FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 20. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

VUKOVAR

U spomen na ratnog izvjestitelja Hrvatskog radija Vukovar Sinišu Glavaševića, ubijenog 20. studenoga 1991. godine na Ovčari, zajedno sa 199 branitelja i civila odovedenih dan ranije iz vukovarske bolnice, u Gradskoj knjižnici Vukovar održan je Novinarsko-književni susret "Grad, to ste vi". Pozdravljajući sudionike ovogodišnjeg susreta, direktor Hrvatskog radija Vukovar (HRV) Janoš Kery ustvrdio je kako je, iako se čini da se dosta zna o Siniši Glavaševiću i ratnom Hrvatskom radiju Vukovar, još uvijek puno toga treba otkriti i napisati o Siniši Glavaševiću i o drugim djelatnicima toga radija, koji su 1991. godine bili hrvatskoj javnosti jedini medijski izvor o patnjama i stradanju Vukovara i njegovih branitelja i stanovnika. Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka podsjetio je kako je u Domovinskom ratu ubijeno, poginulo ili od posljedica ranjavanja umrlo 14 hrvatskih novinara i nekoliko stranih dopisnika među kojima i srbijanskih medija. "Zahvaljujući Siniši Glavaševiću imali smo osjećaj da smo blizu Vukovara i da je sudbina Vukovara i naša sudbina", kazao je Duka. Matica hrvatska u Zagrebu posmrtno je 1992. objavila Glavaševićevu zbirku "Priče iz Vukovara". Među njima je i "Priča o gradu", koja završava rečenicom "Grad-to ste Vi" ita je rečenica geslo novinarsko-književnog susreta.

VUKOVAR

Polaganjem vijenca te paljenjem svijeća u dvorištu Veleprometa, u kojemu je srpski agresor još u rujnu 1991. otvorio prihvatni logor kroz koji je tijekom okupacije Vukovara, po podacima Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), prošlo oko 10.000 branitelja i civila, odana je počast ubijenim i nestalim Vukovarcima koji su bili zatočeni u Veleprometu. Podno spomen ploče, vijenac su položili i svijeće zapalili bivši zatočenici logora u "Veleprometu" Želimir Kuđerski, Miroslav Acić i Miroslav Košir. Predsjednik vukovarskog HDLSKL Zdravko Komšić je, u kratkom obraćanju sudionicima obilježavanja, pozvao državno odvjetništvo da procesuira sve oni koji su, kako je rekao, činili zločine u Vukovaru, ubijajući ljude i grad. Komemorativnom skupu, pored velikog broja preživjelih logoraša te građana Vukovara nazočni su bili i članovi Fonda za humanitarno pravo i Inicijative mladih za ljudska prava iz Beograda. Po riječima izvršne direktorice Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić, nedavni susret predsjednika Hrvatske i Srbije Ive Josipovića i Borisa Tadića u Vukovaru ima pozitivni učinak na poslijeratnu pomirbu i "vidi se koliko taj posjet ljudima u Srbiji olakšava da pitaju i priznaju da se nešto ovdje dogodilo". Zatočenike su u Velepromet počeli dovoditi još 16. rujna, kad je srpski agresor zauzeo gradsku četvrt Sajmište, u kojoj je i Velepromet. Od 18. do 20. studenoga u Veleprometu je, po podacima HDLSKL ubijeno i nestalo oko 700 zatočenika od kojih su imena mnogih još na popisu nestalih. Logor je ukinut u ožujku 1992. godine dolaskom mirovnih snaga UN-a u Podunavlje.

ZAGREB

Šesnaesti programski Sabor HSLS-a, pod motom "Odgovorno za Hrvatsku", započeo je danas u dvorani Vatroslava Lisinskog a okupio je više od 2000 stranačkih izaslanika iz cijele Hrvatske. Očekuje se da će najviši dužnosnici stranke predstaviti programske smjernice djelovanja stranke u predstojećem razdoblju. Skup je započeo predstavljanjem dokumantarnog filma o povijesti HSLS-a. Nazoče mu brojni ugledni dužnosnici liberalnih stranaka iz regije, među kojima i slovenska ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal, predsjednik liberalno - demokratske stranke BiH Bojan Zec Filipović, predsjednica Instituta Vlado Gotovac Simona Šandrić -Gotovac i drugi.

ZAGREB

Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata zatražila je od predsjednika Republike Ive Josipovića da na dnevni red međudržavnih razgovora za službenog posjeta predsjednika Srbije Borisa Tadića Hrvatskoj, koji se očekuje uskoro, stavi problem protjeranih, nestalih i ubijenih Hrvata u Srbiji u vrijeme Domovinskog rata. "Za vrijeme Domovinskog rata, od 1991. do 1995. godine, iz Republike Srbije protjerano je oko 40.000 Hrvata, od toga oko 25.000 iz Srijema. U vojvođanskom je dijelu Srijema u to vrijeme, gdje nije bilo rata, ubijeno ili nestalo pod nerazjašnjenim okolnostima dvadesetak Hrvata. Nažalost, nitko od organizatora i izvršitelja tih zlodjela do danas nije odgovarao, jedino se u Haagu za ta zlodjela sudi Vojislavu Šešelju. Sa žaljenjem konstatiramo da se progonstvo Hrvata iz Srbije za vrijeme Domovinskog rata zaboravlja ne samo u Republici Srbiji i međunarodnim krugovima već i u Republici Hrvatskoj", kaže se u priopćenju. "Napominjemo da naša Zajednica podržava sve napore u uspostavljanju dobrosusjedskih odnosa sa svim susjedima, pa tako i s Republikom Srbijom, ali naglašavamo da se dobrosusjedski odnosi ne stvaraju zaboravom zločina već, s jedne strane njihovim priznavanjem i spremnošću za pokajanjem te oprostom s druge strane", ističe se u priopćenju, koje je potpisao predsjednik Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata Mato Jurić.

SPLIT

Uz kaznenu prijavu zbog zapuštanja i zlostavljanja djeteta ili maloljetne osobe, policija je uhitila 52-godišnjeg muškarca sa šireg splitskog područja, a prijavljen je i za prijetnju te nedozvoljeno posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari, rečeno je danas u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi. Djelatnici Odsjeka maloljetničke delikvencije utvrdili su osnovanu sumnju da se u razdoblju od 1. siječnja. 2006. do 3. studenog 2010. godine učestalo u obiteljskoj kući pod utjecajem alkohola nasilnički ponašao prema supruzi, i to pred njihovo dvoje zajedničke djece (15) i (5) te posinkom (18). Odmah nakon prijave policija je temeljem naloga pretražila obiteljsku kuću, a prije početka pretrage osumnjičeni je dragovoljno predao komad streljiva kalibra 7,9 milimetara, deset komada streljiva kalibra 7.62 milimetra i upaljač za ručnu bombu. Pretragom je policija pronašla još komad streljiva kalibra 7,62 milimetra, te dio eksplozivne naprave.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙