FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 20. studenog 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

LISABON

Pedesetak čelnika zemalja članica NATO-a i njihovih saveznica raspravlja u subotu u Lisabonu, drugog i završnog dana summita Sjevernoatlatskog saveza, o datumu početka povlačenja stranih vojnika iz Afganistana. Dvadeset i osam članica NATO-a i još 20 zemalja od Australije do Južne Koreje ima svoje vojnike u sastavu međunarodnih snaga u Afganistanu, ali sada svi već s nestrpljenjem očekuju početak njihovog vraćanja kućama. Očekuje se da će čelnici međunarodnih snaga ISAF-a objaviti da će povlačenje početi do srpnja 2011. godine, a trebalo bi završiti 2014. "Smatramo da je realno da ćemo ispuniti zadaću prenošenja odgovornosti za sigurnost afganistanskim snagama do kraja 2014.", izjavio je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen na konferenciji za novinare u petak, prvog dana summita. Istodobno se očekuje da će čelnici obećati svoju podršku afganistanskom predsjedniku Hamidu Karzaiju i nakon 2014. i to prvenstveno pružanjem daljnje obuke i potpore afganistanskim snagama te jačanjem ekonomskog i administrativnog razvoja.

VATIKAN

Vatikan je poručio rimokatoličkim biskupima da će morati preuzeti više odgovonosti kako bi spriječili seksualno zlostavljanje djece nakon niza pedofilskih skandala u Crkvi širom svijeta. Vatikan je također priopćio u subotu, dan nakon susreta kardinala, da priprema nove smjernice za biskupe o tome kako postupati u slučajevima seksualnog zlostavljanja, uključujući suradnju s lokalnim vlastima. Rimokatolički kardinali iz cijelog svijeta održali su u petak rijedak skup kako bi razmotrili vjersku slobodu, pedofilske skandale i prihvaćanje obraćenika iz Anglikanske crkve. Pročelnik Kongregacije za doktrinu vjere, kardinal William Levada, govorio je o "većoj odgovornosti biskupa za zaštitu vjernika koji su im povjereni", navodi se u priopćenju. Sastanak iza zatvorenih vrata održao se uoči konzistorija na kojemu će Papa "ustoličiti" 24 nova kardinala, od kojih su dvadesetorica mlađa od 80 godina te imaju pravo birati papu.

BERLIN

Al-Kaida i skupine bliske toj terorističkoj mreži navodno pripremaju atentat u Berlinu na Reichstag, sjedište njemačkog parlamenta, piše njemački tjednik Der Spiegel u broju od ponedjeljka. Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova nije bilo dostupno za komentar tog članka u listu koji je često dobro informiran o sigurnosnim pitanjima. Pozivajući se na policijske izvore, list je objavio da su teroristi planirali uzeti taoce i počiniti krvoproliće vatrenim oružjem. Njemačku kriminalističku policiju (BKA) nekoliko je puta telefonom zvao jedan džihadist koji tvrdi da želi napustiti svoju organizaciju, nastavlja Der Spiegel. Informacije koje je dostavio potakle su ministra unutarnjih poslova Thomasa de Maizierea da u srijedu upozori stanovnike na povećanu opasnost od islamističkih napada u Njemačkoj, piše list.

MOSTAR

Predsjednik Republike Srpske i čelnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik ocijenio je povodom 15. godišnjice od potpisivanja mirovnog sporazuma u Daytonu kojim je zaustavljen rat u BiH da bi svako "raspakiranje Daytona" dovelo do "raspakiranja BiH". "To (Daytonski sporazum) je jedina moguća osnova postojanja i opstanka BiH. Neuspješni pokušaji izmjene samo jednog aneksa tog sporazuma pokazuju s koliko pozornosti je u biti Daytonski sporazum napisan. Raspakiranje Daytonskog sporazuma je raspakiranje BiH. Nadam se da je to svima jasno", navodi se u Dodikovu priopćenju. On je upozorio da bi drastična izmjena ustava zemlje koja se najavljuje sljedeće godine mogla dovesti u pitanje postojanje same države BiH. Dodao je da su dosadašnje izmjene toga sporazuma bile rezultat odluka Ureda visokog međunarodnog predstavnika što je, po Dodikovim riječima, dodatno otežalo situaciju u BiH.

LJUBLJANA

Slovenija vjeruje da će uspjeti sa svojom ponovnom kandidaturom za status nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, a zapadni Balkan vidi i dalje kao jedan od svojih političkih i gospodarskih prioriteta, izjavio je u razgovoru za ljubljansko "Delo" od subote slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar. "Balkan, osobito istaknutiji projekti, ostaje naš prioritet. Imamo dobru mrežu i veleposlanike na terenu, tamo nas cijene. Prilikom nedavnog sastanka, američka državna tajnica Hillary Clinton me pitala za savjet što učiniti s Bosnom i Hercegovinom", rekao je Žbogar. Dodao je kako je to i dovelo do odluke da premijer Borut Pahor za svog posebnog izvjestitelja za BiH imenuje bivšeg predsjednika Milana Kučana koji će u svojoj misiji ispitati stajališta lidera u BiH kakve promjene Daytonskog sporazuma su moguće da bi BiH uhvatila korak u približavanju Europskoj uniji s drugim zemljama u regiji. Slovenija ima dobru i sposobnu diplomaciju, rekao je Žbogar, izrazivši ponovno razočaranje što Sloveniji visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku nije dodijelila neko od veleposlaničkih mjesta, u okviru prve raspodjele funkcija zajedničke europske diplomacije u trećim zemljama.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙