FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nobilovi "Sredozemni vrtovi" u Kalinjingradu

Autor: macu
ZAGREB, 30. studenog 2010. (Hina) - Izložba "Sredozemni vrtovi" hrvatskoga akademskog slikara Stipe Nobila otvorena je u gradskoj galeriji Kalinjingrada pod pokroviteljstvom tamošnjega hrvatskoga Počasnog konzulata i Umjetničke galerije, objavljeno je na mrežnim stranicama hrvatskoga Veleposlanstva u Rusiji.

Na izložbi su predstavljena platna iz autorove privatne zbirke te noviji radovi zavičajnoga kolorističkog nadahnuća. Izložbu su otvorili veleposlanik Republike Hrvatske u Ruskoj Federaciji Nebojša Koharović te počasni hrvatski konzul za Kalinjingradsku oblast Stefano Vlahović. Na otvorenju je bilo dvjestotinjak uglednika, dužnosnika grada i te oblasti, te umjetnička elita, a izložba je dobila veliki publicitet u medijima, osobito na televiziji.

Izložba je otvorena od 25. studenoga 2010. do 15. siječnja 2011.

Sredozemno ozračje otoka Korčule ishodište je i poticaj Nobilovu slikarstvu. Čempresi, masline, vinogradi, vale, otočići, plavetnilo mora i neba najčešći su motivi njegova slikarstva.

Stipe Nobilo (Lumbarda, 1945.) Pedagošku akademiju, likovni smjer, završio je u Splitu u klasi Ante Kaštelančića, a na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je 1971. u klasi Šime Perića. Od prve samostalne izložbe u Muzeju Korčule 1974. imao je nekoliko desetaka izložaba u zemlji i svijetu. Monografiju "Stipe Nobilo" autora Tonka Maroevića objavio je zagrebački izdavač Denona 2004. godine.

(Hina) pp/xmc ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙