FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 6. studenoga 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati:

BEOGRAD - Ured srbijanskog predsjednika priopćio je u subotu da je Boris Tadić tijekom posjeta Hrvatskoj u četvrtak iznosio stajališta države Srbije, a ne svoja osobna stajališta, reagirajući time na tvrdnje nekih hrvatskih stranaka i medija, prenosi Tanjug. Iz ureda srbijanskog predsjednika naglašavaju da Tadićev posjet "nije bio osobni, nego radni" te da je sve što je predsjednik Srbije rekao u Vukovaru, na Ovčari te u Paulin Dvoru službeno stajalište države Srbije. Tanjug je u Tadićevu uredu zatražio komentar tvrdnje "dijela hrvatske javnosti" i "Hrvatske stranke prava" da je Tadić u Hrvatskoj boravio neslužbeno i da su njegove poruke i isprike zapravo njegov osoban stav. Tadić je suprotno, kako podsjeća Tanjug, naglasio još tijekom samog posjeta u četvrtak, poručivši kako osobne geste u procesu pomirenja nisu dovoljne. Agencija dodaje kako dio, uglavnom neslužbene, hrvatske javnosti, za razliku od službenog Zagreba, nastoji minimizirati važnost Tadićeva posjeta Ovčari te relativizirati njegovu ispriku tumačenjima da je riječ o Tadićevom osobnom stajalištu.

SANTIAGO DE COMPOSTELA - Papa Bendikt XVI. rekao je u subotu, na početku posjeta Španjolskoj, da je u toj zemlji "sukob" vjere i suvremenog doba "veoma živ" i pozvao je Europu da se nanovo okrene svojim kršćanskim korijenima. Upozorivši na opasnost od povratka "agresivnom" antiklerikalizmu kakav je Španjolskom vladao 30-ih godina 20. stoljeća, Sveti Otac je pozvao na "izmirenje vjere i sekularnosti, a ne na sukob". Papa je nešto ranije doputovao u Santiago de Compostelu, treće najvažnije katoličko hodočasničko središte nakon Rima i Jeruzalema, i svoju prvu postaju u dvodnevnu pohodu Španjolskoj. Benedikta XVI. dočekao je u zračnoj luci prijestolonasljednik Felipe, sin kralja Juana Carlosa, i njegova supruga princeza Letizia. "Pozivam Španjolsku i Europu da svoju sadašnjicu grade, a budućnost planiraju polazeći od prave istine o čovjeku", rekao je Benedikt XVI. u svom govoru po dolasku. Španjolska i Europa "ne trebaju se brinuti samo za materijalne potrebe ljudi, već i za njihove moralne i društvene, duhovne i vjerske potrebe", rekao je Papa. Papa zasad nije progovorio o društvenim reformama u Španjolskoj koje zadnjih godina provodi Zapaterova socijalistička vlada koja je ozakonila istospolne zajednice (2005.) i proširila pravnu bazu za pobačaj (veljača 2010.).

ZAGREB - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor sudjelovat će u ponedjeljak u Bukureštu na summitu o Dunavskoj strategiji zajedno sa šefovima izaslanstava 14 zemalja, kao i predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom. Na summitu bio, kako se očekuje, trebala biti usvojena Deklaracija o strategiji Europske unije za dunavsku regiju. Dunavska strategija obuhvaća 14 zemalja: od zemalja EU-a Njemačku, Austriju, Slovačku, Češku, Mađarsku, Sloveniju, Rumunjsku i Bugarsku, a izvan EU-a Hrvatsku, Srbiju, BiH, Crnu Goru, Moldovu i dijelove Ukrajine. Kako pišu europski mediji, strategija predstavlja seriju problema i njihovih rješenja na području, između ostaloga, prometa, energije, zaštite okoliša, rizika, te socio-ekonomskih pitanja. Dunavska strategija trebala bi zajedno s Akcijskim planom biti završena sljedeći tjedan, te predstavljena 8. prosinca, a ona uključuje vrlo ambiciozne ciljeve na brojnim područjima, pokazuje konačni nacrt dokumenta koji je pripremila Europska komisija.

MOSKVA - Jedan od vodećih ruskih novinara Oleg Kašin nalazi se u komi nakon napada dvojice muškaraca koji su ga brutalno pretukli i slomili obje noge, vilicu i prste. Policija je priopćila da je pokrenula istragu o pokušaju ubojstva 30-godišnjeg novinara Kommersanta. Glavni urednik Mihail Mihailin je "zaprerpašten" novim nasrtajem na novinare u Rusiji. "Nisu ga samo prebili. Da bi pokazali što točno misle o njegovom pisanju slomili su mu sve prste", rekao je Mihailin. Politički izvjestitelj Kommersanta primljen je u bolnicu u teškom stanju, posebice zbog oštećenja lubanje i dvostrukog prijeloma čeljusti, pa su ga liječnici uveli u umjetnu komu. Aktivisti za ljudska prava ne prestaju upirati prstom u Kremlj, tvrdeći da vlast ne radi ništa kako bi otkrila počinitelje niza ubojstava ruskih novinara, zbog čega je Rusija postala jedno od najopasnijih mjesta za predstavnike "sedme sile". Rusko novinarsko društvo i Amnesty International odmah su osudili ovaj brutalan napad. Kašin je nedavno pisao o kontroverznom projektu gradnje autoceste oko Moskve, zbog čega bi trebala biti posječena jedna velika šuma na trasi. Jedan drugi novinar koji je također svojim pisanjem pozivao na očuvanje te šume brutalno je pretučen prije dvije godine. Predsjednik države Dmitrij Medvedev naložio je glavnom tužitelju Juriju Čajki i ministru unutarnjih poslova Rašidu Nurgalijevu hitnu istragu napada na Kašina.

MUMBAI - Američki predsjednik Barack Obama posjetio je u subotu kuću Mani Bhavan u Mumbaiju u kojoj je povremeno boravio Mahatma Gandhi i koja je pretvorena u njegov muzej, rekavši u toj prigodi da je junak indijske neovisnosti za njega nepresušno vrelo "nadahnuća". Obama i njegova supruga Michelle s oduševljenjem su razgledali knjižnicu punu knjiga s područja prava koje su pripadale bivšem odvjetniku i ocu pokreta za indijsku neovisnost. Obama je vidio i tkalačku preslicu kojom se Gandhi koristio kada je povremeno živio u toj kući između 1917. i 1934., i pročitao je tumačenja uz mnogobrojne izloške. "Ispunjen sam nadom i nadahnućem, zahvalan što sam mogao posjetiti ovo mjesto na kojemu je boravio Gandhi", napisao je Obama u knjigu posjeta. "On je junak ne samo za Indiju, već i za cijeli svijet". Drugi Obamin heroj i uzor Martin Luther King također je posjetio kuću Mani Bhavan 1959. godine. Pošto je ugledao potpis Martina Luthera Kinga u knjizi posjetitelja, Obama je rekao: "Ovo je doista nezaboravno. Kakva velika knjiga". Djelatnicima muzeja poručio je da će se vratiti sa kćerima Maliom i Sashom.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙