FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na osječkom Evanđeoskom fakultetu održana tribina i predstavljena izložba "Tko je tebi Reihl Kir?"

Autor: vsik
OSIJEK, 29. studenog 2010. (Hina) - Na Evanđeoskom fakultetu u Osijeku večeras je otvorena izložba "Tko je tebi Reihl Kir?", a zatim je pod istim naslovom održana tribina na kojoj je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić istaknuo kako "nije bilo šanse da mirotvorstvo, za što se zalagao bivši osječki načelnik policije, urodi plodom jer se ratna i huškačka mašinerija previše zahuktala".

Uloga ubijenoga načelnika osječke policije Josipa Reihla Kira, koji je išao na mirovne pregovore 1. srpnja 1991., posebno je važna jer govori o čovjeku koji nije bio heroj ni političar, nego je obavljao svoj posao, rekao je Mesić i dodao kako "u to vrijeme zagovarati mir nije imalo šanse" te da je Kir ipak pokazao da je bio zagovornik mira i time nas sve zadužio.

Katarina Kruhonja iz osječkoga Centra za mir istaknula je kako ubijeni osječki načelnik policije nije zaboravljen, premda se to ubojstvo htjelo zataškati, isključivo zahvaljujući njegovoj supruzi Jadranki Reihl Kir, koja je uporno skupljala dokaze i pravnim putem uspjela da se počinitelj, makar i nakon 17 godina, osudi. Upozorila je kako je i dalje otvoreno pitanje tko su bili naručitelji.

Autorica izložbe Sanja Simić-Berclaz iz Beograda izrazila je zadovoljstvo što se upravo u gradu gdje je Josip Reihl Kir ubijen u vrijeme kada je išao u mirovne pregovore sa srpskom stranom u Tenji otvara izložba i javno progovora o događajima i ljudima koji su zadužili prostore gdje se odigrao krvavi rat.

Izložba je predstavljena u Beogradu i Zagrebu u organizaciji Centra za mirovne studije iz Beograda i osječkoga Centra za mir, nenasilje i ljudska prava. Na izložbi i tribini bile su supruga i kći ubijenoga Josipa Reihla Kira - Jadranka i Barbara. Izložba je otvorena pod pokroviteljstvom hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića.

Prvoga srpnja 1991. tadašnjega načelnika osječke policije Josipa Reihla Kira, vijećnika osječke Skupštine općine Milana Kneževića i predsjednika osječkoga Izvršnog vijeća Gorana Zobundžiju, kada su kao članovi pregovaračke misije išli u Tenju među pobunjene Srbe, automatskim je oružjem ubio Antun Gudelj.

(Hina) xvsik yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙