FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Karlovcu održana tribina "Fašizam ima tisuću lica"

Autor: vhor
KARLOVAC, 9. studenog 2010. (Hina) - Na tribini „Fašizam ima tisuću lica“ danas je u Karlovcu predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić kazao da značajke fašističkih ideologija u svojim početcima nisu izgledale toliko zloćudno koliko su zla učinile i zavele su mnoge, pa je važno da mladi ljudi dobiju dovoljno znanja i informacija da ih i danas mogu prepoznati prije nego budu zavedeni.

Tribini održanoj u povodu današnjega Međunarodnog dana protiv fašizma i antisemitizma u Gradskom kazalištu „Zorinu domu“ uz tridesetak članova Saveza antifašističkih boraca odazvalo se i 80-ak mladih ljudi, karlovačkih srednjoškolaca, te je Pusić kazao kako je imao potrebu reći najosnovnije povijesne činjenice.

Drži da su osnovne značajke fašizma opčinjenost ili opterećenost poviješću, pretvaranje vlastite povijesti u nedodirljiv mit, opčinjenost novogovorom, zadojenost šovinizmom i militarizmom.

Vesna Teršelič, predsjednica Centra za suočavanje s prošlošću „Documenta Zagreb“, na obljetnici „Kristalne noći“, kad je počeo holokaust, zatražila je od svih da se zapitaju „što ja osobno mogu učiniti u borbi protiv isključivosti te što svi propuštamo učiniti da se utvrde činjenice za sve žrtve i zločine, a ne da one služe manipulacijama.

Predložila je da se izrade sustavni programi za srednje škole i sveučilišta u sklopu kojih bi se obilazila mjesta sjećanja na žrtve raznih zločina i na temelju njih učilo o svojoj povijesti, onoj iz Drugoga svjetskog rata ili onoj iz 90-ih i bilo kojoj vrsti političkog nasilja.

Tribinu je organizirao karlovački Odbor za ljudska prava i antifašističke udruge Karlovca i Karlovačke županije te Udruga mladih antifašista grada Zagreba.

(Hina) xvhor ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙