FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 20. studenog 2010. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

LISABON - Pripremajući se za nove sigurnosne izazove, otvarajući se novim partnerima i područjima suradnje i istodobno potvrditi predanost načelima i vrijednostima na kojima je nastao, NATO će i u godinama koje slijede biti jednako važan kao što je to bio u proteklih šest desetljeća, rekao je u petak hrvatski predsjednik Ivo Josipović u govoru pred predsjednicima država i vlada 28 zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza, okupljenima na radnoj večeri prvog dana summita NATO-a u Lisabonu. Josipović je podsjetio kako je Hrvatska, koja na summitu u Lisabonu prvi put sudjeluje u svojstvu punopravne članice saveza, s jednakim pravima i obvezama u donošenju odluka, zajedno s drugim saveznicima aktivno pridonijela opsežnoj raspravi o novom Strateškom konceptu i izrazio zadovoljstvo time što su najvažnija hrvatska politička i sigurnosna gledišta uzeta u obzir i utkana u tekst novog dokumenta. Predsjednik Republike pohvalno se izrazio o ravnoteži iskazanoj u Strateškom konceptu u najvažnijim područjima - kolektivnoj obrani naspram operacija izvan teritorija NATO-a, tradicionalnim prijetnjama sigurnosti naspram novih ili nuklearnoj strategiji Saveza u odnosu na ciljeve u područjima kontrole naoružanja, razoružavanja ili neširenja naoružanja.

LISABON - Čelnici NATO-a su se u petak dogovorili razviti proturaketni štit za zaštitu teritorija svih članica NATO-a u Europi kao i SAD-a, rekao je predsjednik SAD-a Barack Obama. Proturaketni sustav uključuje razmještanje američkih projektila za presretanje i radara u Europi. Dužnosnici su rekli da će 28 država članica NATO-a uložiti 200 milijuna eura u povezivanje postojećeg proturaketnog sustava sa sustavom SAD-a. "On nudi ulogu svakome od naših saveznika. On odgovara prijetnjama našeg doba", rekao je Obama novinarima na summitu NATO-a u Lisabonu. Čelnici će pozvati Moskvu da se pridruži sustavu na susretu s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim u subotu u Lisabonu. "Sutra se nadamo radu s Rusijom u izgradnji naše suradnje i na ovom području, prepoznajući da dijelimo mnoge iste prijetnje", rekao je Obama. NATO se nada ublažiti ruske zabrinutosti oko ciljeva štita i na nekim razinama u njega uključiti Kremlj.

LISABON - Predsjednici država i vlada zemalja članica NATO-a, među kojima i predsjednik RH Ivo Josipović, usvojili su u petak na summitu Sjevernoatlantskog saveza u Lisabonu novi Strateški koncept, temeljni dokument koji će voditi taj savez u idućem desetljeću. "To je novi Strateški koncept NATO-a, koji su upravo usvojili predsjednici država i vlada zemalja članica NATO-a. To je naputak za funkcioniranje NATO-a u idućih 10 godina", rekao je na konferenciji za novinare glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen. Rasmussen je ponovio je da je ovo jedan od najvažnijih summita u 61-godišnjoj povijesti NATO-a, napomenuvši da će usvojeni dokument "zajamčiti učinkovitost NATO-a u zaštiti sigurnosti, mira i napretka stanovništva i teritorija svojih zemalja članica". NATO, potvrdio je Rasmussen, i dalje će se temeljiti na konceptu kolektivne obrane, u kojoj sve zemlje solidarno brane bilo koju u slučaju napada na nju, i tako će "ostati zauvijek". No, svijet se mijenja, mijenjaju se i opasnosti s kojima smo suočeni, pa se tome mora prilagoditi i NATO, dodao je.

LISABON - Novi strateški koncept Sjevernoatlantskog saveza, usvojen na zasjedanju Sjevernoatlantskog vijeća u petak, prvog dana summita NATO-a u Lisabonu, zapravo je temeljni dokument s najbitnijim smjernicama za funkcioniranje toga saveza u idućem desetljeću. Ono što se njime želi postići naznačeno je već u samom uvodu tog dokumenta na 11 stranica, gdje se navodi kako "Strateški koncept za obranu i sigurnost članica Organizacije sjevernoatlantskog sporazuma" potvrđuje povezanost između zemalja članica da brane jedna drugu od napada, uključujući i nove prijetnje sigurnosti građana. Nadalje, novi koncept obvezuje Savez na sprječavanje kriza, upravljanje sukobima i stabiliziranje stanja nakon sukoba, uključujući i snažniju suradnju s međunarodnim partnerima, među kojima su najvažniji Ujedinjeni narodi i Europska unija. Novim se konceptom partnerima širom svijeta nudi veći politički angažman s NATO savezom, NATO se obvezuje na ispunjenje cilja stvaranja uvjeta za svijet bez nuklearnog oružja, ali i potvrđuje da će NATO, sve dok u svijetu ima nuklearnog oružja, ostati nuklearni savez. Dokument također potvrđuje čvrstu obvezu zadržavanja otvorenih vrata u NATO za sve europske demokratske zemlje koje ispunjavaju uvjete za članstvo a NATO se obvezuje na stalne reforme u cilju izgradnje učinkovitijeg, isplativijeg i prilagodljivijeg saveza, kako bi porezni obveznici za novac koji izdvajaju za obranu dobili najviše sigurnosti

WASHINGTON - Više od 10.000 radnika koji su oboljeli ili ozlijeđeni tijekom raščišćavanja ruševina tornjeva Svjetskog trgovinskog centra (WTC) u New Yorku 2001., prihvatilo je odštete koje su potraživali od grada New Yorka i izvođača radova, objavili su u petak njihovi odvjetnici. Tužitelji, koji predstavljaju 95,1 posto svih potraživanja, prešli su prag od 95 posto potreban za aktiviranje odštetnog fonda u kojem je više od 625 milijuna dolara. Osiguravajuće društvo "WTC Insurance" koje je 2004. osnovala i financira američka vlada kako bi zaštitila grad New York i njegovih oko 140 izvođača radova od potraživanja, isplatit će novac, izjavila je Diana Postemsky, glasnogovornica nekoliko odvjetničkih tvrtki koje su zastupale tužitelje. Garretson Firm Resolution Group Inc., nezavisna tvrtka za upravljanja potraživanjima, objavila je u petak da je 10.043 tužitelja prihvatilo nagodbu. Tvrtka je predstavila rezultate saveznom sucu Alvinu Hellersteinu na Manhattanu, koji je predsjedao ročištem i prethodno ocijenio nagodbu "poštenom, odgovarajućom i razumnom".

BERLIN - Njemačka stranka Zeleni objavila je na početku svog trodnevnog stranačkog kongresa u petak navečer u Freiburgu kako će se vratita na vlast te okretanje politici za široke narodne mase. "Mi želimo biti stranka za sve a ne samo stranka određenih lobija. Mi smo stranka budućnosti", rekao je na početku kongresa predsjednik stranke Cem Oezdemir obraćajući se poslanicima. On je stranku Zelenih okarakterizirao kao jedinu istinsku protutežu vladajućoj demokršćansko-liberalnoj vladi Angele Merkel koja po njegovu mišljenju "vlada po željama lobija". "Mi smo protumodel politici koja se brine samo za određene lobije poput vlasnika atomskih centrala, hotelijera ili farmaceutske industrije", rekao je Oezdemir koji tvrdi kako je vlada Angele Merkel dala povlastice pojedinim interesnim skupinama. Predsjednik stranke je istaknuo želju Zelenih da postanu stranka narodnih masa ali da zadrže svoj ekološki karakter. Redoviti stranački kongres održava se u trenutku kada Zeleni u ispitivanjima javnog mnijenja uživaju podršku 23 posto birača. Prema daljnjim ispitivanjima Zeleni bi na predstojećim pokrajinskim izborima u saveznoj pokrajini Baden-Wuertenberg mogli osvojiti 26 posto glasova te zajedno sa socijaldemokratima preuzeti vlast u ovoj pokrajini koja se već desetljećima nalazi u rukama demokršćana.

PODGORICA - Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je u petak u Podgorici kako vjeruje da će Crna Gora ubrzo i službeno dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji. "Srbija na tom putu u potpunosti podupire Podgoricu, ali ne samo na tom putu već i integraciji Crne Gore u NATO", kazao je Tadić. Ocijenivši da bi "prijam Crne Gore u NATO bio velik iskorak za sigurnost čitave regije", također je rekao da "Srbija, za sada, ne iskazuje potrebu za prijam u Savez, već ostaje u programu Partnerstva za mir". Tadić je u petak u Podgorici otvorio Srpsko-crnogorski gospodarski forum i razgovarao s crnogorskim čelnicima, predsjednikom Filipom Vujanovićem i premijerom Milom Đukanovićem. I ovaj put izostao je njegov susret s predsjednikom parlamenta Rankom Krivokapićem.

LOS ANGELES - Britanski princ Charles po prvi je put najavio da bi njegova supruga Camilla, vojvotkinja od Cornwalla, mogla postati kraljicom ako on na prijestolju naslijedu svoju majku, kraljicu Elizabetu II. U interviewu za televizijsku mrežu NBC, objavljenom u petak, upitan o mogućnosti da Camilla postane kraljicom ako on bude okrunjen za kralja, Charles je izjavio: "Vidjet ćemo, ne znam, ako budem živ, ali to bi se moglo dogoditi". Charles se oženio svojom dugogodišnjom ljubavnicom Camillom Parker Bowles prije pet godina, nakon smrti svoje prve supruge, princese Diane.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙