FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka: otvorena izložba o nastanku i razvoju torpeda

Autor: dsil
RIJEKA, 26. studenog 2010. (Hina) - Razvoj torpeda - od njegova izuma u drugoj polovici 19. stoljeća do gašenja proizvodnje 60-tih godina prošlog stoljeća - predstavljen je na izložbi "Riječki torpedo - prvi na svijetu", koja je večeras otvorena u u Muzeju grada Rijeke.

Otvarajući izložbu, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je istaknuo da vrijednost torpeda nije u njegovoj ubojitoj moći kao oružja nego kao visokom tehnološkom dostignuću tadašnjeg doba.

Ideja iz koje se razvio torpedo je "čuvar obale", brodica- eksplozivno oružje koje bi se s kopna daljinski upravljano usmjeravalo prema brodovima. To je zamisao Riječanina Giovannija Biagia Luppisa iz 1860. godine.

Engleski inženjer Robert Whitehead je u svojoj riječkoj tvornici na temelju Luppisove ideje 1866. godine proizveo prvi torpedo na svijetu. Uskoro su uslijedile narudžbe vojnih mornarica cijeloga svijeta te je pokrenuta masovna proizvodnja.

Whiteheadova tvornica nedugo nakon Drugoga svjetskog rata nastavlja raditi kao Tvornica motora "Torpedo", a to se oružje u njoj proizvodilo još dvadesetak godina.

Autori izložbe su Dinko Zorović, Goran Pernjek i Ervin Dubrović, a autor postava izložbe i grafičkog oblikovanja kataloga je Klaudio Cetina.

Na izložbi su izloženi izvorni primjerci torpeda - od prvih primjeraka do kraja proizvodnje u Rijeci. Neki od izloženih torpeda izvučeni su iz mora u posljednje vrijeme, a dio je posuđen iz Hrvatskoga pomorskog muzeja u Splitu kojem je svojedobno doniran dio povijesne zbirke riječke tvornice. Predstavljeni su dijelovi torpeda poput motora i sustava za navođenje, fotografije, makete lansirnih rampi, čime je oslikan razvojni put ovoga oružja.

Kako je istaknuo ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović, građa ovoga muzeja zajedno s građom Hrvatskoga pomorskog muzeja u Splitu, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci i Pomorskog fakulteta u Rijeci čini moguću jezgru budućeg stalnog postava Muzeja torpeda - Muzeja industrijske baštine u Rijeci o kojem postoji ideja dulje vrijeme, a ova prva muzejska prezentacija, kako je kazao, prvi je konkretan korak u tom smjeru.

Izložba će ostati otvorena do rujna 2011. godine.

(Hina) xdsil ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙