FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najavljena praizvedba drame "Michelstaedter" riječke Talijanske drame

Autor: dsil
RIJEKA,22. studenoga 2010.(Hina) - Praizvedba biografske drame "Michelstaedter" talijanskog redatelja i scenarista Marca Collija, koja će biti prikazana 26. studenoga, najavljena je na današnjoj konferenciji za novinstvo HNK "Ivana pl. Zajca" u Rijeci kao prva ovosezonska predstava Talijanske drame.

Riječ je o kazališnoj preradi filmskog scenarija Marca Collija i Giorgia Pressburgera o životu talijanskog filozofa i književnika Carla Michelstaedtera. On se 1910. ubio u 23. godini, a njegovo filozofsko stvaralaštvo vrlo je cijenjeno u stručnim krugovima.

Colli, koji je i redatelj, priredio je kazališnu inačicu zajedno sa suautorom Antoniom Staudeom. U naslovnoj ulozi nastupit će Mirko Soldano, a osim njega glumit će Woody Neri, Bruno i Elvia Nacinovich, Rosana Bubola, Leonora Surian, Alida Delcaro i drugi članovi Talijanske drame. Scenograf je Žorž Draušnik, kostimografkinja Sandra Dekanić, skladatelj Mario Fragiacomo, oblikovatelj svjetla Raffaele Cavara.

Osobitost kazališne predstave u odnosu na filmski scenarij je uvođenje lika književnika Janka Polića Kamova u priču. Ravnateljica TD-a Laura Marchig kazala je da su Michelstaedter i Kamov živjeli u istom razdoblju te postoje sličnosti u njihovim životima pa je u predstavi ispitana mogućnost njihova susreta.

Redatelj Marco Colli kazao je da je nastojao na sceni spojiti dva svijeta kazališnog i filmskog scenarija pa predstavu karakteriziraju brze izmjene scena nalik filmskim kadrovima.

(Hina) xdsil ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙