FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 6. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ŠIBENIK

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević i predsjednik Hrvatskoga sindikata metalaca Zdravko Burazer pozvali su danas Ministarstvo gospodarstva i Hrvatsku elektroprivredu (HEP) da preuzmu odgovornost za sudbinu šibenske Tvornice lakih metala (TLM) te hitno sklope ugovor o isporuci električne energije TLM-u i tvornici "Aluminij" iz Mostara. Sindikalci su na današnjoj konferenciji za novinare upozorili "da bi se u protivnom mogao dogoditi najgori mogući scenarij po kojemu bi mostarski Aluminij, koji je preko TLM-a dosad dobivao struju po povoljnijoj tarifi, prestao u Šibenik isporučivati sirovinu pa bi šibenska tvornica bila prisiljena ugasiti proizvodnju i na ulicu poslati 900 ljudi". Burazer je podsjetio da je stari ugovor o isporuci struje šibenskoj tvornici povučen prije tri mjeseca zbog sumnje u njegovu štetnost te da je prije tri mjeseca HEP izradio, a njegova uprava prihvatila novi ugovor po novim pravilima. "Kako u ova osjetljiva vremena nitko iz HEP-a nije samostalno želio preuzeti odgovornost, ugovor je poslan u Agenciju za zaštitu tržišnoga natjecanja na procjenu gdje je već tri mjeseca", rekao je Burazer ustvrdivši da je uzrok tomu "što predsjednica Vijeća Agencije Olgica Spevec navodno nema adekvatnog stručnjaka koji bi znao procijeniti novu cijenu struje i tarife navedene u ugovoru".

RIJEKA

Riječka policija je danas, nakon završene operativne akcije, u Istražni centar Županijskog suda u Rijeci privela 11 osumnjičenih za niz kaznenih djela zlouporabe opojnih droga i istražni sudac im je odredio istražni zatvor. "Na prijedlog Uskoka denesena je odluka da se svoj jedanaestorici privedenih odredi istražni zatvor", kratko je na telefonski upit rekao večeras Hini istražni sudac Županijskog suda u Rijeci Valentin Ivanetić. Policijska uprava primorsko-goranska priopćila je da je u suradnji s Uskokom, Upravom kriminalističke policije MUP-a RH te policijskima upravama zagrebačkom, splitsko -dalmatinskom i istarskom danas dovršila operativnu akciju kojom je obuhvaćeno 16 osoba zbog osnova sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene zlouporabe droga. Kriminalističkim je istraživanjem utvrđeno kako je ta kriminalna skupina na područje Primorsko-goranske županije i drugih županija krijumčarila veću količinu opojnih droga, navodi se u priopćenju. O detaljima akcije u Policijskoj upravi nisu željeli govoriti jer se, kako su objasnili, radi o tzv. uskočkom predmetu.

SPLIT

Splitskoj policiji prijavljen je nestanak jahte "Sienna Eve", marke Hanse 540, vlasništvo tvrtke "Navigare Yachting Adria", koja je nestala iz Marine Kaštela, a za kojom traga nekoliko hrvatskih policijskih uprava te Interpol, potvrđeno je danas u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj. Jahtu staru dvije godine i vrijednu 350.000 eura, od charter agencije "Navigare Yachting Adria" unajmio je 18. listopada 40-godišnji Austrijanac. Budući da je do dogovorenog dana, 30. listopada, Austrijanac nije vratio, policiji je početkom studenoga prijavljen nestanak jahte. Policija je podignula kaznenu prijavu protiv nepoznog počinitelja. Prema podatcima koje je 40-godišnji Austrijanac predao prilikom iznajmljivanja jahte, na njoj su, uz njega, kao članovi posade prijavljene još tri Nijemca. Za sada se pretpostavlja kako su dokumenti kojima su se strani legitimirali, lažni.

SISAK

Hrvatske vode pomoći će mještanima sela Palanjek u sanaciji područja u šumi Ostrovsko na sisačkom području, na kojem je u nedavnim poplavama uginula stoka, dogovorili su se danas generalni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić i predsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša Marijana Petir. Sanacija će početi slijedeći tjedan a očekuje se da se uz Hrvatske vode uključe i nadležne veterinarske službe, izvijestila je zastupnica Petir. U Ostrovskome, šumi u blizini Mahova, sjeveroistočno od Siska, pronađeno je oko 80 strvina konja i 20-tak strvina goveda, javio je jučer Državni centar 112. O tome su obaviješteni sanitarna i veterinarska inspekcija.

PERUŠIĆ

U Perušiću je danas održana turističko-gastronomska manifestacija „Dan tradicijske kulture“, na kojoj su predstavljeni tradicionalni načini izradbe starih predmeta te različiti gastronomski specijaliteti po kojima je ovaj dio Like prepoznatljiv. Najviše pozornosti privukli su stari odjevni predmeti od vune koje su od davnina nosili Ličani tijekom zime: coklje, vunene čarape, biljci i šarenice koje su se izrađivale na tkalačkom stanu. Također je održana modna revija narodnih nošnji. Ovogodišnje prve „Dane tradicijske kulture“, uz brojne Parušičane i njihove goste iz Garešnice pratilo je i 25 novinara - sudionika Europskog natjecanja u kuhanju gulaša: iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Slovačke, Mađarske, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

OSIJEK

Sajam antikviteta okupio je danas u osječkoj povijesnoj jezgri Tvrđi na Trgu Svetoga Trojstva stotinjak izlagača iz Hrvatske i susjednih država - Srbije, Slovenije i Mađarske. Organizator Sajma je "Glas Slavonije", a održava se pod pokroviteljstvom Grada Osijeka i osječke Turističke zajednice. Sajam antikviteta održava se svake prve subote u mjesecu, a uvijek ga prate i dodatni sadržaji. Danas je to tako proslava Martinja i prezentacija brojnih slavonsko-baranjskih vina te gastronomska ponuda. Ljubitelji starina mogu na sajmu pronaći najrazličitije predmete - od uporabnih, poput staroga namještaja i posuđa, do rijetkih primjeraka staroga nakita, rimskih novčića i slično.

KRIŽEVCI

Hrvatski savez udruga privatnih šumovlasnika priredio je danas u Križevcima 2. natjecanje privatnih šumovlasnika u šumarskim disciplinama u sklopu 13. obrtničkog i gospodarskog sajma Koprivničko-križevačke županije. Nastupili su natjecatelji iz 11 udruga, a pobjednici su šumari udruge "Jele“ iz Jesenja, ispred udruga "Husto“ iz Bednje i "Prigorske šume“ iz Križevaca. Tema ovogodišnjega sajma je "Šumarstvo i obnovljivi izvori energije“, a u njegovu sklopu održana je i stručna radionica vezana za projekt Europske unije o temi "Toplinska rješenja na drvnu biomasu“.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙