVA - Rusija će biti prisiljena nagomilati svoje nuklearne snage ako SAD ne ratificira novi sporazum o ograničenju strateškog naoružanja, rekao je ruski premijer Vladimir Putin u intervjuu za CNN snimljen u utorak, a prenose u srijedu ruski mediji. "To nije naš izbor. Ne želimo da se to dogodi", rekao je Putin u emisiji Larry King Live. "Samo kažemo što će se dogoditi ako ne dogovorimo zajedničke napore na tom području". Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i američki predsjednik Barack Obama potpisali su novi sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja između Rusije i SAD-a 8. travnja u Pragu. Taj sporazum zamijenio je START I koji je istekao u prosincu 2009. godine, ali može stupiti na snagu tek kad ga ratificiraju oba doma ruskog parlamenta i američki Senat. Međutim, sporazum je u Senatu naišao na snažno protivljenje republikanaca koji smatraju da bi on mogao oslabiti američku proturaketnu obranu.

PEKING - Kina je pozvala u srijedu da se poduzmu napori kako bi se izbjegla eskalacija između dviju Koreja te je ponovno ponudila hitne konzultacije, više od tjedan dana nakon sjevernokorejske topničke paljbe na južnokorejski otok, objavila je agencija Xinhua. Yang je usto naglasio da Kina želi suradnju s SAD-om, što bi koristilo objema stranama.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙