FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oštar pad industrijskih narudžbi u Njemačkoj u rujnu

Autor: vmom
BERLIN, 5. studenog 2010. (Hina/dpa) - Njemačku industriju u rujnu je pogodio neočekivano snažan pad narudžbi uslijed oštrog pada potražnje diljem Europe, pokazali su u petak najnoviji podaci tamošnje vlade.

U rujnu su industrijske narudžbe smanjene za četiri posto, čime je gotovo anuliran njihov solidan rast u prethodnom mjesecu u visini 3,5 posto, objavilo je njemačko ministarstvo gospodarstva i tehnologije.

U ministarstvu kao glavne razloge pada navode izrazitiji pad narudžbi iz zemalja partnera Njemačke u 16-članoj eurozoni, i to u visini čak 13,3 posto.

Usporedbe radi, narudžbe iz zemalja izvan eurozone smanjene su samo 1,2 posto, pokazuju podaci ministarstva.

Dok su ukupne inozemne narudžbe u rujnu smanjene 6,6 posto, daleko skromnije su pale domaće narudžbe, za svega 0,6 posto.

Takvi podaci uvelike su iznenadili analitičare koji su temeljem očekivanja usporavanja globalnog gospodarskog rasta za rujan prognozirali stagnaciju njemačkih industrijskih narudžbi. Taj podatak smatraju ključnim gospodarskim pokazateljem, iako je podložan oscilacijama.

"Uzlet novih industrijskih narudžbi očekivano je izgubio na zamahu nakon procvata u prvoj polovini godine", navodi se dalje u priopćenju ministarstva.

"Ako se uzmu u obzir ključni ugovori, zamjetna je i dalje tendencija rasta narudžbi", dodaje se u priopćenju.

U trećem tromjesečju njemačke industrijske narudžbe uvećane su 1,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, priopćeno je nadalje iz toga ministarstva.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙