FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 20. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 25,30 sati:

GRUBIŠNO POLJE/VELIKI ZDENCI -Vlada će se nakon donošenja proračuna koncentrirati na završetak pregovora s Europskom unijom o ulasku Republike Hrvatske u punopravno članstvo, istaknula je danas predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor nakon otvorenja Sajma sira u Grubišnom Polju i obilaska pogona tvornice sira "Zdenka" u Velikim Zdencima. U izjavi novinarima, nakon obilaska tvornice "Zdenka", premijerka Kosor nije željela odgovoriti na pitanje sprema li se rekonstrukcija Vlade, a na upit je li zadovoljna radom ministara, odgovorila je da će se nakon glasanja o vladinu prijedlogu državnog proračuna u Hrvatskom saboru Vlada koncentrirati na završetak pregovora s Europskom unijom. Učinit ćemo sve da pregovori završe za vrijeme mađarskog predsjedanja, kazala je premijerka Kosor istaknuvši i nastavak rada svoga kabineta na ostvarenju ostala dva strateška cilja - gospodarskom oporavku i borbi protiv korupcije. Svi koji mogu i žele pomoći, moći će u tome sudjelovati, poručila je predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor. Otvarajući 8. gospodarski sajam - sajam sira u Grubišnom Polju, koji je okupio 70-ak izlagača iz Bjelovarsko-bilogorske županije, kontinentalne Hrvatske i manjim dijelom iz priobalja, premijerka Kosor ocijenila je da je Hrvatska polako, ali sigurno na putu izlaska iz krize.

ZAGREB - Liberali koji su se danas, pod motom „Odgovorno za Hrvatsku“, okupili na programskom saboru HSLS-a u Lisinskom poručili su kako žele da vlast postane servis građana i poduzetnika, da Hrvatska bude otvorena velikim investicijama, da se počnu otvarati nova radna mjesta i pravednije preraspodjele društvena bogatstva. Predsjednik stranke Darinko Kosor najavio je samostalan izlazak te stranke na izbore rekavši kako je „samo samostalan izlazak na izbore put afirmacije liberalne ideje“. HSLS, istaknuo je, prvi put nakon 14 godina izlazi samostalno na izbore jer se "ne želi skrivati iza drugih stranaka". Dugogodišnji bivši predsjednik HSLS-a Dražen Budiša kazao je kako Hrvatsku danas karakteriziraju napori da se zemlja modernizira i ispune standardi za ulazak u međunarodne integracije, ali ju karakterizira i, kako je rekao, ono što bi se moglo nazvati „duplom državom“.Još uvijek živimo u zemlji u kojoj je suspendirano tržište te zemlji koja privatizira kadrovsku politiku, izjavio je Budiša ustvrdivši kako je najgore to što je ta „dupla država“ prožeta korupcijom od vrha prema dolje. Na saboru su predstavljene i programske smjernice djelovanja stranke u predstojećem razdoblju, po pojedinim stranačkim odborima.

VUKOVAR - Komemorativnim skupom i odavanjem počasti žrtvama ubijenima 20. studenoga 1991. na poljoprivrednom dobru Ovčara nedaleko od Vukovara, danas je završilo obilježavanje "Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine" i 19. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu, koje je ove godine održano pod geslom "Vukovar - pobjednik jer je žrtva". Tijekom komemorativnog programa pod nazivom "Zašto ste ranili naš grad?" koji je, u organizaciji vukovarske Udruge udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata, održan kod mjesta masovne grobnice pročitana su imena svih 200 žrtava ubijenih na Ovčari, a toliko je i crvenih ruža položeno na mjesto masovne grobnice. Na komemoraciji su bili i članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, koji već treću godinu organiziraju mimohod do Ovčare od nekoliko kilometara udaljenog Memorijalnoga groblja žrtava Domovinskog, te brojni građani Vukovara kao i iz ostalih hrvatskih krajeva pristiglih u Vukovar u povodu obilježavanja "Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine".

ZAGREB - Članovi HSP-a dr. Ante Starčević danas su pred Veleposlanstvom Republike Srbije u Zagrebu održali mirni prosvjed pod nazivom "Otkrijte nam istinu o nestalima, vi ju znate" i zapalili svijeće za 1024 hrvatska branitelja i civila koji se još vode kao nestali u Domovinskom ratu. Predsjednica i zamjenik predsjednice HSP-a dr. Ante Starčević Ruža Tomašić i Pero Kovačević zatražili su od predsjednika Srbije Borisa Tadića koji, kako su rekli, idući tjedan dolazi u službeni posjet Hrvatskoj, "da si olakša dušu" i otkrije istinu o nestalima. Pred samim Veleposlanstvom zapalili su crvene lampaše u spomen na nestale i na, kako je rekao Kovačević, sve pogubljene i sve logoroše. Predsjednica stranke Ruža Tomašić rekla je da su danas "došli napraviti ono što je hrvatski državni vrh trebao napraviti odavno". "Trebao je saznati gdje se naši najmiliji nalaze, a ako su pogubljeni da barem znaju gdje im je grob", rekla je.

ZAGREB -U organizaciji udruge Roda na zagrebačkom Trgu bana Jelačića održan je danas prosvjed pod sloganom "Spašavam zagrebački proračun" kojim su, kako je rekla predsjednica udruge Mirela Blažanović željeli ukazati na nepravednost gradonačelnikova prijedloga o uvođenju imovinskog cenzusa za subvencioniranje dječjih vrtića i jaslica. Čini se da će opet sve ono što su platili kroz prirez, roditelji i dalje plaćati, a najveći je dio gradskog proračuna napunjen iz naših džepova i želimo pokazati da je odluka nepravedna, istaknula je Blažanović. Poručila je da se ne može sve prelamati preko najosjetljivijih - djece i mladih obitelji koje su budućnost Zagreba i Hrvatske. Prosvjednom skupu bilo je nazočno oko 200-tinjak roditelja s malom djecom, a neki od njih nosili su transparente na kojima je, među ostalim pisalo "Iz harača u harač", "Sve smo to već platili", "Punom pelenom protiv prazne gradske kase".

ZAGREB - Zagrebačka policija danas je u sklopu akcije "Manje oružja, manje tragedija" dijeljenjem letaka na Trgu bana Jelačića pozvala građane da mogu bez posljedica predati oružje koje nedopušteno posjeduju. Putem besplatne telefonske linije 0800 8892 građani se mogu informirati o dragovoljnoj predaji oružja. Predaja se odnosi na sve vrste oružja, a osobito na oružje kategorije A - kao što su automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim i zapaljivim zrnima i drugo. Akcija je održana i u gradovima sa sjedištima policija u Zagrebačkoj županiji. Građani predaju oružja mogu, bez ikakvih sankcija, dogovoriti na telefon 192, nakon čega će policajaci u civilu doći preuzeti oružje.

ZAGREB - Sindikat novinara Hrvatske (SNH) priopćio je danas kako u povodu iznenadnog masovnog otkazivanja suradnje honorarnim suradnicima Hrvatske radiotelevizije (HRT) ponovno upozorava na nedopustivo velik udio rada na crno u medijima. Taj se rad prikriva ugovorima o djelu i autorskom djelu, te tzv. RPO statusom kojim se honorarce sve češće prisiljava na upis u registar poreznih obveznika. Time se stječe formalno pokriće za raširenu praksu zakidanja medijskih suradnika za temeljna prava iz rada, upozorava sindikat. Honorarni i RPO suradnici, koji su formalno samostalni poduzetnici, svakodnevno u punom radnom vremenu rade u prostorijama i po nalogu poslodavca i na njegovim sredstvima, ne smiju surađivati s drugim medijima, a zakinuti su za osnovnu sigurnost ugovora o radu koja bi im pripadala s obzirom na način na koji rade za poslodavca, navodi se, uz ostalo, u priopćenju.

ĐAKOVO - Laureatima Đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara, što su u lipnju održani po 13. put, danas su na svečanosti u Đakovu dodijeljene nagrade «Julije Benešić» za najbolji književno-kritičarski rad, odnosno opus. Nagradu «Julije Benešić» 13. susreti kritičara dodijelili su Goranu Remu za knjigu kritika «Retorika kritike», dok je Povelja uspješnosti «Julije Benešić», koja se dodjeljuje autorima istočnoslavonskog prostora, dodijeljena Dunji Vanjić i Zvonimiru Stjepanoviću za njihove kritike objelodanjene između dvaju susreta.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙