FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Financijski problemi Irske pritisnuli europske burze

Autor: neba
LONDON, 12. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale, treći dan zaredom, jer se ulagači plaše produbljivanja financijskih problema u Irskoj, zbog čega je tečaj eura prema dolaru potonuo na najnižu razinu u šest tjedana.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica potonuo je do 9,30 sati 1,4 posto, na 1.093 boda, nakon što je jučer oslabio 0,1 posto.

Frankfurtski DAX, londonski FTSE i pariški CAC indeks pali su do 9,30 sati između 1,3 i 2,3 posto.

Financijski problemi Irske, zbog čega snažno rastu kamate na njezino zaduživanje, izazvali su jutros pad tečaja eura na 1,3575 dolara, najnižu razinu u šest tjedana.

Ulagači se plaše da će Irska, kao i Grčka u proljeće, morati zatražiti financijsku pomoć Europske Unije.

Lideri EU-a pokušavaju umiriti ulagače, pa su sa sastanka skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava u Seulu poručili da restrukturiranje dugova bilo koje članice EU-a neće za investitore značiti otpisivanje vrijednosti u njihovim obvezničkim portfeljima.

„Tržište CDS-ova već neko vrijeme šalje upozoravajuće signale o Irskoj, no prošlo je dosta vremena dok su ta upozorenja došla do tržišta dionica. No, sada su tu. Na tržištu dionica u posljednje je vrijeme vladao snažan optimizam, no tržište je sada zrelo za korekciju“, kaže Jacques Henry, analitičar u tvrtki Louis Capital Market.

Pod najvećim su pritiskom jutros dionice banaka. Cijene Banco Santandera, Credit Agricole i UniCredira pale su između 2,4 i 3,7 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros pao 1,4 posto, na 9.724 boda.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙