FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Reiner Muenz o demografskom razvoju Europe

Autor: mkov
ZAGREB, 3. studenoga 2010. (Hina) - Stručnjak za pitanje starenja stanovništva, međunarodne migracije i promjenu populacije Reiner Muenz večeras je u sklopu tribine "Talking Europa" na zagrebačkom Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar govorio o demografskom razvoju Europe.

Istaknuvši kako se Europa trenutno kreće između dva ekstrema - životne dobi stanovništva i sve manjeg broja djece, Muenz je ocijenio kako demografski zemljovid pokazuje nisku plodnost europskih žena, koja traje već 150 godina.

Dodao je kako je takav trend u svim zemljama, osim u onima, u kojima dominira muslimansko stanovništvo, ali istaknuo i kako, po njegovoj procjeni 2070. neće više rasti broj stanovništva na cijeloj zemlji.

Po njegovu mišljenju i Hrvatska se uklapa u te demografske trendove, a njezin je prosjek tek nešto niži od europskog, za razliku od zemalja s muslimanskim stanovništvom poput, kako je naveo, Turske, Kosova, Albanije, Makedonije i Crne Gore, koje su iznad europskog prosjeka.

Muenz je napomenuo kako se životni vijek zapadnjaka svaki dan produljuje u prosjeku za 6,5 sati te podsjetio da je ujedinjena Njemački po statistici zadnji put 1972. imala veći broj rođenih nego umrlih.

Zbog sve većeg broja starijih i sve manje djece u Europi će, kako smatra, doći do velike potrebe za radnom snagom, jer je već sad najstariji dio svijeta. "Velika je potrošnja novca za mirovine", a rješenje bi moglo biti u produljenju radnoga vijeka i dovođenju mlade emigrantske radne snage, dodao je.

Bivše tradicionalne emigrantske zemlje to su već odavno prestale biti pa je Muenz istaknuo kako Europi za uvoz radne snage preostaje jedino Turska, no dodao je i pitanje, koliko to Europljani žele.

Ocijenio je kako je produljenje radnoga vijeka cinizam ako ne postoji tržište rada za te ljude, pa Hrvatskoj i Europi predlaže već sad sustav cjeloživotna obrazovanja i stjecanje novih vještina.

"Mi smo prethodnici onoga što će se događati u slijedećem stoljeću," rekao je dodavši kako će u tom Europu slijediti ostatak svijeta.

Reiner Muenz je direktor za istraživanje i razvoj ERSTE Group/Viena, viši suradnik Instituta za međunarodnu ekonomiju u Hamburgu te član EU Reflection group Horizon.

(Hina) xmkov ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙