FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 9. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4.30 sati:

WASHINGTON - Sjedinjene Države u ponedjeljak su osudile okrutno premlaćivanje jednog od vodećih ruskih novinara Olega Kašina, te pozvale vlasti u Moskvi da zaustave napade i ubojstva novinara, koji uglavnom prolaze nekažnjeno. "SAD osuđuje napad na Kommersantova novinara Olega Kašina i poziva ruske vlasti da počinitelje tog gnusnog zločina privedu pravdi", rekao je u ponedjeljak glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley na brifingu za novinare. "Sloboda tiska je temeljna sloboda u SAD-u i drugim zemljama", podsjetio je Crowley. U izvješću State Departmenta o stanju ljudskih prava u svijetu za 2009., istaknuto je da je u Rusiji ubijeno osam novinara, od kojih su mnogi kritično pisali o vladi, rekao je Crowley, ističući kako "uz jednu iznimku, vlada nije uspjela identificirati, uhititi ili procesuirati nikoga od osumnjičenih".

BRUXELLES - Zemlje članice Europske unije dogovorile su se u ponedjeljak da će postrožiti sigurnosne mjere u zračnom prometu pošto su u teretu za SAD pronađene bombe. Ministri unutarnjih poslova koji su se sastali u Bruxellesu osnovali su stručnu skupinu koja treba pripremiti preporuke za jačanje sigurnosti, a među njima bi se mogao naći i popis "nesigurnih" zračnih luka, što je predložila Njemačka. Posljednjih su tjedana iz Jemena zračnim prijevozom poslane bombe u SAD, a grčki ekstremisti pošiljke s eksplozivom poslali su veleposlanstvima i vladama EU-a, među kojima i na adresu ureda njemačke kancelarke Angele Merkel. Belgija, koja predsjedava EU-om do kraja godine, ističe da prijetnja novim napadima zahtijeva koordinirani pristup.

WASHINGTON - Parlamentarni izbori u Azerbajdžanu održani 7. studenoga nisu ispunili međunarodne standarde, priopćio je u ponedjeljak američki State Department. "Parlamentarni izbori u Azerbajdžanu 7. studenoga protekli su mirno, uz sudjelovanje svih oporbenih stranaka i promatrača iz domaćih skupina i međunarodne zajednice. Ipak, izbori nisu ispunili međunarodne standarde", navodi se u priopćenju. SAD je podržao preliminarne nalaze promatračke misije Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OESS-a (ODIHR), po kojima "sveukupna provedba ovih izbora nije dovoljna da bi predstavljala znatan napredak u demokratskom razvoju zemlje". Zamijećeni su ozbiljni problemi tijekom predizbornog procesa i na sam dan izbora.

UJEDINJENI NARODI - Iran je u ponedjeljak oštro kritizirao čelnika UN-ove agencije za atomsku energiju i odbacio optužbe da Teheran ne surađuje dovoljno s inspektorima koji nastoje utvrditi radi li ta zemlja na proizvodnji atomskog oružja. Yukiya Amano, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) sa sjedištem u Beču, UN-ovoj Općoj skupštini je rekao da "Iran nije pružio nužnu suradnju koja bi agenciji dopustila da potvrdi da je sav nuklerani materijal u Iranu namijenjenom mirnodopskim aktivnostima". Primjedbe čelnika IAEA izazvale su ljutit odgovor iranskog izaslanstva a zamjenik iranskog veleposlanika pri UN-u Eshagh al-Habib skupštini je rekao da su one "netočne i obmanjuju".

JERUZALEM - Izrael nastavlja provoditi plan o gradnji 1300 novih stanova za židovske obitelji u arapskome istočnom Jeruzalemu unatoč snažnom protivljenju Palestinaca, priopćilo je u ponedjeljak izraelsko ministarstvo vanjskih poslova. Glasnogovornica izraelskog ministarstva unutarnjih poslova Efrat Orbach rekla je da su, pošto su prošli još jednu proceduralnu fazu za moguću realizaciju, javnosti predočeni planovi gradnje 1300 stanova u dvije četvrti na području koje je Izrael zauzeo u ratu 1967.

WASHINGTON - Sjedinjene Države u ponedjeljak su osudile izraelsku objavu nastavka gradnje 1300 novih stanova za židovske obitelji u arapskome istočnom Jeruzalemu, kao suprotnu američkim naporima za obnovu izravnih mirovnih pregovora između Izraela i Palestinskih vlasti. "Doboko smo razočarani objavom nastavka izgradnje 1300 novih stambenih jedinica u osjetljivim područjima istočnog Jeruzalema. To je kontraproduktivno našim naporima da nastavimo izravne pregovore između strana", rekao je glasnogovornik State Departementa Philip Crowley na brifingu za novinare. "Već dugo pozivamo obje strane da izbjegavaju akcije koje potkopavaju povjerenje, uključujući i one u Jeruzalemu. Nastavit ćemo raditi na obnovi izravnih pregovora", rekao je Crowley, dodajući da će o tome u četvrtak na sastanku u New Yorku, razgovarati američka državna tajnica Hillary Clinton i izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

RIM - Talijanska Sjeverna liga, ključan partner u koalicijskoj vladi, u ponedjeljak je izjavila da premijer Silvio Berlusconii treba ostati na položaju i odbacila pozive na njegovu ostavku koju je zatražio njegov bivši saveznik Gianfranco Fini. U govoru u nedjelju nakon mjeseci žestokih unutarnjih sukoba Fini, predsjednik donjeg doma parlamenta, zatražio je od Berlusconija da odstupi s položaja kako bi omogućio stvaranje nove vlade desnog centra. Sjeverna liga, koja sve više jača, je, međutim, rekla da premijer treba nastaviti sa svojim programom čime je, barem za sada, izbjegnuta kriza vlade koja bi mogla dovesti do prijevremenih izbora.

WASHINGTON - Nuklearna elektrana Yankee u američkoj saveznoj državi Vermontu zatvorena je u nedjelju navečer zbog curenja radioaktivne vode u sustavu napajanja reaktora, objavio je u ponedjeljak glasnogovornik elektrane koja pripada Entergyju, korporaciji iz New Orleansa. Iz cijevi promjera 60 centimetara radioaktivna voda curi brzinom od 60 kapi u minuti, no to se događa u zgradi elektrane i nije ugroženo javno zdravlje, rekao je glasnogovornik Larry Smith, ističući da je riječ o "vrlo minimalnom" curenju. Nitko od 650 zaposlenih u pogonu nije bio izložen radioaktivnoj vodi, dodao je. Reaktor je morao biti zaustavljen dok se popravlja cijev koja curi, rekao je Smith, ne navodeći kad se očekuje ponovno pokretanje elektrane stare 39 godina.

BAGDAD - U eksplozijama triju automobila bombi u ponedeljak je u Iraku poginulo najmanje 15 osoba, a dva su napada bila usmjerena prema hodočasnicima iz Irana. Dvije bombe bile su usmjerene prema iranskim hodočasnicima u svetim šiitskim iračkim gradovima Kerbali i Najafu i ubile su deset osoba, a treća je eksplodirala u Basri, na jugu Iraka, u prometnoj ulici s prodavaonicama i restoranima. Hodočasnici su često na meti sunitskih islamističkih skupina, poput iračke Al-Kaide, koje šiite smatraju otpadnicima.

PRIŠTINA - Najmanje šest osoba je izgubilo život u teškoj prometnoj nesreći u ponedjeljak navečer u Balshu u Albaniji kada se autobus na liniji Tirana-Atena prevrnuo i sletio u provaliju duboku 250 metara, prenose prištinski elektronički mediji. Policija je objavila da je iz autobusa do sada uspjela izvući 20 ozlijeđenih osoba. Čine se maksimalni napori da se iz ponora izvuku svi putnici. Policija još nije utvrdila uzrok ove teške prometne nesreće.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙