FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 13. studenog 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 21 sat.

MOSTAR - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv trojice bivših pripadnika srpskih paravojnih postrojbi za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Kotor Varoši na početku rata u BiH, priopćili su u subotu iz Tužiteljstva BiH. Optužnica je podignuta protiv Gorana Markovića (52), Ljubiše Vranješa (42) i Mladena Milića (45) koji su uhićeni prije mjesec dana po nalogu banjolučkog okružnog tužiteljstva, a u međuvremenu je slučaj preuzelo Tužiteljstvo BiH. Kako se navodi u optužnici Vranješ, Milić i Marković su 6. srpnja 1992. godine u Kotor Varoši ubili Zdravka i Ivu Grgića, dok je treći brat Viktor ranjen i uspio je pobjeći.

YOKOHAMA - Sve razlike između razvijenih i brzo rastućih gospodarstava koji su došle do izražaja na nedavnom summitu skupine G20 ponovno su izbile na površinu u subotu na Azijsko-pacifičkom summitu, gdje su Washington i Peking ostali na početnim pozicijama u vezi s trgovinom i valutnim tečajem. Američki predsjednik Barack Obama upozorio je zemlje poput Kine da se u nastojanjima za gospodarskim rastom ne oslanjaju previše na izvoz, dok je kineski predsjednik Hu Jintao ponovio predanost Pekinga za postupnu promjenu valutnog režima. SAD i Kina međusobno se optužuju da štete međunarodnoj trgovini. Washington smatra da je juan podcijenjen što pogoduje kineskom izvozu, dok Peking tvrdi da politika Federalnih rezervi ima za cilj oslabiti dolar kako bi se ojačao američki izvoz. Obama i Hu priključili su se ostalim čelnicima Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC) na summitu u japanskoj Yokohami na kojem se raspravlja o uravnoteženom rastu i uspostavi zone slobodne trgovine u regiji koja ostvaruje najveće stope rasta u svijetu. Prvoga dana sastanka na vrhu APEC-a čelnici su se usuglasili da se svjetska ekonomija oporavlja, ali je i dalje krhka. Rizik i dalje predstavljaju državni dugovi i nezaposlenost.

SOFIJA - Bugarska i Rusija u subotu u Sofiji potpisale su ugovor o gradnji plinovoda Južnog toka preko bugarskog teritorija, javila je sofijska novinska agencija novinite.com. U nazočnosti dvojice premijera, Bojka Borisova i Vladimira Putina, ugovor su potpisali direktor ruskog Gazproma Aleksej Miller i predsjednica uprave bugarske energetske kompanije BEH Maja Hristova. Ugovorom je predviđeno osnivanje zajedničke tvrtke koja će graditi i upravljati bugarskim dijelom Južnog toka. Plinovod Južni tok trebao bi biti gotov do 2015. godine. Cijena gradnje bit će između 19 i 24 milijarde eura. Južni tok počet će u Novorusijsku na ruskoj crnomorskoj obali i do bugarske Varne u duljini od 900 kilometara gradit će se pod morem. Iz Varne će ići u dva smjera, prvi preko Grčke do južne Italije, a drugi preko Srbije, Mađarske, Hrvatske i Slovenije do Austrije i sjeverne Italije. Hrvatska je projektu pristupila u ožujku ove godine tijekom posjeta premijerke Jadranke Kosor Rusiji.

JANGON - Oporbenoj čelnici Aung San Suu Kyi, oslobođenoj u subotu nakon godina provedenih u kućnom pritvoru, mianmarski vojni režim nije odredio nikakav uvjet i ona je u potpunosti slobodna, rekao je neimenovani visoki tamošnji dužnosnik pod uvjetom da ostane anoniman, prenosi AFP. Državna televizija nešto kasnije je javila da je Aung San Suu Kyi oslobođena zbog dobrog ponašanja. "Aung San Suu Kyi se dobro ponašala" i dobila je pomilovanje na svoju cjelokupnu kaznu, rečeno je na televiziji. U međuvremenu se nizu svjetskih državnika koji su pozdravili njezino oslobađanje pridružio i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. "Njezino dostojanstvo i hrabrost u lice nepravdi inspiracija su mnogim ljudima diljem svijeta", rekao je. I on je, kao i drugi dužnosnici, pozvao vojni režim da joj ne nameće nikakva ograničenja u slobodi. Suu Kyi u subotu je oslobođena iz kućnog pritvora u kojem je provela 15 od posljednje 21 godine.

OSLO - Odbor za dodjelu Nobelove nagrade za mir pozvao je u subotu Aung San Suu Kyi u Oslo, kamo je 1991. bila spriječena da dođe radi preuzimanja nagrade, izvijestila je norveška novinska agencija NTB. Predsjednik Odbora za dodjelu Nobelove nagrade za mir Thorbjoern Jagland želi da oslobođena mianmarska aktivistkinja dođe u Oslo čim to bude moguće, kako bi ondje nastupila na tradicionalnoj konferenciji dobitnika, u čemu je bila spriječena 1991., navodi NTB. Aung San Suu Kyi bila je tada u pritvoru, a nagradu su preuzela dvojica njezinih sinova. Jagland je zatražio od mianmarske hunte da daju Suu Kyi sva jamstva za povratak u domovinu, ako dobije dopuštenje za izlazak iz zemlje, javlja NTB. "Mislim da neće htjeti otići iz Mianmara bez takva jamstva", rekao je Jagland.

DHAKA - Bivša bangladeška premijerka Haleda Zia rekla je u subotu da je istjerana iz svoga doma, zbog čega su u prijestolnici Dhaki žestoko prosvjedovale tisuće njezinih pristaša. Na televizijskim se snimkama Zia, koja je dvaput obnašala premijersku dužnost (od 1991. do 1996. i od 2001. do 2006.), pojavila uplakana, rekavši da ju je pravosudna policija istjerala iz njezina doma u vojnoj četvrti na temelju sudske odluke po kojoj do petka mora osloboditi kuću koju joj je iznajmila vlada. Nakon objave vijesti da je Zia istjerana, tisuće pristaša Nacionalne stranke Bangladeša (BNP) izašle su na ulice Dhake. Policija je intervenirala kada su prosvjednici počeli paliti automobile i gađati policiju kamenjem, rekao je policijski načelnik. BNP je pozvao u nedjelju na nacionalni štrajk kako bi izrazio nezadovoljstvo zbog odluke vlade.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙