FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 16. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Odbor za gospodarstvo Hrvatskog sabora većinom glasova podržao je danas prijedlog državnog proračuna RH za 2011. te projekciju proračuna za 2012. i 2013. godinu. Prema prijedlogu proračuna za 2011. prihodi se planiraju na razini od 107,4 milijarde kuna, a rashodi 122,3 milijarde kuna uz deficit od 14,8 milijardi kuna. Obrazlažući prijedlog u ime predlagatelja ravnatelj Uprave za makroekonomsku analizu Ministarstva financija Stanko Kršelić istaknuo je da se proračun donosi u nepovoljnim uvjetima u vrijeme jedne od najsnažnijih ekonomskih kriza podsjetivši da su zabilježena negativna kretanja odnosno pad gospodarskog rasta u 2009. (minus 6 posto i 2010 minus 2,5 posto). U takvim uvjetima smanjeni su prihodi proračuna dodao je. U proračunu za 2011. godinu koji je nominalno na razini ovogodišnjeg predviđeno je povećanje sredstva za kamate na otplatu kredita u iznosu 1,1 milijarda kuna, te povećanje od 163 milijuna kuna za isplatu mirovina. Predviđena su i sredstva od 177 milijuna kuna za parlamentarne izbore i provedbu referenduma o pristupanju EU kao i 146,1 milijun kuna za popis stanovništva.

ZAGREB - Matica umirovljenika Hrvatske pozvala je danas Vladu i Sabor da ne donose zakon o zamrzavanju rasta mirovina u idućoj godini jer bi to, kako navode, bio novi težak udarac osiromašenim umirovljenicima. "Od Sabora i Vlade zahtjevamo da se povuče iz procedure Zakon o neusklađivanju mirovina u idućoj godini kojim se dovodi u pitanje i ustavna definicija Hrvatske kao socijalne države i da se taj tekst uputi na raspravu na prvu sjednicu Nacionalnog vijeća za umirovljenike koji bi se trebalo ustrojiti prema prijedlogu Vlade", priopćila je Matica umirovljenika Hrvatske. Matica umirovljenika upozorava Vladu i Sabor da predloženo zamrzavanje mirovina nije na tragu europskih rješenja jer starije osobe stavlja u poziciju građana drugog reda bez mogućnosti da žive dostojanstveno od prihoda kojeg su osigurali svojim radom i uplatom doprinosa. U priopćenju navodi kako su "u vrijeme kriznog poreza koji je nedavno ukinut mirovine bile zamrznute godinu i pol dana, iako su cijene vitalnih proizvoda i usluga rasle. Ako se usvoji sadašnji prijedlog, mirovine će biti na istoj razini pune dvije i pol godine, a to se nije dogodilo nikad u novijoj povijesti Hrvatske", tvrdi Matica umirovljenika.

VARAŽDIN - Nema ugroženosti okoliša niti je moguće utvrditi izvor jučerašnjeg onečišćenja rijeke Bednje u blizini Ludbrega, izvijestila je danas varaždinska policija. U priopćenju varaždinske Policijske uprave navodi se da je jučer u 15,05 sati njezin Operativno-komunikacijski centar zaprimio dojavu Centra 112 da po rijeci Bednji u Ludbregu plovi velika masna mrlja koja miriše na naftu. Na mjesto događaja izišli su policijski službenici te državni vodopravni inspektor i inspektor Hrvatskih voda iz Varaždina. Utvrdili su da se na toku rijeke Bednje, oko 200 metara nizvodno od vodočuvarnice, strojevima uređuje riječni tok, ali u trenutku dolaska nisu uočili nikakvo onečišćenje niti su pronašli njegove tragove. Državni vodopravni inspektor utvrdio je da se radilo o onečišćenju nastalom tijekom pranja poljoprivrednih strojeva. Otpadne vode dospjele su u rijeku Bednju i stvorile masne mrlje koje su se, u međuvremenu, razišle.

ZAGREB - Caritas Zagrebačke nadbiskupije pozvao je danas sve trgovačke lance, trgovine i proizvođače da se donacijama uključe u projekt "Socijalna košarica - podjela pomoći u naravi", kako bi se ublažile teške posljedice krize i siromaštva koji iz dana u dan pogađaju sve veći broj građana. Caritas navodi u današnjem priopćenju da je jedan od najvećih problema zašto se veći broj tvrtki ne uključuje u projekt to što tvrtke na doniranu robu moraju plaćati PDV, a što mnogima od njih predstavlja problem jer je plaćanje PDV skuplje od uništavanja robe. Iako je tvrtka "Lidl Hrvatska" jedini formalni partner u projektu, Caritas u sklopu ovog projekta dijeli proizvode i drugih donatora koji donacijama u naravi redovito ili povremeno pomažu i podupiru rad Caritasa. Tijekom provedbe projekta od prosinca 2009. do rujna 2010. ukupna vrijednost primljene i podijeljene robe od tvrtke "Lidl Hrvatska" iznosi 1.392.352 kuna. Kroz jedinstveni karitativni projekt "Socijalna košarica – podjela pomoći u naravi" Caritas Zagrebačke nadbiskupije trenutno pomaže 1571 obitelj, od čega 1211 obitelji s prebivalištem u Zagrebu i 360 obitelji s prebivalištem izvan Zagreba, ali koje žive na području Zagrebačke nadbiskupije.

ZAGREB - Forum za slobodu odgoja pozvao je građanke i građane da danas, povodom Međunarodnog dana tolerancije,16. studenoga, upale svijeću ili lampion u svome prozoru s porukom "Dosta je mržnje i netolerancije, želimo svijet obojan tolerancijom!", posebice stoga što posljednji slučaj pretučenog i na cesti ostavljenog dječaka u Gradištu kod Županje pokazuje kako živimo u društvu koje ne uvažava različitosti. Međunarodni dan tolerancije je prilika da se svake godine podsjetimo na važnost tolerancije u suvremenim društvima, navodi Forum u priopćenju. Posebno je to važno u društvima koja još uvijek razvijaju demokratsku kulturu i u kojima treba učiniti dosta napora da tolerancija postane sastavni dio privatnog i javnog života. Forum naglašava da uvažavanje različitosti i tolerancija nije nešto samorazumljivo, već proces koji se uči, stav koji se gradi, proces u kojem obitelj i društvo, a pogotovo obrazovni sustav ima veliku ulogu jer može održavati i promicati okolinu u kojoj se svaka osoba može slobodno izraziti i imati sigurnost da će ostali to prihvatiti i prigrliti. Drži da se na tim vrijednostima trebaju temeljiti odgojne i obrazovne politike.

ZAGREB - Zbirku poezije "Zrak ispod mora" Tomice Bajsića, jednog od najboljih suvremenih hrvatskih pjesnika, objavilo je Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) u sklopu projekta "Besplatne elektroničke knjige". Taj rukopis 2008. dobio je nagradu "Dobriša Cesarić" za najbolju neobjavljenu zbirku poezije. No, iako je objavljena kao knjiga 2009., besplatno elektroničko izdanje jedina je prilika zainteresiranima da pročitaju novu Bajsićevu zbirku poezije, priopćio je DPKM. Trenutačno je na mrežnim stranicama projekta "Besplatne elektroničke knjige" (www.elektronickeknjige.com) dostupno 120 naslova. Tomica Bajsić (Zagreb, 1968.), pjesnik, prozaik i prevoditelj, školovao se u Školi primijenjenih umjetnosti i na Likovnoj akademiji u Zagrebu. Primio je nagradu "Goranovo proljeće" za zbirku "Južni križ" 1998. i nagradu "Dobriša Cesarić" 2008. za neobjavljenu zbirku poezije "Zrak ispod mora". Poezija mu je prevedena na francuski, engleski, njemački, španjolski, poljski, ruski, slovenski i slovački jezik.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙