FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski ulagači oprezni uoči odluke Feda

Autor: neba
LONDON, 3. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Na europskim se burzama jutros trguje oprezno, nakon jučerašnjeg znatnog rasta cijena dionica, jer se čeka odluka američke središnje banke o daljnjem popuštanju monetarne politike.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oslabio je do 9,30 sati 0,1 posto, na 1.092 boda, nakon što je jučer ojačao 0,5 posto, dosegnuvši najvišu razinu od kraja travnja.

Pariški CAC, frankfurtski DAX i londonski FTSE indeks bili su u 9,30 sati u blagom plusu od 0,1 posto.

U fokusu ulagača je sjednica čelnika američke središnje banke, koja je počela jučer, jer se danas očekuje odluka o daljnjem kvantitativnom popuštanju monetarne politike.

Procjenjuje se da će Fedov program otkupa obveznica iznositi barem 500 milijardi dolara u idućih pet mjeseci.

„Svi očekuju da će Fedovo popuštanje monetarne politike potaknuti rast cijena dionica, a to nitko ne želi propustiti. Svi žele znati koji će iznos Fed potrošiti na kupnju obveznica i hoće li postaviti inflacijske ciljeve. Jer, to bi značilo da središnja banka neće prestati kupovati obveznice dok ne dosegne ciljanu inflaciju“, kaže Koen De Leus, strateg u tvrtki KBC Securities.

Među najvećim je dobitnicima bankarski sektor. Cijene dionica Lloydsa, BNP Paribasa, Natixisa i Societe Generalea porasle su između 0,7 i 2,9 posto.

Na Tokijskoj se burzi zbog blagdana danas nije radilo.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙