FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 7. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

Dio zaposlenika i honorarnih djelatnika Radija 101 sutra će od 8 do 14 sati održati štrajk upozorenja, a nakon toga nastaviti će se redovit program, priopćila je danas podružnica Sindikata novinara Hrvatske na Radiju 101. Novinari Radija 101 podsjećaju da je račun Radija 101 blokiran. Posljednja plaća zaposlenim djelatnicima isplaćena je u studenom 2009., od tada se umjesto plaća isplaćuju pozajmice a posljednja je bila za travanj 2010. navodi se u priopćenju. U rujnu ove godine došlo je do kolektivnog radnog spora, a nakon uspješno provedenog postupka mirenja s poslodavcem, Upravom Radija 101, postignut je sporazum, navodi sindikat. "Međutim poslodavac je prekršio drugu točku Sporazuma, kojom se obvezao do 30. listopada ove godine isplatiti pozajmice za svibanj i lipanj. Stoga koristimo svoje zakonsko pravo na štrajk, nakon što smo iscrpili sve ostale legalne i legitimne opcije", ističu novinari Radija 101. Napominju da nastavljaju raditi u dobroj vjeri, pa iako imaju sve zakonske uvjete za štrajk do ispunjenja zahtjeva, ulaze samo u štrajk upozorenja. "Smatramo da smo dosadašnjim ustupcima Upravi pokazali koliko i sami vjerujemo u ono što bi Radio 101 mogao i trebao biti, a to sasvim sigurno nije tvrtka koja ne izvršava obaveze prema svojim djelatnicima", kaže se u priopćenju.

ZAGREB

Štrajk upozorenja na Radiju 101 u organizaciji podružnice Sindikata novinara Hrvatske nezakonit je po Zakonu o radu, priopćila je večeras Uprava Radija 101, koja ocjenjuje da je štrajk protivan interesima Radija 101 i njegovih zaposlenika. Sporazum Sindikata i Uprave Radija 101 utvrđuje obveze Uprave uz dinamiku isplata zaostalih plaća; Uprava je isplatila plaće za travanj, a za isplatu plaća za svibanj i lipanj u sporazumu je naveden datum dospjeća 30. listopada 2010. Zakon o radu propisuje da se obveze iz sporazuma moraju izvršiti najkasnije 30 dana od datuma dospjeća obveze, a to je 30. studeni 2010., navodi se u priopćenju koje je potpisao predsjednik Uprave Drago Perić. "Moja je zakonska obveza isplatiti zaostale plaće do 30. studenoga 2010. Sredstva za jednu plaću su osigurana, a sredstva za drugu osigurat ću do roka koji mi daje zakonski okvir. Pozivanjem na nezakonit štrajk Sindikat zapravo radi protivno interesima zaposlenika i Društva Radija 101 jer će štrajk dodatno otežati poslovanje i odnos s oglašivačima, a u tom slučaju će biti puno teže osigurati drugu i sve naredne plaće. Osim toga, stupanjem u nezakonit štrajk nastaje povreda radne obveze koja iza sebe može imati i druge posljedice, uz ostalo i izvanredan otkaz Ugovora o radu u odnosu na svakog pojedinog radnika koji prihvati nezakonit štrajk Sindikata", kaže se priopćenju.

BJELOVAR

Šesnaestogodišnjak iz Bjelovara teže je ozlijeđen prilikom privođenja u policijsku postaju, priopćila je večeras bjelovarsko-bilogorska Policijska uprava, koja navodi da je uporaba sredstava prisile bila zakonita i opravdana, a je li bila razmjerna pruženom otporu, utvrdit će specijalisti iz Ravnateljstva policije. Opisujući događaj, policija navodi kako je sinoć u 21,30 sati dobila prijavu da skupina mladih mladih galami i razbija steklene boce u prolazu kod zgrade Bjelovarsko-bilogorske županije u Ulici dr. Ante Starčevića. Ophodnja od tri policijska službenika zatekla je sedmero mladih kako sjede na travi i piju pivo. Šestero se identificiralo, a mladić o kojem se radi, za kojeg se kasnije utvrdilo da je 16-godišnjak iz Bjelovara, nije imao osobne dokumente, dao je podatke nepostojeće osobe iz Zagreba i dvaput je odbio poći u postaju radi utvrđivanja identiteta. Nakon toga dvojica policajaca su ga uhvatili za nadlaktice obje ruke. "Krećući se u smjeru službenog vozila mladić se opirao pokušavajući se osloboditi iz zahvata, te je u jednom trenutku naglo trznuo desnom rukom unazad da bi se odmah potom požalio na bol u predjelu desnog ramena, nakon čega ga policijski službenici puštaju iz zahvata i službenim vozilom privode u policijsku postaju", navodi se u priopćenju. "Kako se tijekom prekršajne obrade maloljetni mladić žalio na bolove u ramenu prevezen je u Opću bolnicu Bjelovar, a potom u zagrebačku Kliniku za dječje bolesti, gdje mu je konstatiran prijelom glave desne nadlaktične kosti zbog čega je zadržan na daljnjem liječenju".

ŠIBENIK

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti prihvatilo je projekt "Šapatom otoci pričaju tajne" šibenskog Centra za pomoć i njegu kojemu je cilj olakšati život stanovnicima starije dobi na otocima šibenskog arhipelaga, izvijestili su iz šibenske Gradske uprave. Ministarstvo će projekt sufinancirati kroz program "Volonterska pomoć u dnevnim boravcima za starije osobe". Djelatnici programa "Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama" šibenskog Centra za pomoć i njegu, u suradnji s Patronažnom službom Doma zdravlja Šibenik i medicinskim sestrama otočnih ambulanta, već su organizirali mjerenje krvnog tlaka, razine šećera i kolesterola u krvi korisnicima programa, ali i ostalim zainteresiranim stanovnicima otoka Žirja i Kaprija. U sklopu projekta "Šapatom otoci pričaju tajne" trebao bi se provesti još niz sličnih akcija, te organizirati aktivnosti kojima bi se obogatio i kulturni život na otocima.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙