FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U osječkome HNK premijera Krležine "Lede"

Autor: vsik
OSIJEK,24. studenoga 2010.(Hina) - U Hrvatskome narodnom kazalištu u Osijeku u petak će premijerno biti izvedena drama Miroslava Krleže "Leda", u režiji Ivana Lea Leme, kojom počinje dramski dio 104. kazališne sezone, rečeno je danas na konferenciji za novinare.

Redatelj predstave Ivan Leo Lemo rekao je kako mu je upravo Krležina "Leda" velik osobni stvaralački izazov jer je riječ o njegovoj "najkompleksnijoj i najdelikatnijoj drami". Istaknuo je kako "iz ljubavi i poštovanja prema Krleži predstava nije osuvremenjena, nego nadograđena mitologizacijom teksta".

Zaljubljenik u književni opus Miroslava Krleže, Lemo je posebno naglasio kako mu je zadovoljstvo raditi s osječkim glumcima i u osječkome kazalištu jer se tu, kao nigdje drugdje, "osjeća toliko prisnosti i povezanosti s glumcima i zajedničkom pričom koju želi ispričati".

U osječkoj "Ledi" vitez Oliver Urban, bivši savjetnik carskoga i austrougarskog poslanstva u Sankt Petersburgu, bit će glumac Aleksandar Bogdanović, veleindustrijalca Klanfara glumi Velimir Čokljat, Melitu, njegovu suprugu, Nela Kocsis, a u predstavi glume još Tatjana Bertok-Zupković, Davor Panić, Jasna Odorčić, Ivana Soldo i drugi.

Scenografkinja je Vesna Režić, kostimografkinja Mirjana Zagorec, glazbu je skladao Zvonimir Dusper, a dekor, scenska oprema i kostimi izrađeni su u radionici osječkoga HNK.

Na daskama osječkoga kazališta Krležina je "Leda" premijerno izvedena 30. travnja 1930. godine u režiji Branka Gavelle, 4. prosinca 1953. u režiji Branka Mešega i 25. ožujka 1990. u režiji Petra Šarčevića.

Četvrta osječka premijera te drame je u petak, 26. studenoga.

(Hina) xvsik ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙