FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Punjenje gorivom reaktora u Bušehru u Iranu

Autor: bnov
TEHERAN, 26. listopada 2010. (Hina/AFP) - Iran je počeo u utorak puniti nuklearno gorivo u reaktor centrale u Bušehru, objavila je iranska tv postaja na arapskom Al Alam.

Završna faza punjenja centrale u Bušehru, koje je počelo 21. kolovoza, odvija se dok cijela operacija kasni u odnosu na datume koje su prvotno objavile vlasti.

Po najnovijim službenim procjenama, prva iranska nuklearna centrala, koju je izgradila Rusija, trebala bi biti spojena s iranskom električnom mrežom u siječnju, odnosno s dva mjeseca zakašnjenja u odnosu na prvotno predviđen datum početkom studenoga.

Vlasti kašnjenje pripisuju različitim čimbenicima: nepovoljnim meteorološkim uvjetima, "neznatnom curenju" blizu reaktora, poduzimanju svih sigurnosnih mjera za operaciju koja se provodi uz nadzor ruskih tehničara.

Teheran je, međutim, opovrgao da je centralu napao informatički virus Stuxnet, otkriven prošlog ljeta. Virus namijenjen uništavanju industrijskih postrojenja za koji se čini da ga je osmislila strana zemlja kako bi posebno pogodio Iran, prema brojnim stručnjacima, zahvatio je više od 30.000 računala u zemlji, od kojih neki pripadaju zaposlenicima centrale.

(Hina) xbnš ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙