FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukovar: predstavljena knjiga Stipe Ivande "Vukovar od nade do beznađa"

Autor: zdra
VUKOVAR, 16. studenog 2010.(Hina) - Knjiga "Vukovar od nade do beznađa" autora Stipe Ivande, sudionika obrane grada Vukovara u Domovinskom ratu, predstavljena je večeras u Ružičkinoj kući u sklopu obilježavanja "Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.".

Na oko 250 stranica svjedočanstava o događajima u Vukovaru pred početak agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba i tijekom tromjesečne obrane, Ivanda je napisao vlastita zapažanja, doživljaje i sve što je proživio u opkoljenu Vukovaru, iz kojega je izišao u proboju nakon sloma obrane grada.

Predstavljajući knjigu, Ivanda je napomenuo kako se u knjizi posebice dotaknuo triju stvari koje, kako je rekao, nije zapazio u drugim knjigama iz Domovinskog rata. Prva je odluka kriznog stožera obrane grada iz kolovoza 1991. o evakuaciji desetak tisuća civila iz Vukovara.

"Na tu našu odluku iz Zagreba nam je stigao faks, ne sjećam se tko ga je potpisao, s porukom da tko smo to mi da odlučujemo koga ćemo evakuirati. Ostali smo zaprepašteni kako i kad su nam u kolovozu s mora vratili u vukovarski ratni pakao dvadesetak autobusa punih vukovarske djece, smještene do tada na sigurno po ljetovalištima diljem Hrvatske", naveo je, rekavši kako ne zna tko je "u Zagrebu donio tu suludu odluku".

Prisjetio se i trenutka kad je "dan i pol prije sloma obrane grada, tadašnji zapovjednik vukovarske policije Stipe Pole došao u stožer obrane i rekao zapovjedniku obrane Branku Borkoviću da ga smjenjuje i da je od sada on zapovjednik obrane".

Govorio je i Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), nakladnika knjige. Podsjetio je kako je za ratne zločine počinjene u Vukovaru 1991. HDLSKL do sada podnio pet kaznenih prijava na kojima je oko tisuću imena osumnjičenika, ali kako "te prijave, nažalost, skupljaju prašinu u nečijoj ladici".

Stipe Ivanda (1948.) izvanredni je profesor na katedri Ustavnih i političkih znanosti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Osijeku. U Domovinskom ratu bio je pomoćnik vladina povjerenika za vukovarsku općinu. Do pada Vukovara radi i kao tajnik štaba obrane grada. Napisao je desetak knjiga te velik broj znanstvenih i drugih članaka iz područja unutarnjih poslova i javne sigurnosti.

(Hina) xzdra yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙