FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 9. studenog 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

NEW YORK - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon sastao se u ponedjeljak navečer s izrelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, izrazivši zabrinutost zbog najave Izraela da će nastaviti izgradnju 1300 novih stanova u istočnom Jeruzalemu, priopćio je glasnogovornik UN-a. "Glavni tajnik naglasio je da je vrlo bitno izići iz diplomatske slijepe ulice, obnoviti pregovore i postići rezultate", priopćio je UN-ov glasnogovornik nakon sastanka Ban Ki-moona i Netanyahua. Glavni tajnik UN-a izrazio je "zabrinutost zbog nastavka izgradnje" i "nadu da će izraelska vlada poduzeti mjere koje će olakšati kretanje stanovništva i robe namijenjene Gazi", dodao je glasnogovornik. Izrael je u ponedjeljak objavio da će nastaviti provoditi plan o gradnji 1300 novih stanova za židovske obitelji u većinski arapskom istočnom Jeruzalemu.

PEKING - Predsjednik britanske vlade David Cameron doputovao je u utorak u službeni posjet Kini, tijekom kojega će glavna tema biti razvoj gospodarske i trgovinske suradnje koja će Londonu donijeti važne ugovore. Nakon posjeta Kini, koji je nazvao "bitnom trgovinskom misijom", Cameron će otputovati u Seul gdje se u četvrtak i petak održava sastanak na vrhu G20. Britanski premijer trebao bi se sastati s predsjednikom Hu Jintaom, a glavna tema razgovora trebale biti biti trgovina, gospodarstvo, obrazovanje i energetika. Britanski premijer doputovao je u Kinu dok Velika Britanija, kao i brojne zapadne zemlje, traži novi zamah nakon međunarodne financijske krize i želi učvrstiti veze s Kinom. Uoči planiranoga potpisivanja sporazuma vrijednih 2,7 milijardi dolara, Britanija i Kina održale su niz trgovinskih pregovora.

WASHINGTON - Sjedinjene Države uvele su strože mjere sigurnosti za prtljagu u putničkim zrakoplovima nakon terorističke bombaške urote koja je skovana u Jemenu, priopćila je u ponedjeljak ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano. Svaki teret koji je označen kao "visoko rizičan" bit će zabranjen, uključujući tonere za printer teže od 454 grama, u prtljazi koja se predaje za teretni prostor i onoj koja se unosi u kabinu zrakoplova, na domaćim letovima i međunarodnim letovima za SAD. Teret označen "visoko rizičnim" bit će dodatno skeniran, a međunarodni poštanski paketi bit će pojedinačno skenirani i moraju imati ovjeru registrirane poštanske službe. Prema novim pravilima, SAD je zabranu ulaza tereta iz Jemena proširio i na teret iz Somalije. Obamina administracija surađuje sa zrakoplovnim tvrtkama na planu osiguranja brže dostave teretnica (dokumenti u teretnom prometu) vlastima, kako bi se omogućilo dodatno vrijeme za pregled sadržaja pošiljke prije nego što zrakoplov stigne u SAD, rekla je Napolitano.

YANGON - Dvije najveće mianmarske stranke koje se zalažu za demokraciju priznale su u utorak poraz na prvim izborima koji su u toj zemlji održani nakon 20 godina, optuživši pritom najveću stranku koja uživa potporu vojske da je manipulirala rezultatima, prenose agencije. Stranka Nacionalne demokratske snage, koja se odvojila od danas raspuštene Nacionalne demokratske lige Aung San Suu Kyi, priopćila je da je osvojila samo 16 mjesta u Yangonu i izgubila u svim ostalim izbornim jedinicama. Izborni poraz priznala je i Demokratska stranka Mianmara. Obje stranke optužile su za nepravilnosti Uniju solidarnosti i razvoja (USDP), koja ima potporu vojnoga režima. Dužnosnik USDP-a već je objavio da njegova stranka očekuje 80 posto mjesta u parlamentu. Dok su se prebrojavali glasovi, mianmarska vojska ponovno je zauzela grad na granici s Tajlandom koji su tijekom vikenda zauzeli pripadnici karenske etničke skupine prosvjedujući protiv izbora i vojnoga režima, priopćile su tajlandske vlasti.

AMAN - Otvorena su glasačka mjesta na kojima će Jordanci u utorak birati između 765 kandidata koji se natječu za 120 mjesta u parlamentu. Oko 2,6 milijuna od devet milijuna Jordanaca pozvano je izabrati parlament, no izbore bojkotira islamistička oporba nezadovoljna izbornim zakonom, dok analitičari drže da islamisti svoj utjecaj šire izvan institucija te će radikalizirati ideologiju i retoriku što bi moglo destabilizirati kraljevstvo. Velika većina od 764 kandidata za nov saziv jordanskog parlamenta bliska je vlasti. Fronta islamske akcije (FAI), glavna oporbena stranka u Jordanu te njoj srodna stranka Muslimanska braća, bojkotom prosvjeduju protiv izbornog zakona za koji tvrde da pogoduje provladinim kandidatima. Također tvrde da zastupnici nisu sposobni za reforme koje su moguće samo pod pritiskom naroda. Kralj Abdulah II. obvezao se jačati građanske slobode, višestranački sustav, građansko pravo i slobode medija.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙