FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: amat
ZAGREB, 12. studenog 2010. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 4,30 sati.

WASHINGTON - Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko u četvrtak je podnio redovito izvješće Vijeću sigurnosti UN-a u kojem je ocijenio da su, nakon duge stagnacije, posljednji izbori i pozitivan razvoj odnosa u regiji pobudili nadu u nastavak reformi u BiH i napredovanje prema punoj integraciji u NATO i EU. BiH, koja je članica Vijeća sigurnosti, na sjednici je predstavljao predsjednik Predsjedništva Nebojša Radmanović, a na njoj su sudjelovali i veleposlanici Hrvatske i Srbije. Inzko je istakao da su ljetošnji posjeti predsjednika Hrvatske i Srbije bili "prijelomni" jer su ukazali na potrebu pomirbe i regionalne suradnje. Zajedno s nedavnom isprikom za srpske zločine koju je dao predsjednik Srbije Boris Tadić u Vukovaru te isprikom člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića za zločine Bošnjaka ti su koraci imali "pozitivan učinak u regiji i u BiH", rekao je Inzko. Ocjenio je da politička situacija u BiH ostaje "složena" uz "nedovoljno dijaloga i kompromisa", poglavito zbog nacionalističkih politika. BiH ima budućnost u NATO-u i EU samo kao jedinstvena zemlja, rekao je Inzko te naglasio da "retorika o neodrživosti BiH mora prestati".

NEW YORK / WASHINGTON - Američka državna tajnica Hillary Clinton i izraelski premijer Benjamin Netanyahu u četvrtak su nakon maratonskog sastanka u New Yorku objavili zajedničko priopćenje u kojem najavljuju da će "blisko surađivati u narednim danima" prema nastavku izravnih pregovora o miru na Bliskom istoku. "Razgovori između premijera i državne tajnice bili su usredotočeni na omogućavanje uvjeta za nastavak izravnih pregovora usmjerenih na stvaranje dviju država. Njihovi timovi će na tom cilju usko zajednički surađivati u narednim danima", stoji u šturom zajedničkom priopćenju koje je, nakon cjelodnevnih razgovora, objavio State Department. Razgovori su opisani kao "prijateljska i produktivna razmjena gledišta", bez spomena napretka prema vraćanju za pregovarački stol premijera Netanyahua i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa. U dijelu priopćenja izdvojenog navodnicima stoji da je Clinton ponovila kako "SAD vjeruje da se kroz pregovore u dobroj vjeri strane mogu dogovoriti o ishodu koji će okončati sukob i biti usklađen s palestinskim ciljem nezavisne i održive države, na temelju granica iz 1967., uz dogovorene zamjene (teritorija) te s izraelskim ciljem židovske države sa sigurnim i priznatim granicama koje odražavaju naknadni razvoj i zadovoljavaju izraelske sigurnosne zahtjeve".

NEW YORK - Zemlje članice Ujedinjenih naroda priopćile su četvrtak da podupiru brzu reformu Vijeća sigurnosti koja bi mogla pridonijeti proširenju zatvorenog kruga stalnih članica. Predstavnik Japana Tsuneo Nishida rekao je da Vijeće "mora odražavati političku stvarnost 21. stoljeća". Podsjetio je da je Vijeće doživjelo samo jednu reformu prije više od 45 godina. "Stajalište Japana jest da se Vijeće sigurnosti mora preustrojiti, što podrazumijeva proširenje i stalnih i nestalnih članica", rekao je, dodajući da je Japan kandidat za mjesto stalne članice. Razgovori o proširenju Vijeća sigurnosti traju godinama bez pravog napretka jer se države članice ne slažu s popisom zemalja koje bi se trebale pridružiti zatvorenom krugu stalnih članica. Predsjednik Obama podupro je u ponedjeljak zahtjev Indije da postane stalna članica Vijeća sigurnosti i pozvao ju je da zauzme svoje "legitimno" mjesto među svjetskim silama.

ZAGREB - Brod Hannibal II. koji plovi pod panamskom zastavom, kojeg su u četvrtak u Indijskom oceanu oteli gusari s 31 članom posade, među kojima je možda i jedan hrvatski pomorac, koristi tuniska tvrtka specijalizirana za žitarice "Grands Moulins de Tunis". Brod je prevozio biljno ulje iz Malezije u Grčku i otet je nakon kratkog zaustavljanja u Adenskom zaljevu, precizirala je tuniska vladina agencija TAP. Vlasti Tunisa su navele da "pomno prate operaciju i nastoje ju u najkraćem roku okončati". Pomorska operacija EU-a za borbu protiv gusarstva Atalanta objavila je da je brod Hannibal II. napadnut približno 860 nautičkih milja istočno od roga Afrike, odnosno bliže indijskoj nego somalskoj obali, prenosi France presse.

RIM - Papa Benedikt XVI. je izjavio da Crkva nije tvrtka usmjerena na profit, prema objavljenim dijelovima knjige razgovora koja će biti predstavljena 23. studenoga, dok se protiv čelnika Banke Vatikana (IOR) vode sudske istrage. "Mi nismo centar proizvodnje, nismo profitabilna tvrtka, mi smo Crkva", ističe Papa u toj knjizi "Svjetla svijeta, papa, Crkva i znakovi vremena" u izabranim dijelovima koji će biti objavljeni u tjedniku Panorama od petka. Panorama precizira da će talijanska verzija imati 284 stranica i biti će tiskana u 50.000 primjeraka. Njemačka verzija te prve knjige razgovora od kada je 2005. Benedikt XVI. postao papa, također je spremna. Djelo će biti prevedeno na 18 jezika. Od kraja rujna rimsko tužiteljstvo vodi istragu o propustima predsjednika Instituta religioznih djela (IOR), banke Vatikana, Ettorea Gotti Tedeschija i njegovog generalnog direktora Paola Ciprianija u poštivanju zakona protiv pranja novca iz 2007.

BAGDAD - Politički proces formiranja nove vlade u Iraku pokrenut je u četvrtak nakon osam mjeseci zastoja, kada je ponovo izabran predsjednik Džalal Talabani koji će Nurija al-Malikija imenovati premijerom. Tijekom prisege, na zasijedanju parlamenta kojeg je bojkotiralo desetak zastupnika, Talabani je najavio da namjerava zadužiti Malikija da sastavi vladu. Za dobivanje novog četverogodišnjeg mandata Talabaniju je bio potreban drugi krug glasovanja. Dobio je 195 od 213 glasova, a 18 ih je bilo nevažećih.

LJUBLJANA - Može li Sloveniju iz gospodarske krize izvući sadašnja vlada preko konsenzusa s oporbom o potrebnim reformama ili je potrebna tehnička vlada u koju bi bili uključeni menadžeri i stručnjaci, bilo je pitanje u emisiji Slovenske televizije u četvrtak u kojoj su nastupili istaknuti političari iz vlasti i oporbe. Istraživanja govore da javnost sve manje vjeruje sadašnjoj generaciji političara i da zahtijeva promjene. "Vladi pada popularnost zato što se ne možemo sporazumjeti i pronaći konsenzus, a vrijeme u kojemu živimo nije naklonjeno vladi", izjavila je ministrica unutarnjih poslova i predsjednica stranke Liberalnih demokrata (LDS) Katarina Kresal. Upozorila je da je i popularnost većine europskih vlada u padu te da se s velikim padom popularnosti zbog reformi i krize susreće i američki predsjednik Barack Obama.

JANGUN - Mianmarsko pravosuđe je u četvrtak odbilo žalbu disidentice Aung San Suu Kyi na kućni pritvor, prema riječima jednog mianmarskog dužnosnika, a ta odluka ne dovodi u pitanje njezino oslobađanje sljedećih dana. "Vrhovni sud Nayopyidawa, glavnog grada zemlje, potvrdio je presudu na 18 mjeseci kućnog priotvora određenu u kolovozu 2009.", precizirao je taj dužnosnik. "Nije nam poznat razlog odbijanja", rekao je jedan od odvjetnika disidentice i precizirao da će nastaviti proceduru kakao bi od same hunte postigao oslobađajuću presudu za Aung San Suu Kyi.

(Hina) xam yam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙