FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijera "Michelstaedtera" u Rijeci

Autor: mcur
RIJEKA, 26. studenog 2010. (Hina) - Biografska drama "Michelstaedter" talijanskog redatelja i scenarista Marca Collija praizvedena je večeras u Hrvatskome narodnom kazalištu "Ivana pl. Zajca" u Rijeci.

Marco Colli je preradio svoj filmski scenarij kojeg je napisao zajedno s Giorgiom Pressburgerom. Na kazališnoj inačici teksta surađivao je s Antoniom Staudeom. U tekstu se govori o životu talijanskog filozofa, slikara i književnika Carla Michelstaedtera koji se rodio u Goriziji, a 1910. godine se ubio u 23 godini.

U naslovnoj ulozi nastupio je Mirko Soldano, a uz njega su glumili Woody Neri, Bruno i Elvia Nacinovich, Rosana Bubola, Leonora Surian, Alida Delcaro i drugi članovi Talijanske drame. Scenograf je Žorž Draušnik, kostimografkinja Sandra Dekanić, skladatelj Mario Fragiacomo, oblikovatelj svjetla Raffaele Cavara.

Kako su Michelstaedter i hrvatski književnik Janko Polić Kamov živjeli u isto vrijeme a dijele i sličan životni put, od buntovništva, sklonosti putovanjima do prerane smrti, u ovom kazališnom prikazu života talijanskog filozofa prikazan je njihov susret pri čemu je, po zamisli autora, Kamov svojevrsni Michelstaedterov alter ego.

(Hina) xdsil ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙