FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 10. studenog 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

DŽAKARTA

Američki predsjednik Barack Obama ocijenio je u srijedu u Džakarti, u svom govoru na završetku posjeta Indoneziji, da još puno toga treba napraviti kako bi se popravili odnosi između SAD-a i muslimanskog svijeta, prenose novinske agencije. Obama se u svom govoru nostalgično prisjetio djetinjstva provedena u Indoneziji, najmnogoljudnijoj muslimanskoj zemlji, a njegovo obraćanje bilo je svojevrsni nastavak ključnog govora održanog prije 17 mjeseci u Kairu u kojem je najavio "nov početak" u odnosima SAD-a i islama. "Indonezija je dio mene", rekao je Obama, koji je iz Džakarte otputovao u Južnu Koreju na summit skupine G20, sljedeću postaju svoje desetodnevne azijske turneje. "U ovih 17 proteklih mjeseci napravili smo određeni napredak, ali ostaje još puno posla", rekao je Obama. On je, aludirajući na svoj govor u Kairu, dodao da "nijedan govor ne može izbrisati godine nepovjerenja", prenosi Reuters. "Bez obzira na moguće poteškoće, Sjedinjene Države predane su ljudskom napretku. To je ono što mi predstavljamo. To je ono što smo činili. To je ono što ćemo napraviti", rekao je Obama.

PEKING

Britanski premijer David Cameron sastao se u srijedu u Pekingu s kineskim predsjednikom Huom Jintaom, a u svom govoru kineskim poslovnim ljudima najavio je da će se na summitu G20 u Seulu zauzeti za ukidanje protekcionizma u međunarodnoj trgovini. Zadnjeg dana njegova službenog posjeta Kini, Camerona je u velebnoj Palači narodne skupštine primio Hu Jintao, a dvojica čelnika su nakon razgovora naglasila važnost razvoja bilateralnih odnosa, osobito gospodarskih. U svom govoru poslovnim ljudima u Pekingu britanski premijer je naglasio svoju odlučnost u borbi protiv protekcionizma na summitu G20 u Seulu, ocijenivši da je slobodna trgovina "najbolja budućnost za svjetsko gospodarstvo". Nakon razgovora s Huom britanski premijer je nakratko posjetio Kineski zid.

PARIZ

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy potpisao je sporni mirovinski zakon kojim se povećava minimalna dobna granica za odlazak u mirovinu, pošto je u utorak Ustavno vijeće potvrdilo ustavnost mirovinske reforme, objavljeno je u srijedu u službenom glasilu francuske vlade. Time je nepopularna Sarkozyjeva reforma mirovinskog sustava, koja je u protekla dva mjeseca izazvala niz intenzivnih prosvjeda i štrajkova u kojima su sudjelovali milijuni Francuza, stupila na snagu. U utorak je Ustavno vijeće dalo pristanak reformi, izglasanoj u parlamentu 27. listopada, u kojoj su najvažnija promjena nova dobna ograničenja za odlazak u mirovinu. Minimalna dob za odlazak u mirovinu povišena je s 60 na 62 godine, a za odlazak u punu mirovinu sa 65 na 67 godina. Mirovinsku reformu, koja se smatra najvažnijim testom u petogodišnjem mandatu francuskog predsjednika, kritizirala je i oporba.

WASHINGTON

Iran je pristao održati razgovore o svom nuklearnom programu sa skupinom pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačkom (P-5+1), a SAD očekuje da bi se oni mogli održati do kraja studenoga, rekao je u utorak glasnogovornik State Departmenta. Iran je odgovorio na pismo visoke predstavnice Europske unije za vanjske poslove Catherine Ashton "naznačivši da je spreman krenuti naprijed", rekao je glasnogovornik Philip Crowley na brifingu za novinare. SAD se nada da se susret "može održati već krajem ovoga mjeseca", dodao je Crowley. Upitan da li će Turska biti domaćin razgovora, Crowley je rekao da još nije dogovoreno mjesto održavanja sastanka.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙