FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: nles
ZAGREB, 30. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odbacilo je danas kao neutemeljene više prijava protiv državnih i lokalnih dužnosnika, a među njima i prijavu protiv potpredsjednika vlade i ministra zdravstva Darka Milinovića. Prijava protiv Milinovića povjerenstvu je podnesena u početku prosinca prošle godine i, kako je izvijestio predsjednik povjerenstva Mate Kačan, poslana je i uredu predsjednika, vladi, DORH-u i drugim tijelima. Prijava je je jednoglasno odbačena jer, zaključeno je na sjednici, u njoj nema ni jednoga konkretnog podatka, "osim osobne ocjene da Milinović vlada kao despot polovicom države". "Ništa konkretno osim iznošenja mišljenja da netko potpuno apsolutistički vlada na nekakvu području", kazao je Kačan. Odbačena je i prijava koju je zbog navodno nepotpune imovinske kartice protiv saborskog zastupnika Davorka Vidovića podnio sisački gradonačelnik Dinko Pintarić. "Prijava se odbija s obzirom na to da je, po onome što je utvrdilo povjerenstvo, Vidović potpuno prikazao svoje imovno stanje", kazao je Kačan. Kao neosnovana odbačena je i prijava protiv Pintarića kojeg je, također zbog imovinske kartice, prijavila vijećnica u sisačkom gradskom vijeću. U raspravi je istaknuto kako ih ne čude brojne reakcije na objavljene imovinske kartice na internetskim stranicama povjerenstva.

ZADAR - Stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton i zadarski župan Stipe Zrilić potpisali su danas u Zadru ugovore o četiri projekta vrijedna milijun kuna. To je pomoć županiji da izgradi obrazovni centar za ugradnju sustava sunčeve energije, da poveže skupinu zadarskih otoka u lokalnu akcijsku grupu, da izradi dugoročnu strategiju ruralnoga razvoja te osigura opremu za djelotvorniji rad gorske službe spašavanja na zadarskome području. Najinovativniji projekt, rečeno je, odnosi se na stvaranje "Solarnog centra izvrsnosti" u Strukovnoj školi "Vice Vlatkovića". Cilj toga projekta je promicati uporabu obnovljivih izvora energije i izgrađivati zeleno poduzetništvo. Novi centar omogućit će program srednjoškolskog obrazovanja za obnovljive izvore energije te program poduke odraslih za postavljače sunčevih, termalnih i fotonaponskih sustava koji će kućanstvima omogućiti proizvodnju i prodaju struje državnoj mreži. Druga dva projekta usmjerena su na razvoj županijskih ruralnih područja.

ZAGREB - Po rezultatima EuroTesta EPCA - programa za procjenu pješačkih prijelaza provedena u Hrvatskoj i Europi - Split je, među 18 europskih gradova, ocijenjen dvicom i svrstan u donji dio ljestvice testiranih prijelaza, a najbolji je pješački prijelaz u Bruxellesu. Rezultate posljednje skupine testiranih pješačkih prijelaza u Hrvatskoj i Europi objavio je HAK, koji je danas priopćio da je testiranje u sklopu programa EuroTesta provelo 17 partnera, nacionalnih autoklubova, među kojima je i HAK kao jedini izvan EU-a. Ispitivanje je provedeno drugu godinu zaredom, a zaključak je da pješačke prijelaze u Europi treba znatno poboljšati. Ispitivanje je provedeno u 18 europskih gradova iz 15 različitih zemalja: u Beogradu, Bremenu, Bruxellesu, Firenci, Innsbrucku, Lisabonu, Ljubljani, Luganu, Luksemburgu, Malagi, Nijmegenu, Nuernbergu, Oslu, Parizu, Pragu, Splitu, Torinu i Valenciji. U Splitu je testirano 15 pješačkih prijelaza, od kojih je pet dobilo ocjenu loše, četiri ocjenu prihvatljivo, a šest je ocijenjeno s tricom. Ukupna ocjena ispitanih pješačkih prijelaza u Splitu je prihvatljivo (2), što ga svrstava u donji dio ljestvice. Najgori je pješački prijelaz pronađen u Luganu. Predugačak pješački prijelaz (27 metara), bez pješačkih otoka, s lošim rješenjem sustava pješačkog prijelaza, kompletirao je izgled negativne sigurnosne procjene i zaslužio naziv "najgori prijelaz" ove godine.

OSIJEK - Predsjedniku Skupštine Osječko-baranjske županije Zlatku Maksimoviću većina vijećnika izglasovala je na današnjoj sjednici povjerenje za nastavak mandata, koji je Maksimović dao na raspolaganje pošto je odbio napustiti koaliciju s vladajućim HDSSB-om, zbog čega ga je njegov SDP, koji je napustio koaliciju, izbacio iz stranke. Glasovanje o povjerenju Maksimoviću zatražila je oporba (HSP, SDP, HDZ, HSS). Predsjednik HSP-a Danijel Srb među ostalim je istaknuo da predsjednik skupštine, koji je izbačen iz stranke, više nema legitimitet. Nakon dobivena povjerenja Maksimović je izjavio da će u skupštini ubuduće biti u klubu vijećnika HDSSB-a kao neovisni. Neovisni vijećnik u HDSSB-ovu klubu bit će i Borivoje Eklemović, također bivši SDP-ovac. I on je izbačen iz stranke iz istih razloga kao i Zlatko Maksimović, t.j. zato što nije htio napustiti koaliciju s HDSSB-om koju je na prošloj sjednici SDP napustio zbog, kako su istaknuli, pravomoćne presude Branimiru Glavašu za ratni zločin u Osijeku 1991. Na današnjoj sjednici vijećnici su, među ostalim, dali potporu radnicima čepinske Uljare, koji su za sutra najavili prosvjede u Zagrebu zbog neizvjesne sudbine tvrtke. Također, već dva mjeseca nisu primili plaću.

ZAGREB - Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Boris Šprem kazao je danas kako ne bi bilo dobro da se Zagrebu dese izvanredni (lokalni) izbori. "U Gradskoj skupštini se ne bojimo izbora, ali mislim da to nije dobro i da ih građani Zagreba ne žele. Dobili smo mandat koji traje još 2,5 godine. Osim toga, iduće godine čekaju nas parlamentarni izbori i referendum oko ulaska Hrvatske u EU pa vas molim da to izbjegnemo ako ikako možemo", kazao je Šprem na sjednici Skupštine u okviru pojedinačne rasprave o gradskom proračunu za 2011. reagirajući na komentare pojedinih gradskih zastupnika. Poručio je kako je proračun, uz izmjene do drugog čitanja, moguće donijeti na zadovoljstvo svih. Šprem je pritom apelirao na gradsku upravu da proba iznaći druge izvore kako bi se namaknuli novci za vrtiće pa je tako naveo da Grad ima više od 1,5 milijardu kuna nenaplaćenih potraživanja otkuda se može namaknuti 100 milijuna kuna, ako ne odmah, a onda za nekoliko mjeseci. Prijedlog proračuna oštro je napao njegov stranački kolega Jurica Meić nazvavši predloženi imovinski odnosno dohodovni cenzus koji donosi povećanje cijena vrtića "zulumom Superhika" jer dok uzima od djece i mladih roditelja, od bogatih ne naplaćuje komunalni doprinosi ni najam gradskih poslovnih prostora. Naveo je da po jednom istraživanju svega šest posto građana želi izbore za Gradsku skupštinu, a njih 60 posto je za izbore za gradonačelnika.

ZAGREB - Seizmografi Seizmološke službe zabilježili su danas u 18 sati i 34 minute potres umjerene jakosti s epicentrom oko deset kilometara jugoistočno od Sinja. Potres je bio magnitude 2,4 prema Richteru i intenziteta u epicentru III (trećeg) stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Potres se osjetio na sinjskome području, ali nije prouzročio materijalne štete.

DUBROVNIK - Voda u vodoopskrbnom sustavu grada Dubrovnika ponovno se može piti i zdravstveno je ispravna, priopćio je Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. Također, voda u vodoopskrbnom sustavu Konavala i Župe dubrovačke i vodoopskrbnom sustavu Zaton - Orašac - Elafiti ispravna je i može se rabiti za piće. Voda na dubrovačkom području zbog obilnih kiša bila je zamućena iznad propisanih vrijednosti te ju je prije uporabe za piće bilo potrebno prokuhavati.

PULA - Teške tjelesne ozljede zadobio je 48- godišnji radnik u nesreći na radu koja se jutros dogodila u pulskom brodogradilištu "Uljanik", izvijestila je istarska policija. Radnik je nakon nesreće primljen u pulsku Opću bolnicu gdje mu je stanje stabilno. Glasnogovornik istarske policije Valter Opašić istaknuo je kako policija na mjestu događaja obavlja očevid te da će više informacija biti dostupno nakon završetka istrage. Radnik je navodno stradao za vrijeme rada na tokarskom stroju.

ZAGREB - U povodu Nacionalnog dana Republike Rumunjske u Gliptoteci HAZU-a danas je otvorena izložba suvremene rumunjske fotografije na kojoj su svoja djela izložila 33 autora. Domaćin svečanosti bio je rumunjski veleposlanik u Hrvatskoj Cosmin-George Dinescu, a svečanosti je, među ostalim, nazočio predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, diplomati i drugi uzvanici. Projekt "Poetske fotografije" nastao je na inicijativu Zaklade za kulturu "Societatea de Concerte" iz Bistrice, Škole za umjetničke fotografije za diplomirane profesionalne fotografe iz Bukurešta pod vodstvom Francisa Mraza. Kako se navodi u izložbenom katalogu, autori su inspirirani literarnim djelima, glazbom, likovnom umjetnošću i filmom i ta sveukupnost umjetničkog poticaja rezultirala je vrhunskom fotografijom, iz koje se istodobno vidi posebnost rumunjske stvarnosti i iščitava egzistencijalno pitanje. Izložene fotografije do sada su bile prikazane u Lisabonu.

ZAGREB - Sedam godišnjih nagrada i dvije nagrade za životno djelo "Ivan Filipović" uručene su danas profesorima, nastavnicima i odgojiteljima za iznimne zasluge u prošloj godini. Državne nagrade "Ivan Filipović" za životno djelo dobili su Marija Šuveljak, učiteljica matematike i fizike u zagrebačkoj Osnovnoj školi Ivana Meštrovića te Ivan Perić, umirovljeni znanstvenik zagrebačkog Filozofskog fakulteta, Godišnje nagrade dodijeljene su za područje predškolskog odgoja, osnovnog školstva, srednjeg i visokog školstva te znanstvenog i stručnog rada. Dobitnicima je čestitao Radovan Fuchs, ministar znanosti, obrazovanja i športa, istaknuvši kako laureati svjedoče o kvaliteti hrvatskog obrazovnog sustava. Iako je sustav dobar, u Ministarstvu ga želimo učiniti još boljim unaprjeđenjem infrastrukturnih projekata i boljim zakonskim okruženjem, rekao je ministar. Pohvalio je postignuća Zakona o udžbenicima i uspješnost provedbe državne mature te najavio novi paket zakona koji će sustav učiniti još boljim i učinkovitijim. Jedan je od njih, dodao je, novi zakon o prosvjetnoj inspekciji koji će štititi učenike, ali i učitelje.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙