FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: moguć nastavak rasta, u fokusu i dionica Magme

Autor: neba
ZAGREB, 18. studenog 2010. (Hina) - Nakon snažnog jučerašnjeg oporavka Crobexa, i danas bi na Zagrebačkoj burzi moglo prevladati optimističnije raspoloženje nego proteklih dana, zahvaljujući pozitivnim signalima s europskih burzi, a u nešto većem fokusu ulagača mogla bi se naći i dionica Magme.

Od 10 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 4 danas očekuje stagnaciju Crobex indeksa, 4 rast, a 2 pad.

Nakon dva dana znatnog poniranja, Crobex indeks jučer je skočio 1,92 posto, na 1.847 bodova, dok je Crobex10 porastao 1,99 posto, na 985 bodova.

Uz rast cijena svih sastavnica Crobexa, jučer su se oporavile i dionice u građevinskom sektoru, poskupivši između 2,7 i 13 posto.

Redovni promet iznosio je 32,8 milijuna kuna, što je otprilike 14,6 milijuna kuna više nego dan prije, pri čemu je najveći promet, gotovo 11 milijuna kuna, ostvaren dionicama Zagrebačke banke.

„Proteklih tjedan dana svjedoci smo nešto većeg redovnog prometa dionicama na domaćem tržištu, no unatoč tome Crobex je samo uspio tek neznatno porasti. Danas očekujem nastavak rasta Crobexa, a u nešto većem fokusu mogla bi se naći dionica Magme zbog uvjetne ponude poljskog NFI EMPIKA za upis njezinih dionica“, kaže Tamas Nagy, voditelj trgovanja u investicijskom društvu Abacus brokeri.

Magma je, naime, potpisala Osnovne uvjete i uvjetnu ponudu za upis dionica s poljskom tvrtkom NFI EMPiK Media Fashion. Sukladno tome, EMF bi upisao 50,09 posto dionica Magme putem povećanja temeljnog kapitala 68 milijuna kuna.

Povećanje temeljnog kapitala te upis dionica, bio bi između ostalog uvjetovan i provedenim dubinskim snimanjem Društva te odlukama glavne skupštine Društva o povećanju temeljnog kapitala i oslobođenju EMF-a od obveze podnošenja ponude za preuzimanje po upisu dionica.

Jučer je trgovanje dionicom Magme bilo obustavljeno do 13 sati, a nakon toga cijena joj je uzletjela za 23,3 posto, na 36,99 kuna.

„Situacija na domaćem tržištu kapitala slična je situaciju na burzama u regiji, koje od početka ove godine bilježe obrnutu korelaciju u odnosu na vodeća svjetska tržišta. Takav podatak s jedne strane zabrinjava, no s druge budi nadu da će regija u jednom trenutku postati mamac stranim investitorima upravo zbog te zakašnjele reakcije na oporavak svjetskog gospodarstva“, ocjenjuje Nagy.

Dodaje kako će se to zbiti tek sa smanjivanjem volatilnosti cijena na svjetskim burzama.

„Sa smirivanjem trgovanja na svjetskim burzama investitori će se okrenuti potrazi za ulaganjem u egzotičnija tržišta, koja imaju prostor za jači rast cijena dionica“, navodi Nagy.

A na Wall Streetu se u srijedu vodeći indeksi nisu uspjeli oporaviti od oštrih gubitaka prethodnoga dana, jer su ulagači oprezni zbog irske financijske krize i naznaka slabljenja oporavka američkog gospodarstva.

Ipak, na azijskim su burzama jutros cijene dionica porasle, nakon osam dana neprekidnog poniranja, jer su ublažena strahovanja od produbljivanja irske financijske krize i zaoštravanja monetarne politike u Kini.

I na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle, drugi dan zaredom.

„U proteklih tjedan dana na svjetskim burzama trgovanje je bilo vrlo volatilno, a protjecalo je u znaku pogoršanja financijske krize u Irskoj te najave mjera kineskih vlasti za obuzdavanju gospodarskog rasta. Pad najvažnijih svjetskih indeksa u tome razdoblju može se zasad okarakterizirati kao korekcija, a ne promjena trenda. Ostaje za vidjeti hoće li se uskoro ta korekcija utišati“, kaže Nagy.

Iako se Irska već tjednima suprotstavlja inozemnoj pomoći, situacija se ovoga tjedna zaoštrila te su irske vlasti pristale na razgovore o suradnji s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom.

„Stoga će i u narednim danima Irska biti u fokusu ulagača“, smatra Nagy.

A iako je najava kvantitativnog popuštanja monetarne politike u SAD-u utjecala u proteklih tjednima na oštar pad tečaja dolara, sve složenija situacija u eurozoni obrnula je taj trend, tako da dolar jača u odnosu na euro.

„Zbog toga i idućih dana možemo očekivati vrlo volatilno trgovanje na svjetskim burzama. Nove smjernice investitorima mogli bi dati podaci o prometu u maloprodaji u Velikoj Britaniji, a u SAD-u podatak o tjednoj nezaposlenosti, kao i Fedov pregled proizvodnih aktivnosti u regiji Philadelphije te podatak o vodećim indikatorima“, ističe Nagy.

Kako dodaje, u nešto većem fokusu investitora mogao bi biti rudarski sektor, koji je posljednjih dana bio pod pritiskom zbog pada cijena sirovina.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙