FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze pale, dvojbe oko kvantitativnog popuštanja Feda

Autor: neba
LONDON, 27. listopada 2010. (Hina) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale, zbog neizvjesnosti koliko će biti agresivno popuštanje monetarne politike američke središnje banke.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica pao je do 9,30 sati 0,4 posto, na 1.085 bodova, nakon što je jučer oslabio 0,2 posto.

Frankfurtski DAX, pariški CAC i londonski FTSE indeks oslabili su do 9,30 sati između 0,3 i 0,7 posto.

The Wall Street Journal objavio je kako će Fed idućega tjedna vjerojatno uvesti program otkupa državnih obveznica vrijedan nekoliko stotina milijardi dolara tijekom idućih mjeseci.

U anketi Reutersa početkom ovoga mjeseca analitičari su procjenjivali da će vrijednost kvantitativnog popuštanja monetarne politike iznositi između 500 i 1.500 milijardi dolara.

"Ako će vrijednost dodatnog kvantitativnog popuštanja biti manja nego što se očekivalo, to bi moglo biti negativno za tržište dionica, barem američko", kaže Pierre-Yves Gauthier, analitičar u tvrtki Alphavalue.

Zbog jačanja dolara, pale su cijene sirovina, što je jutros negativno djelovalo na rudarski sektor. Cijene dionica Xstrate i Rio Tinta pale su oko 2 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,1 posto, na 9.387 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙