FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran će nastaviti davati pomoć Afganistanu

Autor: bnov
TEHERAN, 26. listopada 2010. (Hina/AFP) - Iran je "pružio puno pomoći" za obnovu Afganistana i "nastavit će" to činiti, izjavio je u utorak glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova odgovarajući na pitanje o iranskim uplatama gotovine administraciji predsjednika Hamida Karzaija.

"Iran je u prošlosti dao puno pomoći za obnovu Afganistana i ta će se pomoć nastaviti", izjavio je Ramin Mehmanparast.

Glasnogovornik nije posebno spominjao uplatu velikih iznosa gotovine o kojima je pisao američki dnevnik New York Times, a koje je u ponedjeljak potvrdio i sam predsjednik Karzai.

Afganistanski predsjednik priznao je da njegova administracija prima "vreće novaca" od iranske vlade kao i "nekoliko prijateljskih vlada" koje nije imenovao, ustvrdivši da se radi o "službenoj pomoći" te da je sve "transparentno".

"Sve zemlje moraju pomoći u rekonstrukciji infrastruktura Afganistana", dodao je Mehmanparast.

"Stabilnost Afganistana vrlo je važna za susjedni Iran", istaknuo je.

Službeni Washington je, reagirajući na navode o iranskoj pomoći, rekao da ne spori pravo Irana da financijski pomaže Afganistanu, ali je izrazio sumnju u motive te pomoći s obzirom na raniju destabilizirajuću ulogu Irana prema susjednim zemljama.

"Prepuštamo afganistanskoj vladi da govori o uporabi financijske pomoći iz drugih zemalja, ali smo i dalje skeptični prema motivima Irana s obzirom na povijest njegove destabilizirajuće uloge u odnosu na susjede", rekao je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley, izražavajući nadu da će Iran preuzeti odgovornost i u budućnosti Afganistana igrati konstruktivnu ulogu.

(Hina) xbnš xdgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙