FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Teheran: Još nije dogovoren dnevni red nuklearnih razgovora

Autor: kgab
TEHERAN, 31. listopada 2010. (Hina/dpa) - Teheran je priopćio u nedjelju da još nije postignut nikakav dogovor o dnevnom redu predviđenih razgovora o nuklearnom programu između Irana i svjetskih sila.

"Mi smo spremni za razgovore, ali je sada potrebno da dvije strane postignu dogovor o sadržaju i detaljima dnevnog reda", rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast.

Po njegovim riječima, datum i mjesto nisu toliko važni i ako se razjasni dnevni red Iran bi mogao početi razgovore čak i ranije nego što je predložila visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton. Ashton je predložila da se razgovori održe od 15. do 17. studenoga.

Savjetnik iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada izjavio je u nedjelju da je Iran zabrinut zbog dnevnog reda predloženih nuklearnih razgovora te da i dalje ostaje pri svojim uvjetima za nastavak pregovora sa svjetskim silama.

Kazao je da Teheran želi da svjetske sile iznesu svoje stajalište o politici Izraela i njegovom nuklearnom oružju te da jasno kažu je li svrha pregovora popraviti odnose ili samo izvršiti pritisak na Iran. "Ako ti uvjeti budu ispunjeni, onda ćemo nazočiti sastanku, ali nećemo razgovarati samo o pitanju nuklearne energije", dodao je savjetnik.

Skupina 5+1, u kojoj su Velika Britanija, Kina, Francuska, Njemačka, Rusija i SAD, planira održati razgovore u Beču od 15. do 17. studenoga. Ashton, koja predstavlja tu skupinu, izvijestila je Iran o mjestu i datumu, a Teheran taj prijedlog još nije potvrdio niti odbio.

(Hina) xkga ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙