FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran: Šestorica žele ponovo iznijeti svoju ponudu

Autor: vrad
PARIZ, 5. studenog 2010. (Hina/AFP) - Šest država zaduženih za iransko nuklearno pitanje jedinstvene su u stajalištu da je nužno aktualizirati ponudu Iranu o izvozu dijela njegova uranija u inozemstvo, objavilo je u petak francusko ministarstvo vanjskih poslova.

"Nema nesuglasica među Šestoricom (Francuska, SAD, Rusija, Njemačka, Velika Britanija i Kina) u svezi s potrebom da se aktualizira ponuda Iranu iznijeta u jesen 2009., a isto tako nema nesuglasica o načelu i parametrima te aktualizacije", istaknuo je tiskovni ured Quai d'Orsayja, ne navodeći o kakvim je parametrima riječ.

Šestorica su prije godinu dana predložila Iranu da 1.200 kg svog niskoobogaćena uranija izveze u Rusiju, a zatim u Francusku kako bi se preradio u gorivo u šipkama za civilni istraživački reaktor u Teheranu pod nazivom TRR. Od tada je Iran povećao svoje zalihe i velesile danas rade na "aktualizaciji" svoje ponude, navodi Pariz.

U četvrtak je francuski dnevnik Le Monde objavio da SAD predlaže, uz izvoz iz Irana 1.200 kg obogaćenog uranija za TRR, da se od Iranaca zatraži da u Rusiju pošalju još oko 2.000 kg obogaćenog uranija. Te 2.000 kg mogle bi se, smatra Washington, preraditi u gorivo za iransku nuklearnu centralu u Bušeru, koju opskrbljuje Rusija.

London i Pariz se protive toj mogućnosti jer bi Iranci tako mogli opravdati potrebu obogaćivanja uranija u domovini, dodaje Le Monde.

Ni Washington ni Pariz nisu demantirali ni potvrdili postojanje tog američkog prijedloga vezanog za Bušer i činjenicu da on unosi podjelu među Zapadnjake.

Zapadne sile sumnjaju da Iran pod izlikom civilnog nuklearnog programa želi proizvesti atomsko oružje, što Iran niječe.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙