FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Muzej Marton u Gliptoteci HAZU

Autor: Ana Todoric
ZAGREB, 15. studenog 2010. (Hina) - U Glipototeci HAZU večeras je otvorena izložba "Sjaj bijelog zlata, remek-djela Muzeja Marton/ Splendori dell' oro bianco, capolavori dal Museo Marton" kojom se najavljuje predstavljanje djela iz toga muzeja na izložbi u Muzeju Querini Stampalia u Veneciji koja se otvara 11. prosinca.

Ovom izložbom zagrebačka publika imat će prilike upoznati stotinjak djela iz Muzeja Marton koja dosada nisu izlagana, a riječ je o porculanskim figurama nastalim u manufakturi Meissen i Doccia te dio iz zbirke ruskog porculana, istaknuo je predstavnik Muzeja Veljko Marton.

Izložba obuhvaća stotinjak djela nastalih u 18. i 19. stoljeću među kojima su skulpture, uporabni predmeti, vaze, šalice i čajnici, a postavljeni su u vitrine, koje je muzeju Marton donirao londonski Muzej Victoria and Albert, najveći i najprestižniji muzej primjenjene umjetnosti na svijetu, istaknuto je na otvorenju.

Likovni postav izložbe potpisuje naš istaknuti likovni umjetnik Saša Šekoranja, a prate ju i njegovi crteži inspirirani izloženim djelima. Šekoranja je tim postavom nastojao spomenuta djela staviti u suvremeni kontekst, ističu priređivači izložbe.

Nakon gostovanja u Londonu, Parizu i Beču venecijanska izložba, istaknuto je, dodatno će doprinijeti afirmaciji muzeja Marton ali i Hrvatske kao zemlje koja posjeduje značajne zbirke umjetnina poznate i izvan naših granica.

(Hina) xta yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙