FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski burzovni indeksi na najvišim razinama u tri tjedna

Autor: neba
LONDON, 14. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle, dosegnuvši najviše razine u tri tjedna, jer su dobri kvartalni rezultati kompanija i mogućnost daljnjeg labavljenja monetarne politike u SAD-u potaknuli potražnju za rizičnijom imovinom.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,4 posto, na 1.090 bodova, nakon što je jučer skočio 1,4 posto, dosegnuvši najvišu razinu u tri tjedna.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su istodobno u plusu oko 0,2 posto.

"Sklonost ulagača prema rizičnijim ulaganjima ojačala je nakon boljih nego što se očekivalo poslovnih rezultata kompanija, ali i zbog toga što su američke monetarne vlasti spremne poduzeti nove mjere kako bi podržale rast gospodarstva", kaže Henk Potts, strateg u fondu Barclays Wealth.

Očekuje se da će američka središnja banka uskoro dodatno olabaviti monetarnu politiku, što pozitivno utječe na tržište kapitala. To izaziva i slabljenje dolara, što pak potiče rast cijena sirovina.

Zbog toga je jutros rudarski sektor među najvećim dobitnicima. Cijene dionica BHP Billitona, Anglo Americana, Antofagaste, Rio Tinta i Xstrate porasle su između 0,6 i 1,3 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros skočio 1,9 posto, na 9.583 boda.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙