FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 30. studenog 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

PEKING

Kina je u utorak priopćila da se nada da WikiLeaksova objava američke diplomatske prepiske neće poremetiti američko-kineske odnose. "Ne želimo nikakvu pomutnju kinesko-američkih odnosa" u vezi tih curenja povjerljivih informacija, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova na redovitoj konfereniji za novinare. Nadamo se da će Washington na korektan način upravljati tom krizom, dodao je glasnogovornik. Neki od 250 tisuća povjerljivih dokumenata State Departmenta koje je objavio WikiLeaks odnose se na Kinu, posebice njezinu upletenost u transfer dijelova sjevernokorejskih raketa Iranu. U dokumentima iz 2007. tvrdi se da su te isporuke u suprotnosti s rezolucijama UN-ovog Vijeća sigurnosti o Iraku i Sjevernoj Koreji kao i s pravilima koje je sama Kina odredila u pogledu kontrole izvoza osjetljive tehnologije.

JERUZALEM

Izraelske vlasti odbacile su u utorak izvješće 21 organizacije za zaštitu ljudskih prava koje poziva na potpuno ukidanje blokade Pojasa Gaze, nazvavši ga "tendencioznim" i "parcijalnim". "Tvrdnje tih organizacija su tendenciozne i pune predrasuda te stoga obmanjuju", istaknuo je u priopćenju glasnogovornik ureda za usklađivanje vladinih aktivnosti na palestinskom teritoriju. Te organizacije, među kojima su Amnesty International, Oxfam, Međunarodna federacija za ljudska prava i Norwegian Refugee Council, pozivaju "na novo međunarodno djelovanje kako bi se osiguralo neposredno, bezuvjetno i potpuno ukidanje blokade" Gaze. "Mjere koje je Izrael poduzeo za 'ublažavanje' ilegalne blokade Gaze s obzirom na veliki međunarodni pritisak nisu su izmijenile sudbinu civilnog stanovništva", tvrde one.

ZAGREB

Proračunski kaos, financijske krize i problemi zbog novih ovlasti Europskog parlamenta, obilježili su prvu godinu dana Lisabonskog ugovora koji je stupio na snagu 1. prosinca 2009. Već nakon godinu dana, Europska unija, suočena s financijskim poteškoćama nekoliko svojih članica i njihovim spašavanjem, nalazi se pred manjim izmjenama svog temeljnog dokumenta. Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy suglasili su se da je nužno promijeniti Lisabonski ugovor, koji je nastajao deset godina i uz velike probleme, kako bi se mogao uspostaviti stalni mehanizam za rješavanje dužničkih kriza, umjesto privremenog fonda koji je uspostavljen u proljeće ove godine i koji vrijedi do sredine 2013. Međutim, tu su odluku donijeli bez prethodnih konzultacija sa svojim partnerima ili novim institucijama koje je oformio sporazum pa je niz država odmah izrazio rezerve prema toj ideji.

BIŠKEK

Nakon listopadskih izbora koji su otvorili put za stvaranje prve parlamentarne demokracije središnje Azije, kirgistanski parlament oformio je trostranačnu koalicijsku vladu u utorak, dok je eksplozija nedaleko od mjesta suđenja bivšemu predsjedniku, u kojoj su ozlijeđene dvije osobe, pokazala da je zemlja još uvijek politički nestabilna. Bivša sovjetska republika Kirgistan, jedina koja na svome tlu ima i rusku i američku vojnu bazu, održala je 10. listopada izbore i uspostavila sustav kojim se vlast s predsjednika prenosi na premijera. Izbori nisu dali jasna pobjednika u zemlji razjedinjenoj političkim i klanovskim suparništvima te je oformljena tročlana koalicijska vlada koja će upravljati Kirgistanom, zemljom s 5,4 milijuna stanovnika.

ZAGREB

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković primio je u utorak u Zagrebu u nastupni posjet švicarskog veleposlanika u Hrvatskoj Denisa Knobela koji je rekao da će prioritet njegova mandata biti unaprjeđenje gospodarske suradnje Hrvatske i Švicarske, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI). Sugovornici su ocijenili bilateralne odnose izvrsnima i prijateljskima bez otvorenih pitanja, a Jandroković je podsjetio na svoj ovogodišnji službeni posjet Švicarskoj kada se susreo s ministricom vanjskih poslova Micheline Calmy-Rey. Šef hrvatske diplomacije upoznao je Knobela s hrvatskim pristupnim procesom za punopravno članstvo u Europskoj uniji i izrazio uvjerenje da će se pregovori okončati u prvoj polovici iduće godine, tijekom mađarskog predsjedanja Unijom, te potom što skorije potpisati Ugovor o pristupanju, navodi se u priopćenju MVPEI-a. Jandroković je također u oproštajni posjet primio španjolskog veleposlanika u Hrvatskoj Manuela Salazara kojemu je zahvalio što su za njegova mandata dodatno unaprjeđeni prijateljski odnosi Hrvatske i Španjolske.

CHICAGO

Petnaestogodišnji učenik naoružan s dva pištolja oteo je i četiri sata kao taoce držao jednog nastavnika i 23 učenika u srednjoj školi u Wisconsinu, na sjeveru Sjedinjenih Država, nakon čega je oslobodio nekolicinu učenika, te pucao na sebe, objavio je jedna službeni izvor. "Tinejdžer je pucao na sebe, a policajci su čuli tri hica", rekao je na konferenciji za novinare šef policije gradića Marinettea, gdje se odvijala talačka drama. Otmičar čiji identitet nije otkriven nalazi se u bolnici, a svi taoci su neozlijeđeni, dodao je. Mladić je ušao u učionicu i pod prijetnjom oružjem četiri sata držao učenike i nastavnika kao taoce. Pošto je oslobodio petero talaca, iz učionice su se čuli pucnjevi, pa su policajci, koji su bili u telefonskom kontaktu s nastavnikom, razbili vrata i ušli u prostoriju. Tada je mladić ispalio hitac i ranio se.

CANCUN

Neke niske otočne zemlje strahuju od "kraja svijeta" zbog rasta razine mora i traže od međunarodne zajednice da poduzme snažnije mjere za usporavanje globalnog zagrijavanja, rekao je jedan govornik na UN-ovim razgovorima o klimi u meksičkom gradu Cancunu. Najviše su ugroženi Kiribati, Tuvalu, Cookovo otočje, Marshallovo otočje i Maldivi, rekao je Antonio Monteiro Lima, izaslanik Zelenortskog otočja i potpredsjednik 43-članog Saveza malih otočnih država (AOSIS). "Sve se te zemlje u ovome trenutku bore za opstanak... Suočene su s krajem svijeta", rekao je on na konferenciji za novinare u ponedjeljak, prvi dan konferencije koja će trajati do 10. prosinca, a na kojoj će gotovo dvjesto zemalja pregovarati o mogućnostima usporavanja globalnog zagrijavanja.

BRUXELLES

Iran je pristao nastaviti pregovore o svom kontroverznom nuklearnom programu s velikim silama 6. i 7. prosinca u Ženevi, izjavio je u utorak glasnogovornik šefice diplomacije EU-a Catherine Ashton. "Sad smo primili odgovor iranskih vlasti u kojem se kaže da je Saed Džalili, iranski pregovarač o tom pitanju, pristao na prijedlog Catherine Ashton da se sastanu u Ženevi", kazao je glasnogovornik. "Razgovori između Catherine Ashton, koja predstavlja velike sile (okupljene u skupinu "5+1"), i Džalilija održat će se u ponedjeljak i utorak sljedećeg tjedna u Ženevi", dodao je on. Skupina "5+1" okuplja šest velikih sila uključenih u pregovore o iranskom nuklearnom programu - pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačku.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙