FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 6. studenog 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

SANTIAGO DE COMPOSTELA

Papa Benedikt XVI. doputovao je u subotu prijepodne u Španjolsku, u dvodnevni pohod tijekom kojega će posjetiti poznato svetište Santiago de Compostelu i Barcelonu, javljaju agencije. Očekuje se da će Papa tijekom posjeta Španjolskoj, zemlji s katoličkom tradicijom koja je u nekoliko zadnjih godina donijela niz liberalnih zakona, govoriti protiv pobačaja, istospolnih zajednica i dekristijanizacije Europe. Katolička crkva u Španjolskoj pozdravila je Papin dolazak kao znak potpore njezinoj borbi protiv reforma koje već pet godina provodi socijalistička vlada Josea Luisa Rodrigueza Zapatera, koje Sveta Stolica oštro osuđuje. Papa će posjetiti svetište Santiago de Compostelu, treće po veličini hodočasničko mjesto nakon Jeruzalema i Rima, a zatim i Barcelonu, gdje će posvetiti crkvu Sagrada Familiu, koja se gradi već sto godina, projekt katalonskog arhitekta Antonia Gaudija (1852.-1926.) koju će uzdići na rang bazilike.

MUMBAI

Indija i SAD "ujedinjeni" su u borbi protiv terorizma, izjavio je u subotu američki predsjednik Barack Obama u govoru ispred hotela Taj Mahal u Mumbaiju koji je bio jedna od meta krvavih napada islamističkih boraca krajem studenoga 2008. Američki predsjednik doputovao je u subotu u Indiju na početku svoje desetodnevne azijske turneje tijekom koje će posjetiti i Indoneziju, Južnu Koreju i Japan. Predsjednik Obama kazao je da njegova odluka da počne posjet Indiji na jednom od mjesta napada ističe "našu odlučnost da se našem narodu pruži sigurna i plodna budućnost. SAD i Indija su ujedinjeni". Od 26. do 29. studenoga 2008. deset teško naoružanih osoba posijalo je smrt u hotelu Taj Mahal, turističkom restoranu, glavnom kolodvoru i židovskom centru u Mumbaiju, usmrtivši 166 osoba te ranivši više od 300.

BEOGRAD

Predsjedniku Srbije Borisu Tadiću u sjećanju su, kao najjači utisak nakon posjeta Vukovaru, Ovčari i Paulin Dvoru, ostali likovi i riječi roditelja i članova obitelji nestalih i ubijenih Srba i Hrvata, prenosi u subotu beogradski dnevnik "Blic". "Nitko od njih nije rekao prejaku riječ, a neki već 19 godina čekaju na odgovore. Dostojanstveni u svojoj muci, traže istinu", rekao je Tadić u izjavi tom listu. Sudbine njihovih najmilijih moraju se, ističe srbijanski predsjednik, riješiti kako bi obitelji Srba i Hrvata, obje države i narodi našli mir te krenuli dalje. "Blic" navodi da se predsjednik Tadić i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović već opisuju kao državnici koji simboliziraju proces pomirenja na Balkanu.

MOSTAR

U Bosni i Hercegovini u subotu je nastupila izborna šutnja zbog ponavljanja izbora na pet biračkih mjesta u Čapljini gdje će građani u nedjelju ponovno glasovati za skupštinu Hercegovačko-neretvanske županije zbog utvrđenih nepravilnosti tijekom izbornog procesa 3. listopada. "Radi ponovnih izbora u Čapljini, na području cijele Bosne i Hercegovine će se primjenjivati član Izbornog zakona BiH u kojemu se ističe da u tijeku 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriju BiH neće biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju", navodi Regulacijska agencija za komunikacije (RAK). Razdoblje izborne šutnje počelo je u 7 sati u subotu i trajat će do zatvaranja biračkih mjesta u Čapljini u nedjelju u 19 sati.

SARAJEVO

Apsolutna većina Hrvata u Hercegovini a dobar dio njih i u Bosni živi kao da je treći entitet već stvarnost i o tome se mora voditi računa, no priču o tome što bi u stvarnosti značila uspostava trećeg entiteta u BiH treba pozorno analizirati, izjavio je predsjednik Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ Franjo Topić. „Meni je žao da priča o trećem entitetu odrođuje Hrvate od ove zemlje (BiH). Nekim Hrvatima je to razlog da kažu da ovdje nemaju nacionalnih prava i onda se sele što je najpogubnija posljedica ove teze“, kazao je Topić u intervjuu kojega je u subotu objavio sarajevski „Dnevni avaz“. Istaknuo je kako je nedvojbena činjenica da Hrvati u BiH nemaju dovoljno političkih prava no kada se iz te zemlje odsele, primjerice u Australiju, tamo političkih i nacionalnih prava nemaju uopće nego tek građanskih.

MOSKVA

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u subotu je donio iznenađujuću odluku i poništio netom prihvaćeni zakon koji ograničava protuvladine demonstracije, javlja njemačka novinska agencija dpa. U otvorenom pismu gornjem i donjem domu parlamenta, Medvedev objašnjava svoju odluku riječima da je spomenuti zakon u opreci s pravom na slobodu okupljanja koju jamči ruski ustav. Zakonom donesenim u listopadu zabranjivalo se osobama koje su ranije bile osuđene za organiziranje ilegalnih skupova da uopće zatraže dozvolu za organiziranje prosvjeda. Prema mišljenju Medvedeva, prosvjedi su bili "jedan od najučinkovitijih oblika utjecaja na poteze države", a ograničenja se mogu nametnuti u točno određenim okolnostima.

LJUBLJANA

Nuklearna elektrana Krško u petak je u 21 sat ponovno uključena u električnu mrežu nakon redovnog remonta koji je započeo 30. rujna, priopćeno je u subotu iz NE Krško. Time je započeo 25. gorivi (radni) ciklus nuklearke. Prema prvotnim planovima remont je trebao biti zaključen 1. studenoga, ali je do zakašnjenja došlo zbog dodatnih radova i testiranja opreme. Bila su potrebna dodatna testiranja na turbinskom ležaju, te obnovljivom elektrogeneratoru, priopćeno je.

KABUL

Afganistanski vojnik pogreškom je otvorio vatru na američku ophodnju u južnom Afganistanu i usmrtio dvojicu vojnika, priopćilo je u subotu afganistansko ministarstvo obrane. Afganistanski je vojnik nakon incidenta u petak navečer u vojnom kampu Sangin, u provinciji Helmand, pobjegao, kazao je dužnosnik ministarstva Azim Mujahid. "NATO i afganistanske snage istražuju slučaj, u Sangin je upućeno izaslanstvo", dodao je. Ubrzo nakon incidenta talibani su priopćili da je afganistanski vojnik ubio trojicu američkih vojnika i onda im se predao. Mujahid tvrdi da vojnik nije imao nikakvih kontakata s talibanima te da se "isključivo radi o nesretnom slučaju".

SYDNEY

Australska zračna kompanija Qantas Airways izrazila je u subotu nadu da će njezina flota od šest zrakoplova Airbus A380 "za nekoliko dana" ponovo poletjeti, priopćio je izvršni direktor Alan Joyce. Joyce je izrazio uvjerenost da će najveći putnički zrakoplov na svijetu proći hitne, sigurnosne provjere koje su uslijedile nakon incidenta sa zakazivanjem motora. U četvrtak je, naime, australski A380 morao hitno sletjeti u Singapuru zbog spomenutog problema. U petak se australski Boeing 747 na letu za Sydney morao vratiti na polazište u Singapuru zbog "dima i iskri koje su frcale", ali je Joyce objasnio da je "taj motor imao kvar", dodavši da Qantas neće prizemljiti svoje Boeinge 747.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙