FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 21. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZADAR - Predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je jučer u Zadru da se u demokratskim društvima u rekonstrukciju Vlade ne ide u zadnjoj godini mandata. "U rekonstrukciju Vlade se ne ide u zadnjoj godini mandata. To se u demokratskim društvima ne radi, a tehnički je moguće, pa iz toga izvucimo zaključak. To nije normalna procedura – godinu dana ili nešto manje do izbora ne ide se u rekonstrukciju Vlade. Može se eventualno iz više sile promijeniti jednog ili dva ministra, a gospođa Kosor očito ima svoje motive", odgovorio je Milanović na pitanje novinara kako komentira medijske napise da premijerka do kraja godine navodno planira rekonstrukciju Vlade i "smjenu nekoliko ministara uz čije se ime vežu korupcijske afere". Vezano uz Vladin prijedlog Zakona o fiskalnoj odgovornosti, Milanović je rekao kako je ovako brza procedura za takav jedan zakon u najmanju ruku "neodgovoran potez Vlade". "To je još jedan primjer kako se stvari ne smiju raditi. Normalno je da se takav zakon predloži na početku mandata, ne na kraju, a naročito, ako ga je opozicija samo godinu dana prije predlagala", rekao je predsjednik SDP-a Zoran Milanović danas novinarima u Zadru.

PULA - U povodu obilježavanja Svjetskog dana sjećanja na žrtve prometa na pulskoj je tržnici jučer zapaljeno 548 svijeća za isto toliko osoba poginulih na hrvatskim cestama u prošloj godini. Ujedno je u znak sjećanja na sve žrtve prometa u zrak pušteno pedeset golubova. Organizatoru ove akcije, Udruzi obitelji osoba stradalih u prometu, i ove godine su se u obilježavanju ovog dana pridružili policija, vatrogasci, Crveni križ te brojne druge udruge. Građani su, uz edukativni materijal te izložbu fotografija prometnih nesreća isprobali i tzv. "pijane naočale" koje simuliraju stanje alkoholiziranosti pri vožnji. Predsjednik Udruge obitelji osoba stradalih u prometu Nebojša Čelica istaknuo je kako je gotovo 40 posto prometnih nesreća u kojima su izgubljeni životi uzrokovao upravo alkohol. Uz alkohol. dodao je, i brzina je jedan od ključnih uzroka nesreća s najtragičnijim posljedicama. Posebno se osvrnuo na neučinkovit rad sudova, sporo sankcioniranje prekršitelja i minimalne kazne. Udruga se zalaže za trajno oduzimanje vozačkih dozvola vozačima koji su skrivili prometne nesreće u kojima je netko izgubio život, a osobito recidivistima.

ZADAR - U sklopu projekta Kalypso jučer je u zadarskoj trajektnoj luci održana prva u nizu ekoloških akcija čišćenja hrvatskoga podmorja, a idejnom začetniku, poznatom hrvatskom roniocu na dah Kristijanu Curaviću potporu je dao i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, istaknuvši kako se nada da će se ta sjajna akcija proširiti kako bi imali čišće more. "Ovo je sjajna akcija. Ovaj otpad nažalost se ne može reciklirati, a zagađuje podmorje Jadrana, Mediterana i svijeta. Nadamo se da će ova akcija dobiti daleko šire razmjere kako bi imali čišće more", kazao je bivši predsjednik Stjepan Mesić. Kristijan Kiki Curavić pokrenuo je kampanju ekološkoga osvješćivanja građana i svjetsku organizaciju za čišće podmorja. Njegov Kalypso projekt prepoznale su svjetske institucije i organizacije, a među istaknutim osobama iz javnoga života je i vlasnik Formule 1 Bernie Ecclestone. Curavić najavljuje osnivanje svjetske udrugu za čišćenje mora, jezera i rijeka. "Počet ćemo u Hrvatskoj, a do ljeta zajedno s Berniejem Ecclestoneom krećemo u svjetsku kampanju u 30 zemalja svijeta", istaknuo je Curavić. U akciju su se, među ostalim, uključili UNDP i Institut Plavi Svijet, čiji stručnjaci brinu za zaštitu dobrih dupina i kornjača, kojima prijeti izumiranje nastavi li se sa zagađivanjem mora i podmorja.

DUBROVNIK - Trodnevni međunarodni znanstveni skup Dubrovački medijski dani jučer je završen na Sveučilištu u Dubrovniku. Ovogodišnja tema skupa, šestog po redu, bila je nove tehnologije, internet i komunikacije. Skup je okupio 50-ak istaknutih medijskih stručnjaka, profesora novinarstva iz 12 europskih zemalja i SAD-a. U sklopu konferencije, uz ostalo bilo je riječi i o utjecaju novih tehnologija i interneta na novinarstvo, o odnosima s javnošću te o obrazovanju novinara i političkom komuniciranju. Šesti dubrovački medijski dani održani su pod visokim pokroviteljstvom hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića, u suradnji sa zakladom Konrad Adenauer i Veleposlanstvom SAD-a u Hrvatskoj.

ZAGREB - Tijekom jučerašnjeg dana počela je ovogodišnja manifestacija "Noć kazališta", koja se održava u 24 grada diljem Hrvatske, a sinoć su svoja vrata posjetiteljima otvorila i sva zagrebačka kazališta. U "Noći kazališta" odigrat će se 93 predstave uz 65 popratnih programa, a u organizaciji sudjeluju 54 kulturne institucije. Za najmlađe gledatelje program je počeo još u 10 sati, a trajao je do dugo u noć. Program "Noći kazališta" proširen je gostovanjima međunarodnih koprodukcija, razmjenom predstava između domaćih kazališnih kuća, čitanjem i uprizorenjem tekstova suvremenih europskih autora, okruglim stolovima i susretima s izravnim uključenjima preko interneta. Treću godinu zaredom 20. studenog održava se "Noć kazališta", a manifestacija se u međuvremenu proširila na Slovačku i Bosnu i Hercegovinu te kako je organizator objavio na svojim internetskim stranicama, u manifestaciju se uključila i Crna Gora. Noć kazališta prvi je put održana u Hrvatskoj 2008. godine kao pilot-projekt Dječjeg kazališta Dubrava, kojem se priključilo Šibensko kazalište.

ĐAKOVO - U Đakovu je sinoć, u Hrvatskom domu, održana 13.smotra povijesnih i građanskih plesova te starogradskih pjesama Hrvatske koja je okupila desetak umjetničkih društava iz Slavonije i drugih dijelova Hrvatske. Uz domaći, đakovački KUD Sklad, nastupila su i društva iz Vinkovaca, Nove Gradiške, Klanjeca, Vrbovca, Zagreba. U sat i pol programa smotre, koju je otvorio đakovački dogradonačelnik Ivica Mandić, oko tri stotine sudionika načinilo je plesni, glazbeni i odjevni vremeplov unatrag nekoliko stoljeća Hrvatske, od njezinog istoka do juga. Na programu su bili plesovi poput katarinskog kola, hrvatskog salonskog kola, Straussovih valcera, polki, mazurki i dr. Organizatori smotre bili su Savez KUD-ova Slavonije i Baranje, Grad Đakovo i Turistička zajednica Grada Đakova, a održana je kao uvod u tradicionalni đakovački predblagdanski program "Svome gradu za blagdane".

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙