FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sućut ministra Biškupića u povodu smrti etnologinje Aleksandre Sanje Lazarević

Autor: ista
ZAGREB, 29. studenog 2010. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupić izrazio je u sućut u povodu smrti etnologinje Aleksandre Sanje Lazarević.

Dr. sc. Aleksandra Sanja Lazarević u svojemu bogatu stvaralačkom životu sudjelovala je u važnim poglavljima naše kulture i muzeologije 20.stoljeća, a brojnim vrijednostima svoga plodnoga života, svojom velikom radnom energijom i vizionarskim idejama ostavila i jasan trag, navodi se u sućuti ministra Biškupića.

Bogatim stvaralaštvom, dugogodišnjim etnografskim i antropološkim, kulturološkim, stručnim i znanstvenim istraživanjima, koji svojim opsegom i značenjem pripadaju ponajviše etnološkoj spomeničkoj baštini europskih i posebice izvaneuropskih kultura, zadužila je i mnoge naraštaje istraživača brojnih znanstvenih disciplina.

Svojim je dugogodišnjim radom u Etnografskom muzeju u Zagrebu, u kojem je osnovala i Odsjek za izvaneuropske kulture, kao vrhunski stručnjak za to područje, pokrenula i najozbiljnije promjene u interpretaciji i postavu etnografske građe, posebno one u postavu izvaneuropskih kultura, zadužila i mnoge naraštaje muzealaca, kaže se u poruci sućuti. Biškupić posebno ističe njezine radove o životu i djelu braće Seljan u Etiopiji i Južnoj Americi, Afričke dnevnike Dragutina Lermana, Srbi u Hrvatskoj: u svjetlu muzeografije.

Aleksandra Sanja Lazarević (rođena u Podgorici 1921.) umrla je 26. studenoga.

(Hina) pp yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙