FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijera dokumentarca Jirija Menzela "Vaše more, naše more"

Autor: agrb
ZAGREB, 12. studenoga 2010. (Hina) - Prvi dokumentarni film Jirija Menzela, "Vaše more, naše more", u kojemu taj proslavljeni češki redatelj prikazuje na koji način Jadransko more već stotinu godina povezuje češki i hrvatski narod, premijerno je prikazan večeras u studiju Bajsić Hrvatske radiotelevizije, u čijoj je produkciji snimljen.

Za češkog oskarovca iz predgrađa Praga kombinacija kristalno bistrog mora i toplog sunca bila je tek san, kojemu se kao dječak najviše približio kupajući se u koritu punom vode i soli u svome dvorištu.

Menzel u filmu podsjeća kako Česi nisu uvijek bili siromašni gosti na Jadranu, te da su u vrijeme Austro-Ugarske oni bili pokretači turizma, kada su "domaći" smatrali da je kupanje "samo za magarce". Cijenjeni češki liječnici, odvjetnici, novinari, pisci tada su dolazili u "morska lječilišta" kako bi se kupali, sunčali, odmarali i ljenčarili, što se u nekim dalmatinskim mjestima Dalmacije čak nazivalo "češki život".

Redatelj Menzel je progovorio i o dobro poznatoj pojavi usko vezanoj uz hrvatski turizam - o 'galebovima', odnosno "inženjerima s plaže", kako su ih nazivali Česi, koji su zavodili mlade Čehinje, od kojih su neke u Hrvatskoj ostale i živjeti.

Nakon filma proslavljeni češki redatelj je zahvalio Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) što mu je dala priliku da nauči snimati dokumentarne filmove, s obzirom da se dosad još nikada nije okušao u tom žanru.

Govoreći o razlozima zašto se već trideset godina vraća u Hrvatsku, Menzel je rekao da su ljudi ovdje ljubazni i ugodni i kako je uglavnom imao lijepa iskustva, koja je sada prenio u svoj film.

Urednik Dokumentarnog programa Miro Branković izrazio je zadovoljstvo što je HRT ostvario suradnju s jednim od najvećih suvremenih redatelja današnjice, najavivši mogućnost da se ta suradnja nastavi ubuduće na nekim novim projektima.

Osim filma "Vaše more, naše more" Menzelov ciklus dokumentaraca o Hrvatskoj uključuje i film "Moj Dubrovnik", koji je nedavno osvojio nagradu na europskom festivalu turističkih filmova "Tourfilm festival" u Karlovym Varyma, kao najbolji film u kategoriji televizijskog, dokumentarnog i publicističkog filma.

Filmski i kazališni redatelj, scenarist i glumac Jiri Menzel (Prag, 1938.) proslavio se 1967. kada je njegov film "Strogo kontrolirani vlakovi" dobio Oskara za najbolji strani film, a za tu nagradu je ponovno bio nominiran 1986. s filmom "Selo moje malo". U Hrvatskoj je dosad radio kao kazališni redatelj, režirao je predstave "Nemoćnik u pameti " i "Budala za večeru" u zagrebačkom kazalištu "Komedija", a u Dubrovniku "Hamleta".

(Hina) xagrb ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙