FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobri gospodarski podaci potaknuli rast na Wall Streetu

Autor: neba
NEW YORK, 25. studenog 2010. (Hina/Reuters) - U srijedu su na Wall Streetu cijene dionica snažno porasle, jer su ulagače ohrabrili podaci o rastu potrošnje i poboljšanju na američkom tržištu rada.

Dow Jones indeks ojačao je 1,37 posto, na 11.187 bodova, dok je S&P skočio 1,49 posto, na 1.198 bodova, a Nasdaq indeks 1,93 posto, na 2.543 boda.

Ulagači su jučer 'zažmirili' na tenzije između dviju Koreja i irsku dužničku krizu, što je dan prije izazvalo oštar pad cijena dionica, a usmjerili se na ohrabrujuće podatke o potrošnji i tržištu rada u SAD-u.

Na poboljšanje situacije na tržištu rada ukazuje podatak da je prošloga tjedna broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao za 34.000, na 407.000, znatno niže od očekivanih 435.000.

Drugo izvješće pokazalo je, pak, da su prihodi Amerikanaca u listopadu porasli 0,5 posto, nešto više od očekivanja, dok je njihova potrošnja porasla za 0,4 posto.

Ti su podaci potaknuli nadu da će predstojeća blagdanska 'shopping' sezona, koja počinje na 'Crni petak', biti bolja nego proteklih godina.

Zahvaljujući tome, snažno su porasle cijene dionica kompanija usmjerenih potrošačima, pa je S&P indeks proizvođača roba za široku potrošnju skočio 2 posto.

Slabi makroekonomski podaci ostali su, pak, jučer u drugom planu. Ulagači su zanemarili podatke o padu narudžbi za trajne proizvode u listopadu za oštrih 3,3 posto, najviše u gotovo dvije godine, kao i o neočekivanom padu cijena i prodaje novih kuća.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,36 posto, na 5.657 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,77 posto, na 6.823 boda, a pariški CAC 0,62 posto, na 3.747 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙